Aston Martin herättää henkiin ikonisen mallin – James Bondin alkuperäinen DB5

Brittiagentin alla nähtiin vuoden 1964 Goldfingerissä debyyttinsä tehnyt DB5.

Brittiagentin alla nähtiin vuoden 1964 Goldfingerissä debyyttinsä tehnyt DB5. (Kuva Aston Martin)

Salaisen agentin elokuva-autosta tuodaan myyntiin 25 uuden yksilön erä.

AUTOT James Bond tunnetaan Aston Martinista, ja ikonisin brittiagentin alla nähty malli on tietysti vuoden 1964 Goldfingerissä debyyttinsä tehnyt DB5. 1960-luvun klassikko on toiminut Bondin kulkupelinä sittemmin monessa muussakin leffassa, ja elokuva-auto on nostanut koko mallisarjan hinnat lähes taivaisiin tunnettuutensa ansiosta.

Monet ovat halunneet oman DB5:nsa näyttävän James Bondin auton kopiolta väriä myöten, mutta harvaan yksilöön on lähdetty asentamaan leffassa nähdyn auton kaltaisia varusteita. Agentin menoa turvasi joukko Q:n kehittämiä erikoisherkkuja, joiden joukkoon lukeutuivat muun muassa heittoistuin, takalasin taakse noussut luotisuoja, kääntyvät rekisterikilvet, vanteiden keskiöistä esiin kiertyneet rengassilppurit, etupuskurin ulos työntyvät kävyt ja kojelaudassa komeillut navigaattorin esiaste.

Monen mielestä James Bondin ainoa oikea auto on Aston Martin, ja ainoa oikea Bond Sean Connery.
Monen mielestä James Bondin ainoa oikea auto on Aston Martin, ja ainoa oikea Bond Sean Connery. (Kuva Aston Martin)

Nyt halukkaat keräilijät voivat tilata kaikilla erikoisvarusteilla ladatun DB5:n suoraan tehtaalta. Aston Martin kertoi nimittäin valmistavansa Goldfingerin leffa-autosta 28 yksilön uusintapainoksen, joista 25 päätyy yleiseen myyntiin. Jäljelle jäävistä kolmesta autosta yksi saa kunnian pysyä Aston Martinin omissa kokoelmissa, toinen luovutetaan Bond-leffasarjan taustalla vaikuttavalle EON Productions -tuotantoyhtiölle ja kolmas päätyy huutokauppaan, jonka tuotot lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Varsinaisia asiakasautoja on siis 25 kappaletta, ja ne myydään eteenpäin huimalla 2,75 miljoonan punnan, eli yli kolmen miljoonan euron summalla. Tilauksia ei ole otettu vielä vastaan, mutta Aston Martin odottaa myyvänsä koko erän loppuun hyvinkin nopeasti ”aitoa” Bond-autoa janoaville keräilijöille.

Jokainen valmistunut auto on tarkka kopio alkuperäisestä yksilöstä varusteita myöten.
Jokainen valmistunut auto on tarkka kopio alkuperäisestä yksilöstä varusteita myöten. (Kuva Aston Martin)

Autojen rakentaminen aloitetaan ensi vuonna Aston Martin Works -nimisellä osastolla, joka vastaa brittimerkin koriräätäli- ja entisöintipalveluista. Tämä divisioona toimii Ison-Britannian Newport Pagnellissa, eli alkuperäisen DB5:n ja monen muun Aston Martin -klassikon syntysijoilla. Projekti toteutetaan yhteistyössä James Bondin tavaramerkkioikeudet omistavan EON Productionsin kanssa, mutta alkuperäisen leffa-auton kaltaisista erikoisvarusteista ei vastaa Astonin oma Q-räätälöintiosasto. Niiden kehittäminen annetaan nimittäin Oscarinkin voittaneen erikoistehosteguru Chris Corbauldin tehtäväksi.

Jokainen valmistunut auto on siis tarkka kopio alkuperäisestä yksilöstä varusteita myöten, mutta laatuun panostetaan luonnollisesti enemmän kuin aikanaan pikaisesti kyhätyssä leffa-autossa. Pellin alla murisee DB5:n originaali suora kuutonen, joka tuottaa reilut 280 hevosvoimaa. Ne riittävät kiidättämään klassikon lähes 240 km/h:n huippunopeuteen, ja kiihtyvyyden 60 mailin tuntinopeuteen eli 96 km/h pitäisi sujua reilussa seitsemässä sekunnissa.

Asiassa on vain yksi iso mutta. Aston Martinilla ei ole varastossa käyttämättömiä DB5:n alustanumeroita, joten autoa ei voi rekisteröidä tieliikenteeseen vanhan sarjan jatkumona. Kilpien saaminen tarkoittaisi tyyppihyväksyntää uusia autoja koskevien normien mukaisesti, joita 1960-luvulla kehitetty DB5 ei tietenkään täytä. Niinpä leffa-auton 25 virallista kopiota päätynevät näyttelyesineiksi keräilijöiden kammioihin.

Lue myös: Uusi Aston Martin paljastettiin – kuin James Bondin leffa-auton tuotantoversio

Kommentoi Facebookissa