Avantokuvat viilentävät helteisessä Lontoossa – pienoiskopteri kuvasi avantouimareita Suomessa

Valokuvanäyttelyssä nähtävä teos nimeltään ”Marjaniemi”.

Valokuvanäyttelyssä nähtävä teos nimeltään ”Marjaniemi”. (Kuva Sami Kero)

Sami Keron valokuvanäyttely juhlistaa Suomen EU-puheenjohtajuuskauden alkua.

NÄYTTELY Valokuvaaja Sami Keron avantouintia kuvaava Avanto – Ice Hole -näyttely avautuu Lontoossa. Kero otti kuvat pienoiskopterin avulla, ja ne esittävät erilaisia avantouimareita eri puolilla Suomea.

Sarja voitti vuonna 2017 ensimmäisen palkinnon kansainvälisillä kuvajournalismin festivaaleilla Ranskan Perpignanissa. Nyt näyttely nähdään 12 Star -galleriassa Pimlicon kaupunginosassa.

– Sarjan kehys on avantouinti, mutta en dokumentoinut avantouintia harrastuksena, vaan pikemminkin suomalaisten suhdetta luontoon avantouimareiden kautta, sanoo Kero.

Kero työskentelee Helsingin Sanomissa, ja kuvasarja julkaistiin alun perin Kuukausiliitteessä. Idea sarjaan syntyi, kun Kero mietti Suomi 100 -vuonna tuoretta kulmaa kuvallisiin Suomi-kliseisiin.

Muutamassa vuodessa avantokuvat ovat alkaneet Keron mielessä resonoida ilmastokeskustelun kanssa, vaikkei se niiden ollut alkuperäinen lähtökohta.

– On päivänselvää, että jos haluamme tulevaisuudessa nauttia talvesta ja talviharrastuksista, meidän on pakko tehdä ilmastonmuutokselle jotain. Jos kehitys jatkuu ja mallinnokset pitävät paikkansa, varsinkin eteläisen Suomen talvet alkavat ehkä jo lähivuosikymmeninä muistuttaa harmaata, lontoolaista sadepäivää.

Näyttely juhlistaa Suomen EU-puheenjohtajuuskauden alkua. Sen tuo Lontooseen Suomen Lontoon-instituutti yhteistyössä Euroopan komission Lontoon-toimiston kanssa.

Lue myös: Kekkonen hiihtää ja Kekkonen kalastaa – suuri kansanjohtaja oli armoton eränkävijä, himokalastaja ja mestariurheilija

Kommentoi Facebookissa