Audin täyssähköinen crossover on pian täällä – e-tron quattron tuotantoversio esitellään vielä tämän vuoden aikana

E-tron quattro ei jää Audin ainoaksi crossover-uutuudeksi, vaan tavoitteena on lanseerata peräti kahdeksan uutta katumaasturimaista mallia.

E-tron quattro ei jää Audin ainoaksi crossover-uutuudeksi, vaan tavoitteena on lanseerata peräti kahdeksan uutta katumaasturimaista mallia. (Kuva Audi)

Tavoitteena on 500 kilometrin sähköinen toimintamatka yhdellä latauksella.

AUTOT VW-konsernin päästöskandaali ei ollut tullut edes vielä julkisuuteen, kun Audi esitteli syksyn 2015 Frankfurtin autonäyttelyssä täyssähköistä crossoveria enteilevän konseptin. Pian näyttelyn jälkeen päästöhuijaus oli kuitenkin kaikkien huulilla, ja rinkulamerkin e-tron quattro -nimisestä tutkielmasta tuli lähes yhdessä yössä puhtaamman tulevaisuuden airut.

Volkswagen-konserni on sittemmin kertonut panostavansa todella vahvasti sähköautoihin, joista suurin osa tehdään niitä varten räätälintyönä kehitetylle MEB-pohjalevylle. E-tron quattron tuotantoversio pohjautuu kuitenkin vielä MLB-nimiselle perusrakenteelle, joka löytyy polttomoottorikäyttöisten Q5:n ja Q7:nkin alta.

Auton muodot seuraavat pääosin konseptissa nähtyjä linjoja, mutta toki kaikki on astetta hillitympää.
Auton muodot seuraavat pääosin konseptissa nähtyjä linjoja, mutta toki kaikki on astetta hillitympää. (Kuva Audi)

Tuotantoauton tekniikasta ei ole annettu vielä tarkempia tietoja, mutta konseptia vauhditti kolme sähkömoottoria. Niistä yksi sijaitsi edessä ja kaksi taka-akselilla, jolloin tutkielma oli nelivetoinen Audin parhaiden perinteiden mukaisesti. Tehoa tästä yhdistelmästä irtosi peräti 500 hevosvoimaa, ja maksimivääntö kirjattiin 800 newtonmetrin lukemaan. E-tron quattron luvattiin pinkaisevan näillä voimavaroilla vain 4,5 sekunnissa nollasta sataan, mikä on hyvin lähellä muun muassa Tesla Model X:n suorituskykyä.

Ingolstadtin rinkulamerkki on jo aiemmin kertonut, että tavoitteena on 500 kilometrin sähköinen toimintamatka yhdellä latauksella. Audi saattaa seurata Teslan esimerkkiä myös eri tehoversioiden suhteen. Niinpä tarjolle voi tulla eri kapasiteettisilla akuilla varustettuja malleja ostajan tehontarpeen ja lompakon paksuuden mukaan. Tehokkaimmat vaihtoehdot saatetaan lisäksi varata Sportback-nimiseen coupé-versioon, josta on myöskin annettu jo esimakua konseptiauton avulla.

Audin sähkö-crossoverin tärkeimmäksi kilpailijaksi nähdään Tesla Model X, mutta myös Jaguarin tuleva I-Pace kuuluu e-tron quattron suurimpiin haastajiin. Jaggen täyssähköisen crossoverin tuotantomalli esitellään jo maaliskuussa Geneven autonäyttelyssä, joten Audikin aikoo lanseerata uutuutensa vielä tämän vuoden aikana.

Virtuaalinen mittaristo kertoo perusajotietojen lisäksi esimerkiksi jäljellä olevan toimintamatkan, sähkövirran kulloisenkin käyttöasteen ja latausajan.
Virtuaalinen mittaristo kertoo perusajotietojen lisäksi esimerkiksi jäljellä olevan toimintamatkan, sähkövirran kulloisenkin käyttöasteen ja latausajan. (Kuva Audi)

Auton muodot seuraavat pääosin konseptissa nähtyjä linjoja, mutta toki kaikki on astetta hillitympää. Maski on osin katettu sähkötekniikan symboloimiseksi, ja etuvalot ovat Audin nykyisiä katumaastureita kapeammat viirut. Aerodynamiikkaa on viilattu pidemmän toimintamatkan turvaamiseksi, ja ilmanvastuksen cw-kertoimen pitäisi olla ainoastaan 0,25.

Sisustassa nähdään puolestaan muun muassa uudesta A8:sta tuttua tyyliä. Virtuaalinen mittaristo kertoo perusajotietojen lisäksi esimerkiksi jäljellä olevan toimintamatkan, sähkövirran kulloisenkin käyttöasteen ja latausajan. Tietoviihdejärjestelmää käytetään todennäköisesti kahden päällekkäisen ruudun avulla, ja vähintään kolmostason autonomisen ajamisen teknologiaa tarjotaan ainakin lisävarusteena. Vaikka e-tron quattron perä on muotoiltu hieman coupé-maisesti, auto on kuitenkin viisipaikkainen.

E-tron quattro ei muuten jää Audin ainoaksi crossover-uutuudeksi, vaan tavoitteena on lanseerata peräti kahdeksan uutta katumaasturimaista mallia vielä tämän vuosikymmenen loppuun mennessä. Niistä kaikki eivät ole täyssähköautoja, mutta kaikkien pellin alta pitäisi löytyä vähintään hybriditekniikkaa. Aiemmin tässä luokassa dominoineen dieselin asema uhkaa nimittäin muuttua sen verran tukalaksi, että uusia vaihtoehtoja on pakko tarjota.

Kommentoi Facebookissa