Antti Ruuskanen lopettaa upean uransa

Antti Ruuskanen epäonnistui Dohan keihäskarsinnassa todella pahasti. (Kuva AOP)

Antti Ruuskanen voitti urallaan EM-kultaa ja olympiahopeaa. (Kuva AOP)

Antti Ruuskanen perui osallistumisensa Kalevan kisoihin ja vahvisti aktiiviuransa olevan ohi.

YLEISURHEILU Kalevan kisoissa jysähti lauantaina uutispommi. Antti Ruuskanen perui osallistumisensa keihäskilpailuun ja vahvisti lopettavansa aktiiviuransa.

Ruuskasen heittokäsi ei ollut siinä kunnossa, että heittäminen olisi ollut enää järkevää. Hänellä oli vaivoja hauisjänteessä.
Ruuskanen, 37, tähtäsi tänä vuonna Tokion olympiakisoihin. Hän jäi valinnoissa kuitenkin varasijalle.

Ruuskaselle olisi avautunut Tokioon paikka vielä takaportin kautta, kun Oliver Helander kärsi loukkaantumisesta. Ruuskanen katsoi parhaaksi, ettei lähde Tokioon liian lyhyen valmistautumisajan takia.

Ruuskanen on Tero Pitkämäen ohella ehdottomasti Suomen 2010-luvun merkittävin keihäänheittäjä. Hän voitti olympiahopeaa Lontoossa 2012 sekä EM-kultaa Zürichissä 2014.

Lontoossa Ruuskanen oli finaalissa kolmas. Hän vietti ”ronssijuhlat” ja virallisissa tuloksissa kolmas neljän vuoden ajan, kunnes hopealle sijoittuneen Ukrainan Oleksander Pjatnitsjan todettiin käyttäneen dopingia. Hopeamitalinsa Ruuskanen sai hiihdon MM-kisoissa Lahdessa 2017.

Ruuskanen on ollut suosittu urheilija. Hän brändäsi itsensä lupsakkana savolaisena, eikä epäröinyt puhua Savon murretta median haastatteluissa.

Pitkämäen ohella Ruuskanen oli 2010-luvulla Suomen harvoja yleisurheilijoita, joka pystyi elättämään itsensä ammattilaisena ja tienasi makkaraakin leipänsä päälle. Menestyvillä keihäänheittäjillä ei ollut Suomessa vaikeuksia saada tukijoita, vaikka talous maassa vuosikymmenen aikana pitkään sakkasikin.

Ruuskanen edusti Suomea olympiakisoissa Lontoon lisäksi Rio de Janeirossa 2016. Hän oli Rion finaalissa kuudes ja oli niissä kisoissa Suomen parhaiten sijoittunut yleisurheilija.

MM-kisoissa Ruuskanen oli mukana viidesti. Paras sijoitus oli viitostila Moskovasta 2013 sekä Pekingistä 2015.

EM-kisoissa Ruuskanen voitti kaksi mitalia. Zürichin 2014 kultamitalinsa lisäksi hän voitti pronssia Amsterdamissa 2016.

Yksi merkittävä asia Ruuskasen uralta jäi puuttumaan. Hän ei koskaan rikkonut 90 metrin rajaa.

Ennätyksensä 88,98 Ruuskanen heitti 2015 Porissa järjestetyissä tuloksissa. Sillä tuloksella hän on Suomen kaikkien aikojen tilastossa neljäntenä.

Ruuskasta pidemmälle nykytilastoissa hyväksytyllä keihäsmalilla suomalaisista ovat heittäneet Aki Parviainen 93,09, Pitkämäki 91,53 ja Seppo Räty 90,60. Vuonna 1991 Räty heitti 96,96 ja Kimmo Kinnunen 90,82, mutta nämä tulokset poistettiin tilastoista, kun niin sanottu ”rypyläkeihäs” kiellettiin.

Pitkämäki ja Ruuskanen ovat nyt poissa kentiltä, eikä Suomella tällä hetkellä ole maailmassa kärkitaistoon yltävää keihäsmiestä, mutta mäkihypyn kohtalo tuskin lajia sentään uhkaa. Topias Laine ja Janne Läspä ovat kuitenkin merkittäviä lupauksia ja Oliver Helanderillakin on varmasti mahdollisuuksia kuntouttaa itsensä maailman huipputasolle.

Lassi Etelätalo on todistanut, että vanhempanakin voi nousta arvokisafinalistiksi. Etelätalo oli Dohan MM-finaalissa 2019 neljäs ja Tokion olympiafinaalissa tänä vuonna kahdeksas.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Timanttiliiga suomalaisilta iso pettymys

Kommentoi Facebookissa