Audi asetti V10- ja V12-moottorien tulevaisuuden kyseenalaiseksi – onko dinosaurusten aika jo ohi?

Audi aikoo karsia voimanlähdevalikoimaansa jopa 40 prosentilla.

Audi aikoo karsia voimanlähdevalikoimaansa jopa 40 prosentilla. (Kuva Audi)

Pienemmistä V8-moottoreista ei olla kuitenkaan luopumassa.

AUTOT Automaailma on siirtynyt jo monen vuoden ajan kohti downsizing-moottoreita, joissa pientä iskutilavuutta on kompensoitu turboahtamisella. Aivan viime aikoina niiden todellinen polttoainetaloudellisuus on tosin joutunut suurennuslasin alle, koska ahdetut pikkukoneet saavuttavat valitettavan usein niille luvatut kulutuslukemat vain laboratorio-olosuhteissa.

Tämä on johtanut siihen, että aivan uusimmissa polttomoottoreissa iskutilavuutta on jälleen suurennettu hitusen. Kyse on ollut lähinnä perheautoluokan kolmi- ja nelipyttyisistä koneista, kun taas luksusluokassa trendi on edelleen kohti pienempiä iskutilavuuksia ja erilaisia hybridiratkaisuja. Sähköistyminen on kaikkien huulilla, mutta polttomoottorien korvaaminen sähkömoottoreilla vie vielä vuosia.

Vanhan liiton automiesten onneksi usealta valmistajalta löytyy edelleen ”täysikokoisia” V10- ja V12-koneitakin, mutta ne uhkaavat kuolla sukupuuttoon lähivuosina. Audin teknisestä kehityksestä vastaava Peter Mertens antoi nyt aiheesta varsin mielenkiintoisia lausuntoja Automotive News -julkaisulle. Hän työskenteli ennen Volvolla, joka on poistanut mallistostaan kaikki nelisylinterisiä isommat moottorit, joten viikate uhkaa heilua Audillakin.

Vanhan liiton automiehet arvostavat Audin V12 TDI -moottoreita.
Vanhan liiton automiehet arvostavat Audin V12 TDI -moottoreita. (Kuva Audi)

Mertens kertoi ensin rinkulamerkin sähkösuunnitelmista. Vuoteen 2020 mennessä tarkoituksena on lanseerata kolme sähköautoa, joista kahden identiteetti on jo tiedossa. Näistä ensimmäinen on ensi vuonna esiteltävä E-Tron-crossover, ja sporttisemman oloinen E-Tron Sportback seuraa perässä vuotta myöhemmin.

Haastattelussa käsiteltiin myös sitä, että Audi aikoo karsia voimanlähdevalikoimaansa jopa 40 prosentilla. Mertens myönsi, että yksittäisten moottorien ja vaihteistojen yhdistelmien lisäksi kokonaiset moottoriperheet saattavat kohdata loppunsa. Ketään ei varmaankaan yllätä, että karsiminen aloitetaan suurimpien koneiden päästä.

Niinpä Mertens heitti ilmoille retorisen kysymyksen siitä, tarvitaanko V10- ja W12-moottoreita enää Audin seuraavan sukupolven autoissa. Tällä hetkellä upeaääninen vapaasti hengittävä V10 vauhdittaa R8-superautoa, ja tupla-ahdettu W12 täydentää pian merkin lippulaivana toimivan A8:n mallistoa.

Pykälää pienemmistä veekaseista ei olla kuitenkaan luopumassa. Niillä on edelleen tulevaisuutta, ja erityisesti dieselkäyttöinen V8 TDI jatkaa Audilla vielä monta vuotta. Mertens myönsi, että veekasejakaan ei voi tarjota ikuisesti, mutta niillä on vielä monta hyvää vuotta edessään.

Monet asiakkaat haluavat edelleen ison V8:n kookkaan luksusauton pellin alle, mutta sisarmerkki Porschella asiat ovat toisin. Stuttgartilaiset harkitsevat nimittäin vakavasti dieseleiden pudottamista mallivalikoimasta jo tämän vuosikymmenen loppuun mennessä, ja suunta on kohti sähköistymistä.

Porschen sähköautojen pohjalevyt kehitetään yhdessä Audin kanssa. Uusista sähköautoista 60 prosenttia tulee Audin mallistoon ja 40 prosenttia Porschelle. Audin sähköautojen painopiste on segmenteissä, joissa merkki tarjoaa tällä hetkellä A4:ää ja A6:ta.

Kommentoi Facebookissa