Avomaan vadelmat, pensasmustikat ja herukat kypsyvät – löydät suoramyyntitilat linkistä

Kotimainen vadelma maistuu miellyttävän aromikkaalta, ja se sopii jäätelön, rahkaruokien ja vaikkapa vuohenjuuston kaveriksi sekä leivontaan.

Kotimainen vadelma maistuu miellyttävän aromikkaalta, ja se sopii jäätelön, rahkaruokien ja vaikkapa vuohenjuuston kaveriksi sekä leivontaan. (Kuva Fotolia)

Pensasmustikka on vielä hieman tuntematon, mutta siitä on tulossa yhä suositumpi.

MARJAT Kulunut kesä on tehnyt vadelmista maukkaita ja niiden laatu on Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton saamien tietojen mukaan erinomaisen hyvä ympäri Suomen. Vadelmakasvustot talvehtivat hyvin viime talvena ja kesällä kukinta onnistui mainiosti.

Tällä hetkellä vadelmaa on hyvin säilöttäväksi talven varalle sekä nautittavaksi tuoreena. Kotimainen vadelma maistuu miellyttävän aromikkaalta, ja se sopii jäätelön, rahkaruokien ja vaikkapa vuohenjuuston kaveriksi sekä leivontaan. Pensasmustikan ja mustaherukan parina vadelma nousee kuningattareksi.

Pensasmustikan poiminta on alkamassa koko maan alueella. Tänä vuonna siitä odotetaan hyvää satoa, sillä talvehtiminen sujui hyvin ja kukinta oli runsasta. Pensasmustikka on ollut kotimaisista puutarhamarjoista vielä vähän tuntematon. Monet vertailevatkin niitä metsämustikoihin. Vaikka molemmat kasvit mustikoita ovatkin, on kyseessä kaksi täysin eri lajia. Sormia värjäämättömät pensasmustikat ovat pehmeän ja miellyttävän aromikkaan makuisia ja ne soveltuvat hyvin myös pakastettaviksi.

Loppukesällä kypsymisvuorossa ovat väriä marjamarkkinoille tuovat eri herukkalajit. Suomessa viljellään valko-, puna-, musta- ja viherherukoita sekä karviaisia. Mustaherukka on näistä lajeista eniten viljelty ja sitä on syytä suosia erityisesti terveysvaikutusten vuoksi. Marjat sisältävät runsaasti muun muassa C-vitamiinia ja fenoliyhdisteitä.

Kuluttajat voivat hakeutua suoramyyntiä harjoittaville marjatiloille ostoksille. Suoramyyntitilat löydät osoitteesta www.marjat.fi

Lue myös: Tänä kesänä täydet mustikkasangot ovat työn takana – puolukka marjastuskesän valopilkkuna

Kommentoi Facebookissa