Audi e-tron julkistettiin vihdoinkin – rinkulamerkin ensimmäinen massavalmistettu sähköauto

Autossa on Audin tavaramerkkeihin lukeutuva neliveto, joka on toteutettu e-tronissa täysin sähköisesti.

Autossa on Audin tavaramerkkeihin lukeutuva neliveto, joka on toteutettu e-tronissa täysin sähköisesti. (Kuva Audi)

Audi toi julkisuuteen kolmen vuoden takaisen tutkielman tuotantoversion.

AUTOT Audi esitteli jo kolmen vuoden takaisessa Frankfurtin autonäyttelyssä e-tron quattro -nimisen konseptin, joka oli ajankohtaisempi kuin moni arvasikaan. VW-konsernin päästöskandaali tuli nimittäin julkisuuteen pian näyttelyn jälkeen, ja sähköautot olivat yhtäkkiä automaailman kuumin puheenaihe. Myös Volkwagen-konserni kertoi sijoittavansa merkittäviä summia täyssähköautojen kehitystyöhön, ja nyt tämän työn ensimmäisiä hedelmiä päästään poimimaan.

Audi toi nimittäin julkisuuteen kolmen vuoden takaisen tutkielman tuotantoversion, josta on ehditty antaa jo monenlaisia ennakkotietoja ja tiiserikuvia. Tuotantomalli on nimetty lyhyesti ja ytimekkäästi e-troniksi. Se on Audin ensimmäinen massatuotantoon tuleva sähköauto, joka heittää suoran haasteen pari viikkoa sitten esitellylle Mercedes EQC:lle ja Tesla Model X:lle. Audikin on siis nykymuodin mukainen crossover, joka kulkee pelkästään sähkön voimin.

E-tronia vauhdittaa kaksi asynkronista sähkömoottoria, jotka saavat virtaa 95 kWh:n akkupaketilta. Teho- ja vääntöarvoja ei ole vielä julkaistu, mutta suorituskykyä on suostuttu jo valottamaan. Auton luvataan pinkaisevan 60 mailin tuntivauhtiin (96 km/h) 5,5 sekunnissa, ja huippunopeus on rajoitettu tasan 200 km/h:n lukemaan. Sähkömoottorit eivät tuota pelkästään tehoa, vaan ne ottavat myös energiaa talteen kaasupoljinta nostettaessa ja jarrua painettaessa.

Auton tuotanto on jo alkanut, ja ensimmäiset yksilöt luovutetaan Saksassa asiakkaille vielä tämän vuoden aikana.
Auton tuotanto on jo alkanut, ja ensimmäiset yksilöt luovutetaan Saksassa asiakkaille vielä tämän vuoden aikana. (Kuva Audi)

Energian talteenoton avulla saadaan aikaan jopa 30 prosenttia e-tronin toimintamatkasta, mutta tämä riippuu tietysti ajo-olosuhteista. Toimintasäteen pitäisi puolestaan olla noin 400 kilometriä uuden WLTP-syklin mukaan mitattuna. Autossa on myös Audin tavaramerkkeihin lukeutuva neliveto, joka on kuitenkin toteutettu e-tronissa täysin sähköisesti. Voimaa voidaan jakaa eri akselien ja pyörien välillä joustavasti, ja luistonesto pystyy säätelemään pyörien lipsumista vain millisekunneissa.

Ajomoodeja on tarjolla peräti seitsemän, ja niiden skaala ulottuu taloudellisesta sporttiseen. E-tronin ajokorkeus voi vaihdella jopa 76 millin verran tien ja nopeuden mukaan. Esimerkiksi pitkillä matkoilla kori laskeutuu alemmas, jotta ilmanvastusta saadaan pienennettyä ja taloudellisuutta kohennettua. Akut saa ladattua 150 kW:n pikalatauspisteestä 80-prosenttisesti täyteen alle puolessa tunnissa, mutta tällä hetkellä näistä latureista on vielä pulaa. Lataus onnistuu myös 11:n ja 22 kW:n pisteistä, jolloin se vie luonnollisesti pidempään.

Lähes viiden metrin pituinen e-tron tarjoaa tilat viidelle ohjaamossa, jonka design on yllättävän lähellä Audin polttomoottorimalleja. Tyyli on teknohenkistä, ja sähköauto tarjoaa myös yhden uuden varusteherkun. Sivupeilit voi nimittäin korvata kameroilla, joiden kuva heijastetaan ovipaneeleihin. E-tron on ulkoisestikin hyvin samankaltainen kuin Audin perinteisemmät katumaasturit, mutta tarkkaan katsomalla huomaa esimerkiksi lähes täysin suljetun maskin, joka viittaa sähkötekniikkaan.

Autosta tarjotaan useita eri varusteversioita, joista yksi on myynnin alkamista juhlistava Edition One. Sen erottaa muun muassa sinisestä ulkoväristä, 21-tuumaisista vanteista, ulkopeilien paikalla komeilevista kameroista ja sporttipenkeistä. Auton tuotanto on jo alkanut, ja ensimmäiset yksilöt luovutetaan ainakin Saksassa asiakkaille vielä tämän vuoden aikana.

Saksan hinnat alkavat 80 000 eurosta, mutta Suomen tilanteesta ei ole vielä tietoa. Autoveron pitäisi olla ainakin mukavan alhainen nollapäästöisessä e-tronissa.

Lue myös: Audin tulevan sähköauton sisusta on täynnä tekniikkaa – sivupeilinäkymänkin voi korvata kameroilla

Kommentoi Facebookissa