Taideteokset kiertävät museoita ympäri Suomen

Kiertueelle lähtevä Helene Schjerfbeckin Toipilas on vuodelta 1888.

Kiertueelle lähtevä Helene Schjerfbeckin Toipilas on vuodelta 1888. (Kuva Kansallisgalleria/ Hannu Aaltonen)

Klassikot kiertueella 2017 vie kaksi rakastettua teosta 11 museoon kautta maan.

TAIDE Ateneumin taidemuseolla on Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistossa kaksi hanketta, jotka juhlistavat Suomen satavuotista itsenäisyyttä ja luovat katseen Suomen taiteen eri vaiheisiin.

Näyttely Suomen taiteen tarina – Ateneumin kiertävä kokoelma nähdään Rovaniemen, Oulun ja Kuopion taidemuseoissa. Klassikot kiertueella 2017 vie kaksi rakastettua teosta, Eero Järnefeltin Kasken ja Helene Schjerfbeckin Toipilaan 11 museoon kautta maan. Ateneumin teokset eivät ole aikaisemmin kiertäneet Suomea tässä laajuudessa. Lisäksi Ateneumin tuottamia näyttelyitä nähdään vuonna 2017 seitsemässä eri maassa.

– Haluamme varmistaa, että Suomen itsenäisyyden juhlavuonna kokoelmiemme teokset, jotka ovat maamme kansallisomaisuutta, ovat mahdollisimman monen ulottuvilla, kertoo museonjohtaja Susanna Pettersson. 

Eero Järnefelt: Raatajat rahanalaiset (Kaski) (1893).
Eero Järnefelt maalasi teoksensa Raatajat rahanalaiset (Kaski) vuonna 1893. (Kuva Kansallisgalleria/ Hannu Aaltonen)

Suomen taiteen tarina -näyttely kattaa Suomen taiteen tarinan suuriruhtinaskunnan ajalta 1960-luvulle asti. Se kertoo taide-elämässä tapahtuvista muutoksista historian saatossa Suomessa ja ulkomailla. Näyttely noudattelee Ateneumissa esillä olevan kokoelmanäyttelyn teemoja ja esillepanoa. Taiteilijoita ovat muun muassa Wäinö Aaltonen, Fanny Churberg, Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela, Eero Järnefelt, Essi Renvall, Tyko Sallinen ja Ellen Thesleff. Näyttely on esillä Rovaniemen taidemuseossa 6.1.–23.4.2017, Oulun taidemuseossa 13.5.–17.9.2017 ja Kuopion taidemuseossa 6.10.2017–28.2.2018.

Ateneumin rakastetuimpiin kuuluvat klassikot – Helene Schjerfbeckin Toipilas (1888) ja Eero Järnefeltin Raatajat rahanalaiset / Kaski (1893) – lähtevät kiertueelle yhteentoista taidemuseoon. Toipilas nähdään 14. helmikuuta 2017 alkaen Ahvenanmaan taidemuseossa Maarianhaminassa, Tampereen taidemuseossa, K. H. Renlundin museossa Kokkolassa, Kemin taidemuseossa, Saamelaismuseo Siidassa Inarissa ja Rauman taidemuseossa. Kaski nähdään Turun taidemuseossa, Hämeenlinnan taidemuseossa, Lappeenrannan taidemuseossa, Joensuun taidemuseossa ja Jyväskylän taidemuseossa. Teokset kiertävät museot mainitussa järjestyksessä ja ne ovat nähtävillä noin kuukauden ajan.

Ateneum tuottamien kansainvälisten vientinäyttelyiden määrä on ensi vuonna suurin museon historiassa. Esimerkiksi Tove Janssonin näyttely on parhaillaan esillä Tukholman Millesgården-museossa, josta se jatkaa Göteborgiin, Kööpenhaminaan ja Lontooseen.

Kommentoi Facebookissa