Autokorjaamoyrittäjän epäillään kaataneen yli tuhat litraa jäteöljyä sadekaivoon – tahallaan

Normaali öljytynnyri vetää 200 litraa, yli tuhanteen litraan niitä tarvittaisiin enemmän kuin viisi.

Normaali öljytynnyri vetää 200 litraa, yli tuhanteen litraan niitä tarvittaisiin enemmän kuin viisi. (Kuvituskuva Fotolia)

Maunulanpuron öljypäästön esitutkinta on valmistunut, pelastuslaitos toimi nopeasti.

RIKOS Helsingin poliisilaitoksen Talousrikostutkinnan toimintalinja aloitti marraskuussa 2016 esitutkinnan Maunulanpuron öljypäästöstä. Esitutkinta on nyt valmistunut, ja esitutkinta-aineisto on toimitettu asianosaisille loppulausuntomenettelyä varten.

– Poliisi epäilee esitutkinnan perusteella, että Metsälän teollisuusalueella toiminut autokorjaamoyrittäjä on syyllistynyt törkeään ympäristön turmelemiseen kaatamalla arviolta yli tuhat litraa jäteöljyä sadevesikaivoon. Kyseessä on kertaluontoinen, tahalliseksi epäilty teko, sanoo rikostarkastaja Sampsa Marttila Helsingin poliisilaitokselta.

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut laati esitutkinnan aikana selvityksen, jonka perusteella öljypäästö on aiheuttanut ympäristön pilaantumista Maunulanpurossa ja sen alapuolisella osuudella Haaganpurossa.

Purossa oli sekä ajallisesti että paikallisesti selvästi havaittavissa tapahtuneen öljypäästön vaikutus otettujen näytteiden analyysituloksiin. Tehtyjen tutkimusten aikana ei havaittu kuolleita kaloja tai muita eläimiä.

– Rikosta epäillään törkeäksi, koska ympäristölle aiheutetun vahingon vaara on ollut erityisen suuri ottaen huomioon aiheutetun tai uhkaavan vahingon pitkäaikaisuus ja laajuus.

Ilman pelastuslaitoksen tekemää nopeaa ja tehokasta öljyntorjuntaa olisi öljy levittäytynyt koko sadevesikaivon purkuputken alapuoliselle Maunulanpuron osuudelle.

– Päästön vakavat ympäristövaikutukset olisivat tällöin ulottuneet koko puron alapuoliselle osuudelle ja myös merialueelle, tutkinnanjohtaja Marttila toteaa.

Asiassa epäillään esitutkinnan perusteella myös törkeää kirjanpitorikosta ja rekisterimerkintärikosta.

Kommentoi Facebookissa