Ankat ovat tehokkaita torjuntatyössä – ne syövät haitallisia espanjansiruetanoita

Etanoita popsivat ankat ovat tehneet arvokasta työtä, lisäksi ankat syövät maasta tonkimiaan etanoiden munia. (Kuva Tuusula)

Tuusulan etana-ankat jatkavat etanatorjuntaa myös yleisön nähtävänä.

ETANAT Espanjansiruetanat ovat viljelyksille ja kaupunkiluonnolle erittäin haitallisia tuhotessaan puutarhan istutuksia ja viljelysten satoa.  Espanjansiruetana on haitallinen vieraslaji, joka syö kasvien lehtiä, kukkia ja sipuleita. Lisäksi etanan lima voi sisältää haitallisia bakteereita.

Hyvä keino torjua etanoita on pitää niiden esiintymisalueet kasvillisuudesta matalana ja siistiä pois mahdolliset piilo- ja talvehtimispaikat. Espanjansiruetanoista on viime vuosina tullut iso ongelma myös Tuusulassa, erityisen runsaasti niitä on tavattu Jokelassa ja Mattilassa.

Ankat torjuvat espanjansiruetanoita syömällä niitä. Tuusulan yhteisöpuutarhuri Laura Turpeinen oli kuullut Espoossa toteutetusta ankkapartiohankkeesta, ja kumppaniksi löytyi paikallinen ankkojen omistaja, jonka ankat olivat jo tottuneet etanaruokavalioon.

Espanjansiruetanan tunnistaa muun muassa kuvan yksilöllä näkyvästä hengitysaukosta. (Kuva Tuusula)

Etanoiden esiintymisalueiden teiden varsia on niitetty ja etanoita popsivat ankat ovat tehneet arvokasta työtä, lisäksi ankat syövät maasta tonkimiaan etanoiden munia.

Tuusulan etana-ankkoja Oreota, Kanelia ja Silveriä pääsee ihailemaan työn touhussa lauantaina 20.8. Kellokoskella. Etana-ankat työskentelevät Kellokosken kirjaston lähettyvillä klo 10–13. Aikaisemmin kesällä etana-ankat ovat olleet muun muassa Lahelassa, Mattilassa ja Jokelassa.

Tuusulan etana-ankkojen tehtävänä on tuoda lisäksi etanaongelma asukkaiden tietoisuuteen. Tuusulasta löytyy kesäaikana myös erityisesti etanoiden hävittämiseen varattuja roska-astioita, joihin asukkaat voivat viedä kuolleita etanoita tiiviisti pakattuina.

Kuolleet espanjansiruetanat voi laittaa myös oman talouden tai taloyhtiön sekajäteastiaan. Kuolleista etanoista aiheutuu kesäisin hajuhaittaa, joten niitä ei välttämättä haluta laittaa oman pihan roska-astiaan. Etanat pitää tappaa esimerkiksi heittämällä ne yksitellen runsaaseen kiehuvaan veteen.

Lue myös: Puutarhan tuhoajat ovat pian taas liikkeellä – näin estät espanjansiruetanoiden leviämisen

Kommentoi Facebookissa