RUOKA Monista voi tuntua tuskastuttavalta ajatella tuntien haudutusta ennen kuin pääsee syömään, mutta paloittelemalla paistin kokkauksesta selviää paljon ripeämmin.
Tähän ruokaan tarvitaan perinteisesti hyvää lihaa, juureksia ja maukasta lientä. Ehkä vähän yrttejäkin, näin modernina aikana.
Perusta
Käytä aina kuin vain mahdollista itse tehtyä lihalientä. Kun sitä tekee pakastimeen, voi aina ottaa puolen litran annoksen sulamaan. Se riittää oikein hyvin palapaistiin. Jos sovellat tätä ohjetta, saat lientä joka kelpaa vaikka hirvenpalapaistin tekemiseen. Sellaisenaan.
Jos käytät valmistetta, tee se alkuun valmiiksi, maista ja mieti, miten sen parantelet oikeasti hyvän makuiseksi. Liemen pitää maistua hyvältä jo alussa, vaikka se toki saa lisää makua vielä keittämisen aikana.
Oli liemi millainen tahansa, laita padan pohjalle keittojuureksia. Sipuli on myös hyvä idea. Mausteitakin voi käyttää, hillitysti. Suolaton liemi kaipaa jonkin verran suolaa.
Vaan mennäänpä eteenpäin!
Ainekset
Luettelo on viitteellinen, mutta sitä noudattamalla pärjää pitopalvelulle.
600–800 g hyvää paistilihaa
1/2 l lihalientä
1 (puna)sipuli
2 porkkanaa
1 palsternakka
pala lanttua
timjamia, rosmariinia, suolaa, pippuria (laakerinlehtiä)
öljyä ja voita lihan paistamiseen
Tee
Ota ainekset ajoissa lämpiämään.
Voit kuumentaa lihaliemen heti alussa.
Laita uuni lämpiämään. Lämmöksi 120 astetta kiertoilmalla, 130–140 muuten.
Tämän jälkeen kuori ja pilko juurekset. Lanttu kypsyy melko hitaasti, kuten porkkanakin. Palsternakka on nopeampi. Palsternakka siis vähän isompina paloina.
Laita juurekset pataan.
Kuori ja pilko sipuli. Lisää pataan.
Lisää halutessasi yrttejä pataan.
Kaada lihaliemi päälle, kuumenna se hellalla kiehuvaksi, sammuta hella, laita kansi paikoilleen ja pistä pata uuniin.
Poista paksummat kalvot lihasta ja pilko liha haarukkapaloiksi. Poikkisyin, jos liha on syistä.
Pieni välianekdootti:
Kauan sitten, muinaisella 90-luvulla, kokkasin silloisen työpaikkani pikkujouluihin pataruokia. Liharuokana oli merimiespihvit.
Menin kaverien kanssa kulmakauppaan, josta löytyi lihatiskistä mainion oloista paistia ja minulle entuudestaan tuntematon lihamestari.
Ajattelin, että annetaan mestarin leikata, kun meillä siinä mestari on.
Kun mies oli leikannut kaksi siivua, kysyin, mitä hän puuhaa.
Hän ei ymmärtänyt kysymystä.
Jatkoin toteamalla, että eikö lihan voisi leikata poikkisyin. Näytin myös, miten paisti pitäisi kääntää.
Mestari siihen, että voi hän tehdä noin, jos se on teille niin tärkeää.
Muistan ne kaksi kengänpohjaa yhä.
Kyllä, oikein leikkaaminen on aina tärkeää.
***
Naudanlihan leikkaaminen on tarkkaa puuhaa, kuvissa on hirvipaistia, joka ei nyt sattunut olemaan oikeastaan ollenkaan syistä lihaa.
No, oli elukka kuin elukka, joka tapauksessa palat kannattaa laittaa kulhoon ja paiskoa sinne suolaa ja pippuria ja pyörittää lihoja niin, että maustuvat mahdollisimman tasaiseen.
Sitten otetaan paistinpannu esille, laitetaan liedelle ja sulatetaan siinä voita öljyssä. Seos kestää useamman paistokierroksen, mutta jos alkaa näyttää huonolta, lisää ensin öljyä ja tarvittaessa vähän voita perään.
Älä anna pannun ylikuumentua tai rasvan palaa.
Kun seos alkaa saada väriä, asettele pannulle sopivan väljästi (ks. kuva) lihoja, ettei pannun lämpötila pääse putoamaan liikaa.
Palat ruskistetaan nopeasti, ei polteta eikä kypsennetä, ja laitetaan väliastiaan lepäämään. Jatketaan, kunnes kaikki lihat on esipaistettu.
Idea on siinä, että saadaan pinta umpeen eivätkä kaikki nesteet karkaa.
Maut talteen, mehut myös!
Sitten otat padan uunista ja sekoitat lihat sekaan. Ja takaisin uuniin!
***
Nyt voit ryhtyä keittämään kuoriperunoita tai tekemään muusia. Jos teet muusia, halkaise perunat. Joka tapauksessa puolisen tuntia riittää.
Kun perunat ovat valmiita, voi padan nostaa uunista ja tarkistaa maun, lisätä suolaa, pippuria tai jopa tomaattipyreetä, kattaa pöydän ja ruveta syömään.
Suolaa ja pippuria voi kyllä lisätä pöydässäkin.
Hyvää ja näin tehtynä miltei laihduttaa sellaisenaan.
Hyvää talvista (viikonloppu)iltaa!
Kommentoi Facebookissa