Runsaat sateet uhkaavat pilata mansikkasatoa – ”Nyt taistellaan hometta vastaan”

Mansikkafarmari Klaus Karjula ennustaa tämän kesän mansikkasadosta keskimääräistä heikompaa. – Vaikka kaikki muu tehdään taitaen, niin säälle emme voi mitään, Klaus tietää kertoa.

Mansikkafarmari Klaus Karjula ennustaa tämän kesän mansikkasadosta keskimääräistä heikompaa. – Vaikka kaikki muu tehdään taitaen, niin säälle emme voi mitään, Klaus tietää kertoa. (Kuva Anne Anttila)

Mansikkafarmari Klaus Karjulan mukaan keskivertoa heikompi sato näkyy myös hinnan nousuna.

MANSIKKA Lumijoella sijaitsevalla Lännentilalla viljellään mansikan lisäksi myös hernettä, sipulia sekä perunaa. Vuodesta 2012 lähtien tilaa kipparoinut Klaus Karjula sanoo tilan raamien piirtyneen entistä vahvemmin mansikan ympärille.

– Vielä neljä vuotta sitten mansikkaa oli kolmen hehtaarin verran, mutta tällä hetkellä sitä on reilut 16 hehtaaria. Päälajikkeeksi on valikoitunut makea ja satoisa Polka.

Vielä muutama viikko sitten viljelijä saattoi kävellä mansikkarivien välissä toiveikkain mielin, kun mansikan pääsatokausi oli edessä.

– Vaikka alkukesä oli kuiva, elimme toivossa ja luotimme hyväksi kokemaamme tihkukastelujärjestelmään. Toki vesisadettakin odoteltiin, mutta yksi kuuro olisi kuitenkin riittänyt. Nyt vettä on tullut kaatamalla ja niin usein, että mansikat alkavat homehtua, Klaus harmittelee.

Runsaat sateet uhkaavat myös mansikan satonäkymiä. Liika kosteus lisää erityisesti homeongelmia. Kuvan mansikat ovat tämän kesän satoa ja olosuhteet huomioon ottaen hyvinkin laadukkaita.
Runsaat sateet uhkaavat myös mansikan satonäkymiä. Liika kosteus lisää erityisesti homeongelmia. Kuvan mansikat ovat tämän kesän satoa ja olosuhteet huomioon ottaen hyvinkin laadukkaita. (Kuva Anne Anttila)

Lumijoen mansikkafarmari sanoo suoraan, että satonäkymät ovat keskivertoa heikommat.

– Ei voi mitään, ei vaikka taistelu hometta vastaan on aloitettu. Keinot ovat kuitenkin minimaaliset, sillä avomaan mansikka on todella riippuvainen sääolosuhteista. Pyrimme kuitenkin kaikin keinoin siihen, että laatu pellolta pöytään säilyisi korkeimmalla tasolla. Tähän vaikuttavat monet tekijät ja erityisesti kaikki työvaiheet.

Klausin mukaan sadonkorjuu tapahtuu käsityönä.

– Marjat poimitaan käsin ja kiinnitämme huomiota myös siihen, miten ne pakataan ja kuinka nopeasti jäähdytetään. Ketjun tulee olla kaikilta osin katkeamaton ja marjoja tulee käsitellä kuin kananmunia, varovaisesti ja rikkomatta.

Lännentilalla on tänä kesänä 115 työntekijää, joista puolet tulee Ukrainasta.

– Olemme tavattoman onnekkaita, että saimme tutut tekijät pelloille. Toki tilanne vaati ylimääräistä paperityötä, mutta hyvien työntekijöiden eteen tämä oli varsin pieni panostus. Valitettavasti satonäkymät mansikan osalta eivät ole kuitenkaan parhaat mahdolliset. Teemme kuitenkin parhaamme, että tätä makeaa herkkua riittäisi kaikille halukkaille.

Lue myös: Luomumansikkaa pääsee poimimaan turvallisesti myös tänä kesänä – katso lista 67 tilasta eri puolilta Suomea

Kommentoi Facebookissa