Ars Fennica -palkinto Eija-Liisa Ahtilalle – ”Hän näyttää meille aina vaihtoehtoisia näkökulmia asioihin”

Eija-Liisa Ahtila on aina ylittänyt taiteen lajirajoja, työskennellen sekä kuvataiteilijana että elokuvantekijänä. (Kuva Ars Fennica)

Palkinnon perusteluiden mukaan Ahtila on luonut tasapainoisemman kuvan maapallon elämästä.

ARS FENNICA Ars Fennica -palkinto on jaettu 25. kerran. Palkinnon, jonka suuruus on 50 000 euroa, jakaa Henna ja Pertti Niemistön kuvataidesäätiö ARS FENNICA sr.

Voittajan on valinnut Hans Ulrich Obrist, Lontoon Serpentines Gallerioiden taiteellinen johtaja. Ehdolla olleet taiteilijat olivat Eija-Liisa Ahtila, Jesper Just, Anne-Karin Furunes, Viggo Wallensköld ja Magnus Wallin.

Obrist perustelee voittajan Eija-Liisa Ahtilan valintaa muun muassa seuraavasti:

”Ahtila on aina ylittänyt taiteen lajirajoja, työskennellen sekä kuvataiteilijana että elokuvantekijänä, ja toiminut 1990-luvulta lähtien tienraivaajana yhdistäessään liikkuvaa kuvaa ja installaatioita. Tärkeä näkökohta on se, miten suurin osa hänen teoksistaan, erityisesti viime vuosikymmeninä, liittyy ympäristöön. Niissä metsä, sen kasvillisuus ja luonto ovat ihmisen veroisia hahmoja.”

”Ahtilan aihepiiri on valtavan laaja, ja hän lähestyy aiheitaan monesta eri kulmasta ikään kuin useiden vuosien jatkumona. Hämmästyttävällä tavalla hän näyttää meille aina vaihtoehtoisia näkökulmia asioihin, kuin palapelissä, jonka osaset eivät ole kaksiulotteisia, vaan muodostavat kolmiulotteisen palapelin, jonka avulla hän kytkeytyy todellisuuteen.”

Henna ja Pertti Niemistön Kuvataidesäätiö ARS FENNICA sr. perustettiin vuonna 1990 edistämään kuvataiteita, avaamaan uusia kansainvälisiä yhteyksiä kotimaiselle kuvataiteelle ja kannustamaan kuvataiteilijoita heidän luovassa työssään.

Palkintoehdokkaat valitsi palkintolautakunta, jonka jäsenet olivat puheenjohtaja LT Leena Niemistö, Kiasman johtaja Leevi Haapala, Amos Rexin johtaja Kai Kartio ja kuvataiteilija Kari Vehosalo. Palkintoehdokkaiden näyttely ARS FENNICA 2021 on avoinna Hämeenlinnan taidemuseossa 3.4.2022 asti.

Lue myös: Marimekon rakastetusta suunnittelijasta elokuva – Maija Isola loi myös klassisen Unikko-kuosin

Kommentoi Facebookissa