Arvi Savolainen ei yltänyt painipronssille – olo oli lohduton

Painija Arvi Savolainen on suomalaisen huippu-urheilun merkittävimpiä lupauksia

Painija Arvi Savolainen on suomalaisen huippu-urheilun merkittävimpiä lupauksia. (Kuva AOP)

Arvi Savolainen hävisi Tokiossa painin pronssiottelun. Elmo Lakka juoksi 110 metrin aidoissa välieriin.

OLYMPIALAISET Mira Potkonen varmisti mitalin Suomelle tiistaina nyrkkeilystä, mutta painimitalia ei Suomeen tullut Tokion olympiakisoista. Arvi Savolainen hävisi kreikkalaisroomalaisen painin alle 97 kiloisten sarjan pronssiottelussa iranilaiselle Mohammadhadi Saravialle lukemin 2-9.

Iranilainen lähti pronssiotteluun hienoisena suosikkina. Savolaisen mukaan ottelu olisi ollut kuitenkin voitettavissa.

– Homma oli täysin hallussa. Ehkä se oli sitten liian hyvin hallussa, kun lähdin ryntäilemään. Luulin, että se hoituu jatkamalla hyökkäävästi, mutta se oli virhearvio ja avasi vastustajalle paikkoja, Savolainen totesi Olympiakomitean toimittamassa haastattelussa.

Savolainen oli todella pettynyt. Mitali oli tavoitteena.

– Olo on todella lohduton, kaikki oli kohdallaan ja matsi voitettavissa, mutta äkkiä se kääntyi toisin päin, hän sanoi.

Suomen viimeisin painin olympiamitali on Ateenasta 2004. Marko Yli-Hannuksela voitti silloin hopeaa. Olympiapronssia Yli-Hannuksela voitti Sydneyssä 2000.

Elmo Lakka aitoi välieriin

Elmo Lakka saavutti minimitavoitteensa Tokion olympiakisoissa juostuaan 110 metrin aidoissa välieräpaikan. Lakka aitoi erässään viidenneksi ajalla 13,48 ja pääsi jatkoon aikavertailun kautta.

Lakka kolhi kahta aikaa, mutta aitoi uransa toiseksi parhaan aikansa.

– Nyt on palautettu suomalainen miespikajuoksu sille tasolle, missä sen kansainvälisissä kisoissa pitäisi vähintään olla, Lakka sanoi SUL:n toimittamassa haastattelussa Tokiossa.

Välierät juostaan heti keskiviikkoaamuna. Lakka näkee siinä itselleen myös etua.

– Aion olla aamulla niin hyvässä iskussa kuin ikinä pystyn olemaan. Siinä on yllätysmahdollisuus ihan selkeästi, kun palautumisaikaa jää sen verran lyhyeksi, Lakka arvioi.

Keskiviikkona Lakka jahtaa uutta Suomen ennätystä. Kesäkuun alussa hän rikkoi Arto Bryggaren Los Angelesin 1984 olympiafinaalissa aitoman Suomen ennätyksen juostuaan uudeksi SE-ajaksi 13,31. Sama tulos todennäköisesti riittäisi finaaliin.

– Finaalipaikka edellyttää varmasti sinne 13,30:n pintaan menevää aikaa ja olisihan se kivaa pudottaa ennätys 13,2-alkuiseksi, Lakka arvioi.

Lakka ilmoitti pitävänsä finaalipaikkaa realistisena tavoitteena.

Teksti Otto Palojärvi, Tokio

Lue myös: Mira Potkonen nyrkkeili jälleen olympiamitalin – teki myös olympiahistoriaa

Kommentoi Facebookissa