Avomaan vadelmat kypsyvät vauhdilla – odotettavissa erinomainen sato

Vadelma maistuu miellyttävän aromikkaalta ja marjat ovat erittäin maukkaita jo sellaisenaan.

Vadelma maistuu miellyttävän aromikkaalta ja marjat ovat erittäin maukkaita jo sellaisenaan. (Kuva HML)

Vadelman viljelijät toivovat poimintakaudeksi kuivia poutasäitä.

MARJASATO Ensimmäiset avomaan vadelmat ovat jo kypsyneet maan etelä- ja keskiosissa. Vadelma tukee saumattomasti mansikan nopeatempoiseksi jäävää satokautta. Vadelmia kypsyy nyt nopeassa tahdissa lähes koko maan viljelmiltä. Seuraavat viikot ovatkin vadelman pääsatokauden aikaa.

Vaikka kulunut talvi oli poikkeuksellisen vähäluminen ja runsassateinen, vadelmat ovat pääasiassa talvehtineet erinomaisesti, olihan talvi myös varsin lauha. Tarjolla on ollut kasvutunneleissa kasvatettuja vadelmia kesäkuulta lähtien. Tunnelivadelmien saatavuus paranee lähiaikoina entisestään, kun myöhemmin istutettujen taimien sadot kypsyvät.

Tänä vuonna avomaan vadelmien kukinta onnistui hyvin ja kasvustoissa on erityisen paljon raakileita. Jos myös kypsymisvaihe sujuu hyvin, vadelmasta voidaan odottaa runsasta satoa. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto kertoo, että vadelman viljelijät toivovat poimintakaudeksi kuivia poutasäitä, jolloin marjoja päästäisiin poimimaan ja pilaantumisriski olisi pienempi.

Juttuvinkki: Luomumansikkaa pääsee poimimaan turvallisesti myös tänä kesänä – katso lista 67 tilasta eri puolilta Suomea

Päälajikkeet ovat pitkään olleet Ottawa, Muskoka, sekä Glen Ample. Satoa saadaan myös tutuista kotimaisista lajikkeista, kuten Maurin Makea, sekä uudemmista vadelmalajikkeista, esimerkiksi Tulameen ja Vajolet. Kaikki vadelmalajikkeet tuottavat nyt meheviä ja aromikkaita marjoja, joilla kelpaa herkutella heti tuoreeltaan sekä pakastaa talven tarpeita varten.

Avomaan vadelman kukinta-aika oli tänä vuonna melko lyhyt, joten satokaudestakaan ei ennusteta kovin pitkää. Poimintakausi menee näillä näkymin nopeasti ohi. Kasvutunneleissa vadelmien sato jatkuu myöhäiseen syksyyn asti.

Lue myös: Runsaat sateet uhkaavat pilata mansikkasatoa – ”Nyt taistellaan hometta vastaan”

Kommentoi Facebookissa