ELÄMÄNTARINA Kahdenistuttavassa keinutuolissa istuu onnellinen ja hyväntuulinen pariskunta. Raahelaiset Päivi ja Kari Isola ovat juuri sitä, mitä ihmismieli usein haikaileekin; tasapainoa ja arjen tyyneyttä.
– Tämä on vuosikymmenten, tarkalleen sanottuna 36 vuoden muokkaama lopputulos. Matkaan on mahtunut monta mutkaa ja arjen haastetta, mutta kun mukana kulkee rakkaus ja toisen kunnioittaminen, niin jokainen päivä on aina uuden auringonnousun arvoinen, pariskunta luonnehtii kiitollisena.
Päivi ja Kari ovat monin tavoin hyvin erilainen pariskunta. He ovat Suomen ainoa pellepariskunta, mutta myös aviopari, joka uskaltaa pukea tunteet sanoiksi. Ilon ja hyvänmielen lähettiläinä heillä on taito saada ihmiset hymyilemään ja tuntemaan olonsa muutenkin oikein mukavaksi.
Päivi ja Kari Isolan heittäytyminen täyspäiväisiksi pelleiksi herätti aikoinaan hämmästelyä.
– No, mielipiteet jakaantuivat äärilaidasta toiseen, mutta valtaosa piti meitä kuitenkin rohkeina tiennäyttäjinä. Muutama sanoi jopa suoraan, että tekisi samoin, jos vain rohkeus riittäisi, Kari muistelee vajaan 20 vuoden takaista elämänmuutosta.
Mutta, mistä kaikki sai alkunsa?
– Sattumasta, sillä taustalla oli kutsu kotikuntamme Pattijoen pitäjäpäiville, jossa meitä pyydettiin esittämään lapsille suunnattua ohjelmaa. Kyseessä oli tuttu juttu, sillä olimme jo aikaisemmin kehitelleet perheille erilaisia tapahtumia, kuten perhejumppatuokioita, isä-lapsi -leirejä sekä vauvamuskareita.
Pellepari Nelli ja Niilo
Kotiseutupäiville suunniteltu ohjelmanumero poikkesi kuitenkin totutusta, sillä tällä kertaa huumorille annettiin astetta reilumpi jalansija. Tämä miellytti luonnollisesti myös yleisöä.
Lastentarhanopettajana työskennellyt Päivi ja mielenterveyshoitajana leipänsä ansainnut Kari ovat aina olleet vakuuttuneita siitä, että hyvällä maulla höystetylle huumorille löytyy jalansijansa. Päivin ja Karin kohdalla oikea ajankohta osui pitäjäpäiville, jossa pariskunnan esittämä ohjelmanumero otti kerralla tuulta alleen.
Tämän innoittamana Isolan aviopari ryhtyi suunnittelemaan esitystensä ympärille pysyvät hahmot.

– Ehdokkaita riitti, mutta päädyimme kuitenkin kaikkien tuntemaan hahmoon, pelleen. Ei sellaiseen pelottavaan, vaan iloiseen hupiveikkoon. Päätöstä tuki myös se, että peruukkipäiset hassuttelijat toimivat ympärivuotisesti, aina ja kaikkialla ja tilanteessa kuin tilanteessa, Isolan pariskunta taustoittaa.
Ja kun hahmot oli lyöty lukkoon, ryhtyi tuttu ompelija työstämään Nelliksi ja Niiloksi nimetylle pelleparille asianmukaiset puvut. Ja jotta kokonaisuus olisi täydellinen, myös värimaailmaan täytyi olla yhteneväinen. Niinpä tuttu piirtäjä suunnitteli meikit oranssista tykkäävälle Nellille ja vihreään hurahtaneelle Niilolle.
– Tällä paketilla lähdimme liikkeelle, jännityksen sekaisin tuntein, mutta intoa puhkuen. Ensiesiintyminen ei mennyt kuitenkaan aivan suunnitelmien mukaan. Sivujuonteita riitti, mutta onneksi pellellä on lupa myös tonttuilla, Päivi muistelee ensiesiintymistään Nellinä.
Kaikesta huolimatta Nelli ja Niilo poistuivat ensimmäiseltä keikaltaan voittajan fiiliksin.
– Meille tuli kerralla sellainen tunne, että jonakin päivänä pelleilemme työksemme. Se oli unelma, jonka eteen olemme ajaneet Suomea ristiin rastiin ja muotoilleet monen monta ilmapallohahmoa.
Pelleilystä tulee työtä
Päivi ja Kari Isola heittäytyivät ammattipelleiksi vuonna 2004. Sitä ennen edelsi kolmen vuoden harkinta-aika. jonka aikana Nelli ja Niilo hakivat paikkaansa viihdyttäjien joukossa.
– Heittäytyminen täyspäiväiseksi pelleksi vaati luonnollisesti omat makustelunsa. Vaikka työ viihdyttäjänä tuntui heti omalta, niin taustalla oli kuitenkin huoli siitä, että riittääkö pellepariskunnalle riittävästi töitä. Taiteilijoiden tähtitaivas on tunnetusti hyvin ruuhkainen.
Siirtyminen ammattilaisten joukkoon tapahtui muutenkin pehmeän kaavan mukaan, sillä Kari oli ennen Niiloksi siirtymistään kahden vuoden virkavapaalla mielenterveydenhoitajan työstään. Lastentarhanopettajana työskennellyt Päivi oli vastaavasti tuolloin kotiäitinä, joten Nelli-pelleksi muuntautuminen ei vaatinut periaatteessa muuta kuin rohkeita päätöksiä.
– Kolmen vuoden ajan harkitsimme, alammeko kokopäiväisiksi pelleiksi vai emme. Mutta kun kalenteri alkoi täyttyä pellekeikoista, uskoimme yhä vahvemmin, että tämä on meidän juttumme. Ja siinä vaiheessa kun asiantuntijat ja jopa työvoimatoimiston täditkin uskoivat pelleilyn voimaan, olimme valmiita irtiottoon.
Palkkatyöstä pelleilemään oli Isolan pariskunnalle iso, mutta antoisa loikka.
– Siitä lähtien olemme luoneet itse omat askelmerkkimme. Työ viihdyttäjänä on opettanut kuitenkin paljon ja antanut arkeen aivan uudenlaista sisältöä. Vajaan parin vuosikymmenen kokemuksella rohkenemme sanoa, että teemme tärkeää työtä. Hassuttelu on loppujen lopuksi huippuvoimaannuttavaa, ei ainoastaan yleisölle vaan myös meille itselle.
Koko kansan pelleterapiaa
Nelli ja Niilo ovat Isolan pariskunnan mukaan paljon vartijoita, sillä hyvän mielen lähettiläinä he tarjoavat koko kansan pelleterapiaa. He haluavat antaa ihmisille, niin isoille kuin pienillekin, ilon ihmeellisiä helmiä ja samalla pienen irtioton arjen kiireistä.
Vuosien saatossa pellen rooli on kuitenkin muuttunut.
– Vaikka hassut hiukset ja vielä hassummat jutut ovat edelleen roolin keulakuva, niin pellen luokse tullaan keventämään myös ajatuksiaan. Ja niin hurjalle kuin se tuntuukin, niin monelle juttutuokio pellen kanssa voi olla ainoa kohtaaminen ulkomaailman kanssa, Päivi ja Kari kertovat.

Myös pelleterapian sisältö on hyvin moninainen. Niin lapset kuin aikuisetkin kertovat Nellille ja Niilolle omista huolistaan ja murheistaan.
– Myös ikäihmisillä on suuri tarve puhua, niin iloista, suruista kuin menneen talven lumistakin. Joukkoon mahtuu elämänmakuisia tarinoita yksinäisyydestä, rakkaudesta ja jopa rakkaudettomuudesta. Kerran eräs pappa tuli luoksemme, sanoi päivää ja kului vain hetki, kun seniori oli kertonut meille kaikki naisseikkailunsa. Ja niitä muuten riitti, pellepariskunta kertoo hymyillen.
Pellen rooleissa Päivi ja Kari näkevät koko ihmiselämän kirjon.
– Ja vieläpä äärilaitoja myöten. Mutta juuri tässä piileekin työn maukkain suola. Saamme olla lähellä ihmistä.
Vanhuksista erityisryhmiin
Nellin ja Niilon työmaa kattaa koko Suomen. He ovat odotettuja vieraita niin kouluissa, päiväkodeissa kuin vanhustenkin luona. Monipuolinen ja moneen taipuva pellepariskunta nähdään myös erilaisissa yleisötapahtumissa ja pellekärryt vedetään kutsusta jopa aikuisten synttärikutsuille.
– Viihdyttäminen on lipsahtanut hieman lapasista, sillä alkuperäinen ajatus oli esiintyä vain lapsille. Nyt tupsahdamme kaiken kokoisten eteen. Olemme olleet tunnelman kohottajina jopa kunta-alan päättäjien koulutustilaisuudessa. Ja mikä hienointa; puree se huumori virkamiehiinkin, Päivi ja Kari paljastavat naureskellen.
Jokainen keikka merkitään pellepäiväkirjaan suurella sydämellä ja vielä isommalla kiitollisuudella.
– Reiluun 17 vuoteen mahtuu paljon kohtaamisia. Kun on lähellä ihmistä, on myös lähellä elämää. Yksi mieleenpainuvimmista keikoistamme on ollut kuitenkin yhteiskiertue kehitysvammaisten kanssa. Siinä saivat Nelli ja Niilokin positiivisen asenteen täydennyskoulutusta, sillä mukana oli aitoa iloa ja oikeaa elämänruutia.
Nellin ja Niilon vetämät ohjelmanumerot muokkaantuvat hyvin pitkälle tilanteen mukaan. Huumori on loppujen lopuksi maailman vaikein laji, joten sen esittäminen vaatii rohkeuden ja mielikuvituksen lisäksi myös tarkkaa psykologista silmää.
Tällä hetkellä Suomen ainoa ammatikseen pelleilevä pariskunta on saanut vahvan tossun sijan viihdyttäjien arvovaltaisessa kaartissa.
– Olemme luoneet kaksikosta aivan omanlaisensa pelleparin. Roolit on muokattu kuitenkin aikaan sopiviksi, sillä pellen on osattava olla tarpeeksi viisas ollakseen sopivan hassu.
Myös tulevaisuus näyttäytyy pelleparille valoisana.
– Kierrämme entiseen tapaan turuilla ja toreilla, mutta myös vanhusten ja erityisryhmien luona. Seuraava tavoite olisi päästä kuitenkin laivakiertueelle. Siis oikeaan laivaan, ei kumiveneeseen. Niilo on ostanut tätä seikkailua varten jopa uudet uimahousut.
Kommentoi Facebookissa