Audin uusi sähköauto on lyhyesti ja ytimekkäästi e-tron

Tuleva e-tron on Audin ensimmäinen suurempina sarjoina valmistettava sähköauto. (Kuva Audi Mediacenter)

Nimi seuraa perinteitä, siitä tulee mieleen legendaarinen quattro.

AUTOT Audi esitteli viime syksyn Frankfurtin autonäyttelyssä sähkökäyttöisen crossoverin konseptin. Tutkielma sijoittui kooltaan Q5:n ja Q7:n väliin, joten tuotantoversion nimeksi kaavailtiin Q6:ta.

Ingolstadtin rinkulamerkki vahvisti nyt kuitenkin, että tulevan sähköauton tunnukseksi tuleekin pelkkä e-tron. Lyhyt ja ytimekäs nimi seuraa Audin parhaita perinteitä, koska merkin ehkäpä kaikkien aikojen legendaarisin malli nimettiin myös hyvin napakasti.

Kyse on tietysti vuonna 1980 esitellystä alkuperäisestä quattrosta, ja uuden e-tronin pitäisikin olla saksalaismerkin ylimmän pomon Rupert Stadlerin mukaan yhtä vallankumouksellinen askel Audille.

E-tron on ensimmäinen suurina sarjoina valmistettava Audin sähköauto. (Kuva Audi Mediacenter)
E-tron on ensimmäinen suurina sarjoina valmistettava Audin sähköauto. (Kuva Audi Mediacenter)

Vaikka tuleva e-tron on Audin ensimmäinen suurempina sarjoina valmistettava sähköauto, se ei ole kuitenkaan lajinsa ensimmäinen. Rinkulamerkki ehti nimittäin valmistaa piensarjan R8-superauton pohjalta tehtyä sähkötykkiä, kunnes valmistus lopetettiin huiman hinnan ja heikon kysynnän vuoksi vain reilun vuoden päästä auton esittelystä.

E-tron-nimi on jo nähty Audin tavallisten mallisarjojen pohjalta tehdyissä hybrideissä, ja samaa käytäntöä harjoitetaan ilmeisesti jatkossakin. Stadler vahvistikin, että e-tron-versio on tulossa mm. A6:sta, A7:stä ja A8:sta. Siitä ei ole kuitenkaan vielä selvyyttä, ovatko nämä autot hybridejä vai puhtaita sähköautoja.

Audin pomo kertoi myös, että tuleva crossover on vasta alkua Audin täyssähköautojen strategiassa. Sähkö-crossover saa nimittäin vuoden 2020 loppuun mennessä seuraa pienemmästä hatchback-mallista sekä isosta sedanista.

Kookkaalla porrasperällä haastetaan muun muassa Tesla Model S, ja se ei ole korvaamassa perinteistä A8:aa tai vielä tulossa olevaa coupé-mallista A9:ää. Kompakti hatchback saattaa puolestaan olla jonkinnäköinen katumaasturin ja tila-auton ristisiitos, koska Stadler kertoi olevansa innoissaan tämäntyyppisestä autosta. Audin sähköpienokainen suunnataan erityisesti suurkaupunkien asukkaille, joille 350-450 kilometrin toimintamatka riittää paremmin kuin hyvin.

Detail, Colour: electric green
E-tron on suunniteltu kaupunkilaisille, joille toimintamatka sopii hyvin. (Kuva Audi Mediacenter)

Kompaktin sähköauton pohjana saatetaan käyttää emoyhtiö Volkswagenin uutta MEB-perusrakennetta, joka on suunniteltu nimenomaan sähkökäyttöön. Volkkarin tuleva sähköauto on takavetoinen, joten saman pohjalevyn käyttö tarkoittaisi takatuupparimallista sähkö-Audia.

Rinkulamerkki on perinteisesti tunnettu etu- ja nelivetoisista autoista, mutta vanhat perinteet saattavat muutenkin joutua romukoppaan sähköaikakauden kynnyksellä.

Lähde Autocar

Kommentoi Facebookissa