Audi julkaisi ensimmäisen tiiserikuvan uudesta A1:stä – ruudulle voi piirtää komentoja vapaalla kädellä

Nykymallin kojetaulun keskellä oleva tietoviihdejärjestelmän näyttö korvataan kojelaudan keskelle integroidulla ratkaisulla.

Nykymallin kojetaulun keskellä oleva tietoviihdejärjestelmän näyttö korvataan kojelaudan keskelle integroidulla ratkaisulla. (Kuva Audi)

Merkin pienin malli siirtyy seuraavaan sukupolveensa vielä tämän vuoden aikana.

AUTOT Audin markkinointiosastolla on riittänyt kiireitä viime aikoina. Keväällä ingolstadtilaiset paljastivat upouuden e-tron-sähköautonsa enää kevyesti naamioituna, ja sen jälkeen oli merkin SUV-malliston huipulle asettuvan Q8:n etukäteiskampanjan vuoro. Q8 tuotiin julkisuuteen koko komeudessaan pari viikkoa sitten, joten nyt Audi voi keskittyä A1-pikkuautonsa toisen sukupolven ennakkohehkutukseen.

Nykyinen A1 tuotiin rinkulamerkin mallistoon vuonna 2010, joten sen malli-ikä on venähtänyt jopa hieman pidemmäksi kuin autoalalla yleensä. Uudistumisella ei ole ollut kiirettä, koska auto on myynyt hyvin ja sillä ei ole ollut oikeastaan yhtään suoraa kilpailijaa. Veriviholliset BMW ja Mercedes-Benz eivät nimittäin ole lähteneet pikkuautoluokkaan omien brändiensä voimin, vaan niiden tarjonnasta tässä segmentissä ovat vastanneet Mini- ja Smart-sisarmerkit.

A1 siirtyy sukupolvenvaihdoksensa myötä käyttämään VW-konsernin pikkuautojen uusinta perusrakennetta, joka tunnetaan MQB A0 -nimellä. Sitä hyödynnetään jo VW Polon ja Seat Ibizan nykymalleissa, joten Audin on korkea aika liittyä tähän seuraan.

Salavalokuvien perusteella A1:n nokalle tulee entistä leveämpi kuusikulmainen maski, joka on saanut vaikutteita uudesta A8:sta ja A6:sta. Kylkilinjan osalta tärkein muutos on se, että pieni kolmas sivuikkuna katoaa C-pilarista, josta tulee yhtä paksu kuin rinkulamerkin Q2-crossoverissa. Takavalot muuttuvat puolestaan paljon entistä terävälinjaisemmiksi, mikä koskee oikeastaan auton koko muotoilua. Uutta A1:tä saa enää viisiovisena, koska kolmiovinen versio pudotetaan mallivaihdoksen yhteydessä pois valikoimasta heikon kysynnän vuoksi.

A1:n tuotanto siirtyy sukupolvenvaihdoksen yhteydessä Espanjaan Barcelonan lähelle.
A1:n tuotanto siirtyy sukupolvenvaihdoksen yhteydessä Espanjaan Barcelonan lähelle. (Kuva Fotolia)

Audin julkaisemassa tiiserikuvassa erottuu pala uuden A1:n kojelautaa. Kuvasta selviää, että nykymallin kojetaulun keskeltä törröttävä tietoviihdejärjestelmän näyttö korvataan kojelaudan keskelle integroidulla ratkaisulla. Ruudulle voi näköjään piirtää komentoja myös vapaalla kädellä isojen uusien Audien tyyliin, mutta niissä käytettyä alempaa kosketusnäyttöä ei sentään A1:ssä kustannussyistä nähdä. Uuteen pikkuautoonkin tulee kuitenkin saataville täysin digitaalinen mittaristo ainakin lisävarusteena.

Pikku-Audin sisustaa pystyy myös yksilöimään erivärisillä tehosteilla, mistä tiiserikuvan reunassa näkyvä ilmasuulakkeen vihreä reunakoriste kertoo. Uuden A1:n tekniikasta ei ole kerrottu vielä tarkempia tietoja, mutta moottorivalikoima seurannee edeltäjän ja sisarmallien viitoittamaa tietä. Saattaa kuitenkin olla, että pienitehoisin aloitusmalli pudotetaan pois ja skaala alkaa jatkossa sadan hevosvoiman paremmalta puolelta. Huippuversioksi voidaan esitellä lähes 300-heppainen RS 1, mutta dieseleiden jatko tässä autoluokassa on vielä kysymysmerkki.

A1:n tuotanto siirtyy sukupolvenvaihdoksen yhteydessä Belgiasta Espanjan Martorelliin, joka sijaitsee Barcelonan lähellä. Tiiserikuvassa kosketusnäytön ruudulle piirretty Barcelona-sana voi viitata tähän tai sitten siihen mahdollisuuteen, että A1 esitellään siellä kansainväliselle lehdistölle. Lanseeraus tapahtunee jo pikapuoliin, koska auto tulee myyntiin vielä tämän vuoden aikana.

Lue myös: Audin viimeisin tyylifarmari esiteltiin – uudessa A6 Avantissa on jo lähes shooting brake –henkeä

Kommentoi Facebookissa