Kekkonen hiihtää ja Kekkonen kalastaa – suuri kansanjohtaja oli armoton eränkävijä, himokalastaja ja mestariurheilija

Presidentti Urho Kekkosen metsästysseurue ottaa kaatoryypyn Sipoon Östersundomissa 16.10.1976.

Presidentti Urho Kekkosen metsästysseurue ottaa kaatoryypyn Sipoon Östersundomissa 16.10.1976. (Kuva Hannu Lindroos/ JOKA/ Museovirasto)

Katse Kekkoseen! Lehtikuvia -näyttely kertoo koko kansan Urkista silloin, kun virallinen osuus on päättynyt.

LEHTIKUVIA Kun valtiomiehen tumma puku on riisuttu, presidentti Urho Kekkosesta tulee koko kansan Urkki: urheileva, metsästävä, kalastava, hiihtävä, viriili kirjallisuutta ja taiteita rakastava kansanmies. Katse Kekkoseen! Lehtikuvia -näyttely kertoo, kuinka lehtien sivuilla vuosien varrella rakentui ja rakennettiin tarinaa suuresta kansanjohtajasta.

Valokuvat on otettu vuosina 1952–1980, kun Urho Kekkonen on vapaa-ajalla, lomalla tai silloin, kun tapahtumien virallinen osuus on päättynyt. Museoviraston journalistisen kuva-arkiston JOKA:n ja akateemikko, valokuvaaja Caj Bremerin lehtikuvat Urho Kekkosesta ovat luonnollisesti esillä Tamminiemen museossa, Kekkosen entisessä virka-asunnossa.

Kekkosella oli ’terve tarve näkyä ja kuulua kansalle’, on valokuvaaja Kalle Kultala kirjoittanut. Kekkonen järjesti kuvaajille kuvattavaa ja kansalle katsottavaa. Lehtikuvaajat seurasivat häntä kaikkialle, niin Somaslompolon jäälle Lapin hyytävään tuuleen kuin lomamatkalle Karibian hiekkarannoille. Kekkosen tempaukset levisivät erilaisina kuvakulmina laajalle lehdistössä. Presidentistä tuli Suomen valokuvatuin mies.

Monissa lehtikuvissa Kekkonen esiintyy yhdessä maailmanpolitiikan johtajien kanssa. Presidentti on pilkillä Ruotsin kruununprinssi Kaarle Kustaan kanssa, kertoo kalajuttuja Neuvostoliiton pääministeri Aleksei Kosyginin kanssa ja on laivamatkalla Jugoslavian presidentti Josip Broz Titon kanssa. Hänellä näyttää olevan läheiset, henkilökohtaiset suhteet sekä idän että lännen päämiehiin.

Kekkonen pilkillä Somaslompolossa Käsivarren Lapissa 19.4.1970, rajamies tähystää jään läpi saalista.
Kekkonen pilkillä Somaslompolossa Käsivarren Lapissa 19.4.1970, rajamies tähystää jään läpi saalista. (Kuva Helge Heinonen/ JOKA /Museovirasto)

Kekkonen jututti mielellään tavallisia ihmisiä. Maakuntamatkallaan Kainuussa hän puhui tieasioista Pöllästen pirtin ääressä ja etsi Oulun kauppahallissa käsiinsä Pullin tyttöjen kalakaupan. Presidentti selvitti, mistä Tamminiemessä tarjottu herkullinen kiisken mäti oli peräisin.

Kuvia on julkaistu ainakin Suomen Kuvalehdessä, Seurassa, Avussa, Hymyssä, Ilta-Sanomissa, Helsingin Sanomissa, Uudessa Suomessa, Kalevassa, KUVA-POSTISSA, VIP-lehdessä, Viikkosanomissa ja uutiskuvatoimisto Pressfoton asiakaslehdissä.

Näyttelyssä esillä olevat Urho Kekkosen vaatteet ja urheiluvälineet ovat Suomen kansallismuseon kokoelmista. Journalistinen kuva-arkisto JOKA perustettiin Museoviraston Kuvakokoelmien yhteyteen vuonna 2014. Sen kokoelmissa on yli 14 miljoonaa lehtikuvaa.

  • Näyttely on avoinna 27.12.2020 asti Tamminiemen aukioloaikoina

Lue myös: ”Taidatte olla pelkkiä p**kahousuja” – sanoi Kekkonen Yleisradion johdolle

Kommentoi Facebookissa