Antti Rinne valitsi hallitusneuvotteluihin keskustan – puolueen kynnyskysymyksenä oli 18 maakuntaa

Juha Sipilä vastasi Antti Rinteen hallituskosiskeluihin myöntävästi.

Juha Sipilä vastasi Antti Rinteen hallituskosiskeluihin sittenkin myöntävästi. (Kuva AOP)

Hallitusneuvottelut käynnistyvät Säätytalossa ilman kokoomusta ja perussuomalaisia.

HALLITUS Hallitustunnustelija Antti Rinne ilmoitti tänään, minkä puolueiden eduskuntaryhmien kesken neuvottelut uuden hallituksen muodostamiseksi aloitetaan. Varsinaiset hallitusneuvottelut käynnistyvät Säätytalossa iltapäivällä.

– Hallitusneuvotteluihin on lähdössä SDP:n lisäksi siis keskusta, vasemmistoliitto, vihreät ja RKP. Tällä kokoonpanolla eduskunnassa olisi 117 edustajaa, Antti Rinne kertoi tiedotustilaisuudessa.

Suurista puolueista oppositioon ovat jäämässä pitkään Petteri Orpon johdolla neuvotteluja käynyt kokoomus ja perussuomalaiset. Rinne vetosi tiistaina voimakkaasti siihen, että vaaleissa romahduksen kokenut keskusta olisi käytettävissä hallitusneuvotteluihin.

– Tämä oli keskustalle vaikea prosessi. Lähdimme siitä, että vaalien voittajat ovat tässä. Mutta koska ratkaisua ei syntynyt, eilen tuli tilanne, että pitää päättää tästä, nykyinen pääministeri Juha Sipilä kommentoi.

Keskusta teki vuorokauden aikana kyselyn puoluevaltuuston, puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän jäsenille. Vastaajista 80 prosenttia kannatti vaihtoehtoa, että puolue on käytettävissä hallitusneuvotteluihin sillä edellytyksellä, että kynnyskysymykset toteutuvat.

Keskustan kynnyskysymyksiä ovat muun muassa 75 prosentin työllisyysasteeseen sitoutuminen, yritysten verotusta ei kiristettäisi ja sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut turvattaisiin 18 maakunnan pohjalta. Myös maatalouden kannattavuutta on parannettava.

Neuvottelut alkavat taloudellisen, sosiaalisen ja ekologisen tilannekuvan läpikäynnillä. Talouden tilannekuvasta alustavat Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn ja valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki. Sosiaalisen tilannekuvan esittelee yksikönpäällikkö Anne Lounamaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta ja ekologisen tilannekuvan Helsingin yliopiston ympäristöekonomian professori Markku Ollikainen.

Neuvottelujen avausseminaarissa alustuspuheenvuoron käyttävät myös opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen, ulkoministeriön valtiosihteeri Matti Anttonen ja työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson.

Lue myös: Antti Rinne arvioi puolueiden antamia vastauksia hallitustunnusteluihin – ”Aika hapuilevia, heiveröisiä”

Kommentoi Facebookissa