Auton värillä ei ole väliä – kunhan se on nykyisin valkoinen

Suosituin auton väri on nykyisin valkoinen, mutta liikenteessä näkyy eniten harmaita autoja.

Suosituin auton väri on nykyisin valkoinen, mutta liikenteessä näkyy eniten harmaita autoja. (Kuva Fotolia)

Harmaan ja punaisen syrjäyttänyt valkoinen jatkaa voittokulkuaan uusien autojen suosikkivärinä.

AUTOT Jos hankit nyt uuden auton, se on todennäköisesti valkoinen. Sen sijaan liikenteessä useimmiten nähty auto on harmaa. Tiedot selviävät Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ajoneuvotilastoista.

Valkoinen väri on kasvattanut räjähdysmäisesti suosiotaan uusissa autoissa 2000-luvun aikana. Valkoisten autojen osuus ensirekisteröidyistä autoista on jo lähes 30 prosenttia, kun vielä vuonna 2000 vastaava luku oli vain reilu viisi prosenttia.

Sen sijaan punaisen värin suosio on vastaavasti laskenut lähes 25 prosentista vain vähän yli kymmeneen prosenttiin, alkuvuonna ensirekisteröidyistä autoista vain 11,8 prosenttia oli punaisia. Alkuvuoden suosituimmat värit ovat olleet viimeisen viiden vuoden tapaan valkoinen 27,8 prosenttia, harmaa 20,6 prosenttia tai musta 15,4 prosenttia.

Koko henkilöautokantaa tarkasteltaessa kolmen kärki muuttuu hieman: eniten liikenteessä näkee tällä hetkellä henkilöautoja, jotka ovat harmaita 21,5 prosenttia, punaisia 15,3 prosenttia ja sinisiä 14,1 prosenttia. Kolmen kärjen osuus on hieman yli puolet kaikista liikenteessä olevista autoista. Viiden kärkeen mahtuvat myös musta ja uusien autojen trendiväri valkoinen.

Todennäköisyys bongata tietynvärinen auto liikenteessä on melko sama eri puolilla Suomea. Eroavaisuuksia löytyy Uudenmaan ja Varsinais-Suomen maakunnista. Varsinais-Suomessa liikenteessä näkee eniten harmaita, punaisia ja valkoisia autoja. Uudellamaalla kolmen kärjessä ovat harmaa, musta ja valkoinen.

– Alueelliset erot autojen väreissä ovat melko pieniä. Uusien autojen suosituimmat värit näkyvät Uudellamaalla myös koko autokannan tilastoissa, sanoo Traficomin erityisasiantuntija Ari Väisänen.

Eroavaisuuksia koko maan autokantaan verrattuna löytyy myös Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalta, missä kolmanneksi suosituin väri on sinisen sijaan musta.

Lue myös: Lähes joka kolmannella on lommo autossa – yleisin aiheuttaja toisen auton ovi

Kommentoi Facebookissa