Avustuksia 1,6 miljoonaa rakennusten ja kulttuuriympäristön entistämiseen – restaurointialan osaaminen säilyy

Närpiön kirkkotalleja on kunnostettu Museoviraston avustuksella useana vuonna.

Närpiön kirkkotalleja on kunnostettu Museoviraston avustuksella useana vuonna. (Kuva Kaj Höglund)

Tyypillisten ikkuna-, hirsi- ja kattokorjausten lisäksi avustusta sai tänä vuonna neljä tuulimyllyä.

AVUSTUKSET Museovirasto on jakanut avustuksia rakennusten ja kulttuuriympäristökohteiden entistämiseen. Avustuksen tarkoituksena on säilyttää arvokasta rakennettua kulttuuriympäristöä osana kansallista kulttuuriperintöä ja tukea rakennusrestauroinnin työtapojen säilymistä.

Entistämisavustukset ovat Museoviraston suurin vuosittainen avustuskokonaisuus, joka jaettiin nyt viidettä kertaa. Avustushakemuksia jätettiin 463 kappaletta, joista 299 tuli yksityishenkilöiltä ja 79 yhteisöiltä. Avustuksia myönnettiin 171 kohteelle yhteensä lähes 1,6 miljoonaa euroa.

– Silti summa tuntuu riittämättömän pieneltä. Ilman jäi nytkin moni hyvä kohde, joka olisi kaivannut korjausta, pahoittelee erikoisasiantuntija Harri Metsälä Museovirastosta.

Entistämisavustuksilla tuetaan rakennusten ja kulttuuriympäristökohteiden oikeanlaista kunnostusta ja vaalimista sekä kohteiden erityispiirteiden tunnistamista. Museoviraston tuen avulla on mahdollista säilyttää kohteiden kulttuurihistorialliset arvot. Kunnostus säilyttää ja jopa nostaa kohteiden taloudellista arvoa sekä mahdollistaa osalle toimijoista myös liiketoiminnan kehittämisen.

Restaurointihankkeet vaativat usein perinteisten materiaalien käyttöä ja työstöä. Niiden tukeminen on tärkeää restauroinnin alan ammattitaidon säilymiselle ja karttumiselle sekä ammattilaisten työllisyydelle.

– Avustuksilla on myös sosiaalinen ulottuvuus: monille yhteisölle yhdessä kunnostettavat kohteet ja niiden säilyttäminen on merkittävä yhteisöllisyyden vahvistaja. Restaurointihankkeet näyttävät hyvää esimerkkiä myös muille ympäristössä siitä, että rakennuksia kannattaa hoitaa, kertoo Harri Metsälä.

Tyypillisten ikkuna-, hirsi- ja kattokorjausten lisäksi avustusta sai tänä vuonna neljä tuulimyllyä. Niissä korjattavaa on useimmiten siipi- ja tukirakenteissa. Uudempana kohteena on mukana myös 1960-luvun Futuro-talo. Kulttuuriympäristökohteille avustusta myönnettiin esimerkiksi hautamuistomerkkien, kiviaitojen sekä historiallisten puistojen kunnostukseen.

Lue myös: Hävittäjälentokoneesta ruumisvaunuihin – Museovirasto antoi avustuksia kulttuurihistoriallisesti arvokkaisiin restaurointeihin

Kommentoi Facebookissa