Asuntomurroista epäiltyjä otettiin kiinni Puolan ja Ukrainan rajalla – hallusta löytyi arvo-omaisuutta ja Lego-Porsche

Taloihin sisälle tähyilevistä tai rappuihin pyrkivistä asiattomista henkilöistä kannattaa aina ilmoittaa hätänumeroon.

Taloihin sisälle tähyilevistä tai rappuihin pyrkivistä asiattomista henkilöistä kannattaa aina ilmoittaa hätänumeroon. (Kuva Fotolia)

Tekijöiden epäillään murtautuneen ainakin 14 omakotitaloon pääasiassa pääkaupunkiseudulla.

ASUNTOMURROT Helsingin poliisin rajat ylittävän rikollisuuden tutkintaryhmä on edistynyt tammikuun loppupuolella ja helmikuun alussa ilmenneen asuntomurtosarjan tutkinnassa. Sarjan yhteydessä tekijöiden epäillään murtautuneen ainakin 14 omakotitaloon, jotka sijaitsevat pääkaupunkiseudulla ja Keski-Uudellamaalla.

Kolme ulkomaalaista miestä on vangittu rikoksista epäiltynä poissaolevina. Heidät otettiin kiinni maanantaina 3.2. Puolan ja Ukrainan rajalla. Henkilöiden jäljille päästiin poliisin omien tutkimusten sekä tapahtumiin liittyvästä ajoneuvosta tehdyn erinomaisen yleisöhavainnon perusteella.

Epäillyt olivat ehtineet poistua Suomesta heidän henkilöllisyyksien selvittyä, mutta heidät tavoitettiin kansainvälisen viranomaisyhteistyön avulla Puolan ja Ukrainan rajalla, Hrebenne-nimisen kaupungin rajanylityspaikalla 3.2. Kaksi epäiltyä luovutettiin Suomeen tiistaina 25.2. ja kolmas tullaan luovuttamaan saman viikon aikana.

Kiinnioton yhteydessä Puolan viranomaiset suorittivat autoon etsinnän, jonka yhteydessä löydettiin paljon erilaista omaisuutta. Tarkemmissa tutkimuksissa autosta on jo nyt pystytty tunnistamaan varmuudella ainakin kolmen asuntomurron yhteydessä anastettua esinettä.

Esineiden joukosta löytyi lapselle kuuluva näyttävä Lego-Porsche.
Esineiden joukosta löytyi lapselle kuuluva näyttävä Lego-Porsche. (Kuva Poliisi)

Esineiden joukosta löytyi tällä kertaa muun muassa koruja sekä yhden asuntomurron yhteydessä anastettu ja asianomistajaperheen lapselle kuuluva hyvinkin näyttävä Lego-Porsche.

Rikosasian tutkinnanjohtaja rikoskomisario Pertti Soveliuksen mukaan asuntomurtojen yhteydessä anastetaan pääsääntöisesti helposti mukaan otettavaa ja realisoitavaa arvo-omaisuutta, kuten käteistä, elektroniikkaa ja koruja. Anastetun omaisuuden laatu vaihtelee kuitenkin kohtuullisen paljon.

– En nyt ainakaan tältä syömältä muista, että aiemmin tekijöiden mukaan olisi lähtenyt Legoja, vaikka ne hyvin arvokkaita ovatkin, Sovelius sanoo.

Helsingin poliisi on pyytänyt epäiltyjen autosta löytyneiden esineiden takavarikointia ja luovuttamista Suomeen, ja toivookin että myös tämä arvo-ajoneuvo päästään luovuttamaan kevään aikana takaisin oikealle omistajalleen.

Poliisi on jo aloittanut omaisuuden tunnistamisiin liittyvät toimet, ja ottaa yhteyttä myös muihin asianomistajiin heiltä viedyn omaisuuden palauttamiseksi.

Lue myös: Asuntomurto omakotitaloon lauantaina – pakoon päässyt ulkomaalainen kopla kiinni sunnuntaina

Kommentoi Facebookissa