Apteekki markkinoi lääkekannabista – Fimea tehosti kieltoa 50 000 euron uhkasakolla

Lääkekannabis on lääkinnällisissä tarkoituksissa käytettyä, hampusta saatavaa kannabista.

Lääkekannabis on lääkinnällisissä tarkoituksissa käytettyä, hampusta saatavaa kannabista. (Kuva Tapio Anttila)

Fimea antoi apteekille markkinointikieltopäätöksen myyntiluvattoman lääkevalmisteen markkinoinnista.

LÄÄKKEET Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on kieltänyt päätöksellään Turun 8. Linnan apteekkia jatkamasta tai uudistamasta myyntiluvattoman lääkevalmisteen myynnin edistämistä Suomessa.

Lääkelain mukaan on kiellettyä markkinoida lääkevalmistetta, jolla ei ole myyntilupaa Suomessa. Myyntiluvattoman lääkevalmisteen myyntiä ei saa edistää millään tavalla, eikä apteekki saa oma-aloitteisesti esittää myyntiluvattomaan valmisteeseen liittyvää myyntiä edistävää tietoa tai mainosviestejä.

Tämän lisäksi ei lainkaan saa markkinoida lääkemääräyksellä toimitettavia eikä huumausaineita tai psykotrooppisia aineita sisältäviä lääkevalmisteita. STT kertoo apteekin lähettäneen sähköpostiviestejä asiakkaille, jotka ovat aiemmin ostaneet lääkekannabista. Sen hankkimiseen on tarvittu lääkärin kirjoittama resepti ja potilaskohtainen erityislupa.

– Apteekki oli antanut kannabisvalmisteesta markkinoivaa tietoa, joka liittyi tuotteen hintaan. Olemme tulkinneet ne mainosviesteiksi, Fimean johtaja Esa Heinonen kertoo STT:lle.

Fimea on katsonut Turun 8. Linnan apteekin toiminnan lääkelain markkinointia koskevien säännösten vastaiseksi. Markkinointikieltopäätöstä tehostetaan 50 000 euron sakon uhalla.

Lääkelain mukaan lääkemarkkinoinnin on kannustettava lääkkeen asianmukaiseen käyttöön. Markkinointi ei saa olla epäasiallista tai houkutella väestöä lääkkeen tarpeettomaan käyttöön.

Lue myös: Kymmenille alaikäisille myytiin huumeita – jutun päätekijät olivat itse 16- ja 18-vuotiaita

Kommentoi Facebookissa