Asiantuntija neuvoo – näin hoidat hyönteisten puremia ja pistoksia

Hyttysiä on maailmalla noin 3 500 eri lajia, joista noin kuusi prosenttia imee verta ihmisistä.

Hyttysiä on maailmalla noin 3 500 eri lajia, joista noin kuusi prosenttia imee verta ihmisistä. (Kuva USDA)

Noin 10 prosenttia suomalaisista saa hyttysten pistoksista voimakkaita allergiaoireita.

ALLERGIAT Kesä tuo tullessaan erilaiset hyönteiset. Niiden pistot ja puremat voivat aiheuttaa monenlaisia iho-oireita ja jopa allergisen reaktion. Useimmiten oireita voi kuitenkin lievittää kotikonstein.

Hyttyset ovat Suomessa yleisimmät allergiaa aiheuttavat lentävät hyönteiset, ja lähes kaikki suomalaiset herkistyvät niiden pistoille. Noin 10 prosenttia saa hyttysten pistoksista lievää voimakkaampia allergiaoireita. Pistiäisallergisia – ampiainen, mehiläinen ja kimalainen – väestöstä on noin 2 prosenttia. Sen sijaan mäkäräiset, polttiaiset ja hirvikärpäset eivät yleensä aiheuta allergiaa, ja paarman puremakin vain harvoin.

Suurin osa ihmisistä reagoi hyönteisten pistoihin ja puremiin lievästi. Useimpien hyönteisten pistoista ja puremista tulee yleensä paikallista punoitusta ja turvotusta, kutinaa ja paukamia.

– Kutinan lievittämiseen voi kokeilla hydrokortisonivoidetta tai paikallisesti käytettävää antihistamiinia. Käteviä ovat esimerkiksi apteekista saatavat antihistamiinipuikot, kertoo Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Katariina Ijäs.

Antihistamiinia voi ottaa myös ennakoiden. Jos tietää menevänsä paikkaan, missä on paljon hyönteisiä, antihistamiini kannattaa ottaa ennen lähtöä.

– Turvotusta voi puolestaan lievittää pitämällä jotakin viileää pistokohtaa vasten, esimerkiksi kylmällä vedellä kasteltua pyyhettä tai kylmäpakkausta. Jos pistoskohdat ovat kovin kipeitä niin kipulääke voi helpottaa kipua, Ijäs neuvoo.

Lääkäriin on mentävä, jos oireet eivät helpota kotikonstein tai iho-oireet leviävät itsehoidosta huolimatta tai pistokohdat tulehtuvat.

Hyttysallergia ilmenee kahdella tavalla. Heti piston jälkeen pistokohtaan ilmestyy nokkospaukama, joka häviää muutamassa tunnissa. Kohtaan voi syntyä myös parin tunnin kuluttua kutiseva näppy, joka voi kestää useita päiviä.

Paarman pistot aiheuttavat tyypillisesti laajan, turvonneen paukaman, jonka keskellä on vetistävä näppylä. Pistiäisallergiassa puolestaan turvotusta ja nokkospaukamia tulee pistokohdan ympärille ja myös kohdan ulkopuolelle, usein laajoille alueille.

– Ennaltaehkäisevästi otettu antihistamiini auttaa helpottamaan allergiaoireita pienentämällä pistospaukaman kokoa ja vähentämällä kutinaa. Antihistamiineja on hyvä käyttää 2–3 päivän ajan hyönteisen piston tai pureman jälkeen. Myös kortisonivoide ja antihistamiinipuikko tuovat helpotusta oireisiin, kertoo Ijäs.

Voimakas turvotus ja iho-oireet sekä oireiden voimakas leviäminen kauas pistopaikasta viittaavat vakavaan hyönteisallergiaan. Samoin hengenahdistus, verenpaineen lasku, nielun tai kaulan turvotus. Tällöin on mentävä heti lääkäriin.

Vakavassa pistiäisallergiassa on anafylaksian riski. Anafylaksia on vakava yliherkkyysreaktio, joka alkaa äkillisesti, etenee nopeasti ja aiheuttaa oireita samanaikaisesti useassa eri elimessä, kuten ihossa, hengityselimissä, verenkierrossa ja sydämessä sekä nielussa.

Anafylaksia etenee muutamassa minuutissa ja on hengenvaarallinen. Ensihoitona käytetään adrenaliinia, joka pitää antaa heti oireiden ilmaantuessa. Yleensä anafylaksiariskisellä on mukanaan lääkärin määräämät omat helppokäyttöiset adrenaliini-injektorit.

– Anafylaksiassa tärkein hoito on mahdollisimman nopeasti pistetty adrenaliini-injektio. Tämän jälkeen on aina soitettava hätäkeskukseen numeroon 112, Ijäs painottaa.

Pölyttäjien merkitys ja olemassaolo on tänä päivänä äärimmäisen tärkeää, joten on syytä kuitenkin muistaa, että pistiäispelon vuoksi pölyttäjiä ei saa hävittää tai hätistää alueeltaan. Ilman pölyttäjiä ruokavaliostamme puuttuisivat esimerkiksi marjat, hedelmät ja monet vihannekset.

Lue myös: Lemmikkikoira muokkaa kodin mikrobistoa monipuolisemmaksi – astman ja allergioiden riski alenee

Kommentoi Facebookissa