Videolla Barack Obaman jäähyväispuhe: ”Muutos tapahtuu vain kun tavalliset ihmiset ottavat sen asiakseen”

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama piti jäähyväispuheensa Chicagossa.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama piti jäähyväispuheensa Chicagossa. (Kuva White House)

Yhdysvaltain väistyvä presidentti pyrki luomaan toivoa tavallisille amerikkalaisille.

YHDYSVALLAT Yhdysvaltain 44. presidentti Barack Obama on jättänyt pitkiä jäähyväisiä kahden virkakautensa lopuksi. Aamuyöllä Suomen aikaa vuorossa oli perinteinen jäähyväispuhe, jota Obama ei pitänyt kuitenkaan Valkoisessa talossa, vaan Chicagossa.

Chicago on keskeinen paikka Amerikan kansalaisoikeusjärjestöille, ja sellaisten parissa Barack Obama toimikin opiskelujensa jälkeen 1980-luvulla. Chicagossa hän tapasi myös vaimonsa Michellen ja perusti perheen, kaupungista ”kaikki sai alkunsa”, kuten Obama asian ilmaisi.

Barack Obama oli valmistellut puhettaan pitkään, ja jopa vastustajiensa mielestä hän on innostava ja karismaattinen puhuja. Yksityiskohdat oli huolella valittu. Alkumusiikkina kuultiin soulia kuten Stevie Wonderin Superstition, puheen jälkeen erityisesti valkoisen työväenluokan sankaria Bruce Springsteenia.

Kansallislaulun esitti paikallinen r&b-artisti Bryan James Sledge eli BJ the Chicago Kid.

– Neljä vuotta lisää! yleisö vaati viitaten kolmanteen virkakauteen, mutta Obama totesi ettei voi tehdä sitä.

Puheen aluksi Obama kiitti kahdeksan vuoden aikana tapaamiaan ihmisiä, jotka ovat tehneet hänestä paremman presidentin ja ihmisen. Historiakatsauksessa sivuttiin isänmaallisuutta amerikkalaisjoukkojen ja Normandian maihinnousun kohtalokkaan Omaha Beachin kautta.

”Liittykää yhteen ja vaatikaa muutosta”

Barack Obama kertasi puheessaan odotetusti presidenttivuosiensa aikana saavuttamiaan asioita, joista tärkeimpänä esille nousi terveydenhuollon Obamacare. Sen ansiosta 20 miljoonaa pienituloista on saanut ensimmäistä kertaa sairausvakuutuksen.

– Jos joku keksii paremman suunnitelman, lupaan kannattaa sitä.

Obama kannusti tavallisia ihmisiä liittymään yhteen, tarttumaan toimeen ja asettumaan ehdokkaiksi.

– Muutos tapahtuu vain kun tavalliset ihmiset ottavat sen asiakseen, liittyvät yhteen ja vaativat sitä.

Erityisesti puheessa keskityttiin Yhdysvalloissa olevaan rotujen väliseen jännitykseen sekä maahanmuuttokysymyksiin. Barack Obama pyysi antamaan siirtolaisille mahdollisuuden, kuten oli aikoinaan annettu italialaisille, irlantilaisille ja puolalaisille. Terrorismin vastainen taistelu on vielä kesken, mutta Yhdysvallat tulee lopulta kukistamaan Isisin.

Barack Obamalle tärkeään perheeseen kuuluvat vaimo Michelle sekä tyttäret Sasha ja Malia lemmikkikoirien lisäksi.
Barack Obamalle tärkeään perheeseen kuuluvat vaimo Michelle sekä tyttäret Malia ja Sasha lemmikkikoirien lisäksi. (Kuva White House)

Obama kiitti liikuttuneena vaimoaan Michellea sekä lapsiaan, tyttäristä paikalla oli Malia.

– Michelle, tyttö Etelä-Chicagoista. Olet roolimalli, olen ylpeä sinusta, Obama sanoi vaimolleen joutuen pyyhkimään kyyneleitään.

Päivän Lehden tekemän henkilökuvan Michelle Obamasta voit lukea tästä. Kiitokset saivat myös varapresidentti Joe Biden sekä henkilökunta – viimeisenä tavalliseksi kansalaiseksi siirtyvä Obama kiitti amerikkalaisia.

”Me olemme kaikki tässä mukana yhdessä”

Barack Obaman puhe oli sovitteleva ja rakentava tilanteessa, jossa Donald Trumpin valinta on repinyt Yhdysvaltoja. Hän ei maininnut Trumpia nimeltä, mutta sen sijaan entisen presidentin George W. Bushin, joka oli rauhanomaisesti aikoinaan luovuttanut hänelle presidentin tehtävät, ja samoin aikoi Obama nyt toimia.

Obama osoitti myös sanojaan Trumpin kannattajiksi koetulle valkoiselle työväenluokalle. Useassa otteessa Obama analysoi mitä amerikkalainen demokratia oikeastaan tarkoittaa.

– Me olemme kaikki tässä mukana yhdessä, nousemme yhdessä ja kaadumme yhdessä.

Barack Obaman saavutuksiksi voidaan kirjata Nobelin rauhanpalkinto, terroristijohtaja Osama bin Ladenin nappaaminen sekä Yhdysvaltain liittäminen Pariisin ilmastosopimukseen, ympäristöasiat korostuivat erityisesti virkakauden lopussa.

Maa pystyi myös nousemaan pahimmasta talouslamasta sitten 1930-luvun, tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksyttiin ja Iranin kanssa saatiin aikaan ydinohjelmasopimus.

Puheen ulkopuolelta voidaan todeta, että tavoitteistaan huolimatta hän ei kuitenkaan pystynyt sulkemaan Guantanamon vankilaa sekä epäonnistui myös Lähi-idän politiikassaan ja erityisesti Syyriassa. Obama kannatti myös kariutuneita Pohjois-Amerikan ja Euroopan vapaakauppasopimuksia TPP:tä ja TTIP:tä.

– Yes we can, Barack Obama päätti jäähyväispuheensa tuttuun iskulauseeseen.

Donald Trump vannoo virkavalansa 20. tammikuuta 2017.

  • Katso oheiselta videolta Barack Obaman jäähyväispuhe Chicagossa ABC Newsin kautta.

Kommentoi Facebookissa