Arkkitehtuurin Finlandian saanut Harald Herlin -oppimiskeskus säilytti Alvar Aallon alkuperäiset ideat

Alin kerros on muuttanut muotoaan entisestä kirjavarastosta viihtyisäksi tilaksi opiskeluun, työskentelyyn ja tapahtumiin.

Alin kerros on muuttanut muotoaan entisestä kirjavarastosta viihtyisäksi tilaksi opiskeluun, työskentelyyn ja tapahtumiin. (Kuva Aalto-yliopisto/Aino Huovio)

Alvar Aallon suunnittelema rakennus pyrittiin uudistamaan niin, että oppimisesta tulee hauskaa.

ARKKITEHTUURI Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto on myönnetty Aalto-yliopiston Harald Herlin -oppimiskeskuksen korjaussuunnittelusta. Peruskorjauksen suunnitteli Arkkitehdit NRT. Rakennuttaja ja rakennuksen omistaja on Aalto-yliopistokiinteistöt Oy.

Otaniemen kampuksen kirjasto valmistui vuonna 1970 täydentämään arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemaa kokonaisuutta, jonka arkkitehtonisena ytimenä toimii punatiilisten rakennusten rajaama maisematila. Kirjaston sisäinteriöörin kauniisti ylhäältä valaistut virtaavat tilat detaljeineen ovat tunnistettavaa Aallon arkkitehtuuria. Aalto-yliopiston perustamisen myötä kampuksen keskeisten rakennusten käyttöä on kehitetty tulevia tarpeita varten.

Ensimmäisessä kerroksessa on kirjoja, kuva-aineistoja, tapahtumatiloja ja kahvila.
Ensimmäisessä kerroksessa on kirjoja, kuva-aineistoja, tapahtumatiloja ja kahvila. (Kuva Aalto-yliopisto/Tuomas Uusheimo)

Perusteellinen uudistus vuosina 2015–2016 onnistui muovaamaan rakennuksesta viihtyisän, modernin ja monikäyttöisen tilan, jonka yhteisö on nopeasti ottanut omakseen. Tiloja käyttää keskimäärin tuhat asiakasta päivässä, mikä on selvästi enemmän kuin ennen peruskorjausta.

Kokonaisuuden suunnittelusta ovat vastanneet arkkitehdit Teemu Tuomi ja Tuomo Remes. Rakennuksen ulkoarkkitehtuuri on säilytetty ennallaan samoin kuin alkuperäisen kirjaston salitilat kalusteineen ja detaljeineen. Kirjastotoiminnan kehittyminen on edellyttänyt toiminnallisia muutoksia, jotka on tehty alkuperäistä ratkaisua kunnioittaen ja säilyttäen mahdollisuus palata myös aiempaan.

Oppimiskeskuksen tilat tukevat uudenlaista oppimista, tutkimusta ja työskentelyä. Digitalisaation myötä painetun aineiston määrä on vähentynyt ja tiloja on voitu vapauttaa yhdessä oppimiselle ja ryhmätöille, itsenäiseen opiskeluun ja erilaisille palveluille.

Toisessa kerroksessa näkyy parhaiten Alvar Aallon suunnittelun kauniit ominaispiirteet.
Toisessa kerroksessa näkyy parhaiten Alvar Aallon suunnittelun kauniit ominaispiirteet. (Kuva Aalto-yliopisto/Tuomas Uusheimo)

Harald Herlin -oppimiskeskuksen uutta toimintakonseptia ja tiloja suunnittelivat yhdessä opiskelijat, opettajat, tutkijat, kirjaston henkilöstö, arkkitehdit ja palvelumuotoilijat. Palvelut on sijoitettu teemoittain: suojeltu ja Alvar Aallon alkuperäiset ideat vahvimmin säilyttänyt toinen kerros toimii kirjasto- ja lukusalina, ensimmäisessä kerroksessa on muun muassa kuva-aineistoja sisältävä Visual Resource Centre ja kahvila.

Alin kerros muutti peruskorjauksessa täysin muotoaan kirjavarastosta värikkääksi ja omaleimaiseksi monitoimitilaksi, jossa on paitsi opiskelutiloja myös valokuvaus- ja videostudio ja FabLab-paja, jossa voi kokeilla 3D-tulostusta.

Arkkitehtoniset ratkaisut, paljaat, osin puretut runkorakenteet ja nykyaikaiset, sisustusarkkitehti Päivi Meurosen suunnittelemat sisustusratkaisut luovat tuttuun kokonaisuuteen onnistunutta uuden aikakauden tuntua. Tiloissa järjestetään niin näyttelyitä, tapahtumia kuin kokoontumisiakin.

  • Video uudesta oppimiskeskuksesta

Kommentoi Facebookissa