Asiantuntija antaa tarpeellisia vinkkejä – näin vaikutat kotisi sähkölaskuun

Kotitalouksien sähkön kulutuksesta yli puolet syntyy muusta, kuin asuintilojen lämmittämisestä. (Kuvituskuva Fotolia)

Mahdollisuuksia vaikuttaa asumisensa energiankulutukseen on monia.

SÄHKÖNKULUTUS Energian hintapiikin vaikutus asuntomarkkinoihin puhuttaa nyt Suomessa ja sähkön hinta on ollut paljon esillä mediassa ja julkisessa keskustelussa. Asia askarruttaa myös asunnon vaihtajia ja aiheesta tuleekin paljon kysymyksiä myös kiinteistönvälittäjille.

Suomen hallitus varautui budjettiriihessä määräaikaisilla toimenpiteillä tukemaan suomalaisia kotitalouksia. Mukana keinovalikoimassa on esimerkiksi määräaikainen sähkön arvonlisäveron aleneminen ja sähkövähennys kotitalousvähennyksen oheen.

– Aiheesta puhutaan paljon, mutta vielä enemmän voisi tuoda esille sitä, että asunnon omistaja voi omilla toimillaan aika hyvinkin vaikuttaa siihen, ettei sähkölasku nouse, sanoo myyntijohtaja Riku Koskinen Solid House Turusta.

Asuntojen sähkönkulutukseen vaikuttavat monet asiat, kuten lämmitysmuoto, kodin koko, asukkaiden määrä ja kodinkoneiden ikä ja kunto. Suurin sähkölämmitteisen omakotitalon, rivitalon ja paritalon sähkönkulutusta kasvattava asia on kodin lämmitys kylminä vuodenaikoina. Kerrostalossa taas sähkövastuksilla toimiva lattialämmitys voi kuluttaa yllättävän paljon sähköä.

– Jos se on kylpyhuoneessa mukavuuslämmittimenä, ei sen tarvitse olla päällä koko ajan. Kun lattia on kuivunut voi lämmityksen sammuttaa. Etenkään kerrostalon ylemmissä kerroksissa lattia ei edes tule kovin kylmäksi, Koskinen sanoo.

Noin 20-30 prosenttia asuntojen lämmitysenergian kulutuksesta syntyy lämpimän käyttöveden lämmittämisestä. Energiankulutukseen vaikuttavat veden määrä ja lämpötila.

– Jos haluat säästää energiaa ja olet aiemmin ollut lämpimässä suihkussa puoli tuntia kerrallaan, niin ole jatkossa vartti. Jos taas olet aiemmin ollut suihkussa viisitoista minuuttia, niin lyhennä aika 5–10 minuuttiin, Koskinen sanoo.

Suihkuveden voi katkaista siksi aikaa, kun saippuoi itsensä tai vaahdottaa shampoon hiuksiin. Kaikella säästämisellä on merkitystä, jonka näkee myös sähkölaskun summassa. Asunnon ja veden lämmityksen lisäksi sähköä kuluu esimerkiksi kylmälaitteisiin, kodin elektroniikkaan, ruoanvalmistukseen ja valaistukseen.

– Pienillä toimilla ja arjen muutoksilla voi vaikuttaa. Esimerkiksi sähkösaunaa lämmittäessä on hyvä kiinnittää huomiota siihen, että lämmittää kiuaskivet, eikä saunatilaa. Jotkut pitävät saunaa ensin 45 minuuttia päällä ennen kuin menevät sinne, vaikka parikymmentä minuuttia voisi riittää, Koskinen sanoo.

Myyntijohtaja Lauri Turtola Solid House Porista neuvoo miettimään sähkölaitteiden käyttöä. Onko televisio suljettu silloin, kun sitä ei katsota? Sammutetaanko valot sisältä ja ulkoa, kun niitä ei käytetä? Laitetaanko vaatteet pesuun vasta, kun ne ovat todella pesun tarpeessa?

– Kotitalouksien sähkön kulutuksesta yli puolet syntyy muusta, kuin asuintilojen lämmittämisestä, ja tähän kulutukseen on mahdollista vaikuttaa omilla valinnoilla, Turtola sanoo.

Häntä ihmetyttää, että uusista energiantuotannon tavoista tunnutaan puhuvan enemmän kuin sähkön säästämisestä.

Pienten toimenpiteiden joukkoon kuuluvat ikkunoiden ja ovien tiivistäminen, vuotavien hanojen ja vessanpönttöjen korjaukset ja paljon energiaa kuluttavista laitteista luopuminen tai vaihtaminen vähemmän sähköä käyttäviin.

Lue myös: Hallituksen talousarvioesitys on 8,1 miljardia euroa alijäämäinen – ero katetaan ottamalla lisää velkaa

Kommentoi Facebookissa