Baltzarin tutkinta laajeni – uusia rikosepäilyjä törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja törkeä raiskaus

Kuukautta ennen kulttuurineuvoksen arvonimen myöntämistä Veijo Baltzar sekä Paavo Lipponen ja Pekka Haavisto Humanistisessa ammattikorkeakoulussa, hanke oli ”kulttuurien välinen kokemusperäinen pedagogiikka”.

Kuukautta ennen kulttuurineuvoksen arvonimen myöntämistä Veijo Baltzar sekä Paavo Lipponen ja Pekka Haavisto Humanistisessa ammattikorkeakoulussa, hanke oli ”kulttuurien välinen kokemusperäinen pedagogiikka”. (Kuva AOP)

Poliisin tutkimassa laajassa ihmiskaupparikosten kokonaisuudessa on tullut ilmi myös uusia uhreja.

BALTZAR Helsingin poliisilaitoksen tutkiman laajan ihmiskauppa- ja seksuaalirikoskokonaisuuden syytteen nostamisen määräaikaa on pidennetty kesäkuulle. Poliisi ja syyttäjä pyysivät syytteen nostamisen määräajan pidentämistä ilmi tulleiden uusien asianomistajien ja uusien rikosepäilyjen vuoksi.

Kyseessä on kirjailija Veijo Baltzariin kohdistuneet rikosepäilyt. Kulttuurineuvoksen arvonimen saaneen Baltzarin on kerrottu muun muassa lähennelleen ja kontrolloineen alaikäisiä tyttöjä ja nuoria naisia, jotka ovat kuuluneet hänen perustamaansa teatteriyhteisöön. Baltzar on nuorten naisten mukaan useasti viitannut vaikutusvaltaisiin ystäviinsä ja tukijoihinsa.

Tutkinnan alkuvaiheessa rikosnimikkeitä ovat olleet törkeä ihmiskauppa, pahoinpitely ja seksuaalinen hyväksikäyttö. Uusia rikosnimikkeitä ovat muun muassa törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja törkeä raiskaus.

– Poikkeuksellisen laajan asiakokonaisuuden tutkiminen kestää useita kuukausia. Uusien rikosepäilyjen myötä on vielä runsaasti tekemätöntä työtä, muun muassa useiden kymmenien todistajien kuuleminen, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Saara Asmundela Helsingin poliisilaitokselta.

Kokonaisuudessa on kolme epäiltyä. Heistä Baltzar on vangittuna, ja toinen on ollut aiemmin vangittuna.

Lue myös: Kohuotsikoissa jo 1970-luvulla – lehden kannessa kysyttiin, kuka kirjoittaa Veijo Baltzarin kirjat

Päätoimittajalta

Tämän uutisen kuvitus on herättänyt keskustelua – missäpä muualla – sosiaalisessa mediassa. Kuva viittaa koko kontekstiin, ei otsikkoon, ja siinä on asiallinen kuvateksti. On toki ymmärrettävää, että tällä hetkellä kukaan ei haluaisi näyttäytyä edes vanhassa valokuvassa nyt vangittuna olevan kulttuurineuvos Veijo Baltzarin yhteydessä.

Aikaisemmin oli toisin. Poliitikot ovatkin tässä tapahtumaketjussa harvinaisen paljon osasyyllisiä. Ilman heidän antamaansa tukea ja suojelusta, rahoitusta sekä arvonimen myöntämistä – rikostuomioiden jälkeenkin – Baltzar ei olisi ollut sellaisessa asemassa, että olisi voinut käyttää näin saavutettua valtaansa niin helposti väärin uhreja kohtaan.

”En tunne kyllä ketään toista suomalaista kulttuurihenkilöä, joka olisi yhtä dynaaminen, yhtä monipuolisesti aikaansaava ja kestävästi luova kuin Veijo Baltzar”, Paavo Lipponen sanoi Helsingin Sanomien mukaan Baltzarin 50-vuotistaiteilijajuhlien konsertin avanneessa puheessaan niinkin myöhään, kuin 6. huhtikuuta 2018.

Helsingin Sanomat on myös kertonut, kuinka Baltzar on nuorten naisten mukaan useasti viitannut vaikutusvaltaisiin ystäviinsä ja tukijoihinsa. Jopa presidentti Tarja Halonen on toiminut Baltzarin hankkeiden suojelijana vuosina 2010 ja 2014, hän myös myönsi Baltzarille kulttuurineuvoksen arvonimen vuonna 2011.

Kari Kallonen

päätoimittaja

 

EDIT 14:00

Kommentoi Facebookissa