Belgia-tappio vei Huuhkajat jännittämään Terijoelle – ”Onhan meillä oljenkorsi”

Markku Kanervan johdolla Suomi eteni ensi kertaa jalkapallon miesten EM-turnaukseen (Kuva UEFA)

Markku Kanervan johdolla Suomi eteni ensi kertaa jalkapallon miesten EM-turnaukseen. (Kuva UEFA)

Markku Kanerva korosti olevansa ylpeä, että Venäjä jäi EM-kisalohkossa Suomen taakse.

JALKAPALLO Belgia otti Huuhkajista odotetun voiton EM-kisoissa pelin päätyttyä 2-0. Suomi taisteli uhrautuvasti, mutta maailman rankingin ykköstä vastaan se ei riittänyt.

Suomen päävalmentaja Markku Kanerva aloitti lehdistötilaisuuden kiittelemällä Suomen kansaa kaikesta tuesta.

– Jos lähdetään faneista, niin aivan fantastista tukea saatiin tänään heidän puoleltaan. Suomen kansa on antanut paljon tsemppiviestejä ja inspiroinut joukkuetta. Ei päästy tavoitteeseen, että oltaisiin saatu piste ja päästy jatkoon. Ollaan pettyneitä. Mutta olen ylpeä pelaajista. Tehtiin hurja määrä töitä erittäin hyvää vastustajaa vastaan, Kanerva sanoi.

Huuhkajat kesti 0-0 -lukemissa 73 minuuttia. Sitten Belgia iski kulmapotkusta. Thomas Vermaelen osui maalipuuhun ja pallo kimposi Lukas Hradeckyn kautta omiin.

– Harmittaa se maali. Kulma annettiin siinä. Tiedettiin, että Belgialta löytyy erikoistilannevoimaa. Ei olisi pitänyt päästää Vermaelenia puskemaan, Kanerva totesi ratkaisumaalista.

Kanerva korosti, ettei Suomi lähtenyt hakemaan ottelusta 0-0 -tulosta.

– Maalia lähdettiin tässä pelissä hakemaan. Oli tiedossa, että Belgian pitäminen nollilla on hankalaa. Tämä oli 33. perättäinen peli, kun Belgia on tehnyt maalin. Toinen maali oli sellainen, jota ne käyttää. Boksiin pelattiin Lukakulle. Pystyi boksissa kääntämään. Hän on erittäin hyvä siinä kääntymisessä ja pystyy viimeistelemään molemmilla jaloilla, Kanerva totesi.

Kanervan mukaan tasapeli ei olisi ollut mahdoton tavoite, mutta korosti paremman joukkueen ehdottomasti voittaneen.

– Vähän epäonnea meillä oli ensimmäisessä takaiskumaalissa. Pallo vähän kimpoili. Belgia oli parempi. Ei kahta sanaa. Mutta vähän paremmalla pelaamisella oltaisiin voitu saada tavoite. Noin hyvää joukkuetta vastaan on vaikea saada maalipaikkoja. Se on seuraava steppi, jota pitää työstää.

Pietarissa paikan päällä oli paljon suomalaisfaneja.

– Tuntui kotiottelulta. Pelaajat saivat hirveästi energiaa. Fanit jäivät kiittelemään esityksestä. Tuki on ollut vuosien varrella todella tärkeää. Toivottavasti sitä tulee jatkossakin, Kanerva kiitteli.

Fyysisesti ottelu oli helteiden takia raskas. Rankat olosuhteet johtivat myös pelaajavaihtoihin, joita ei olisi muuten tehty.

– Oli kyllä helteiset olot. Ihmettelen, miksi juomataukoa ei ollut. Samahan se oli molemmille joukkueille. Mietittiin jo etukäteen, kenellä homma alkaa piiputtamaan. Sääli, että Jere Urosella pohkeet alkoivat piiputtamaan. Kovat oltavat oli pelaajilla kentällä, mutta hyvin jaksoivat tsempata, kommentoi Kanerva.

Pallonhallintapelissä Suomella on paljon kehitettävää. Kanerva korostaakin, että Suomen on taktiikassaan oltava realistinen.

– Maailman huippumaita vastaan tässä pelataan. Ei olla sillä tasolla vielä. Jos pelaajien markkina-arvot olisivat samaa tasoa, olisivat odotukset suuremmat. Meidän taktiikka rakennetaan pelaajien odotusten varaan. Miksi me ollaan pärjätty, niin se kivijalka on puolustuspelaaminen. Parannettavaa varmasti on. Se on selvä. Virheitä tulee vielä liikaa. Onko se sitten taitokysymys vai mikä. Mitkä odotusarvot ovat meillä suuria maita vastaan, niin pitää olla realisti. Täytyy nostaa omaa tasoa ja sen eteen tehdään töitä.

Tanska murjoi Venäjän Kööpenhaminassa 4-1 ja sijoittui lohkossa toiseksi. Suomi oli lohkon kolmas ja jatkosta varmasti pudonnut Venäjä neljäs. Kanerva oli ylpeä, ettei Suomi jäänyt lohkossaan viimeiseksi.

– Ensinnäkin tärkein asia on, että Christian Eriksen on toipumassa. Ensimmäisessä pelissä nähtiin Tanskan taso. Arvostan meidän voittoa Tanskasta suuresti, vaikka siinä ottelussa paljon tapahtui. Tanskan venyminen kertoo siitä henkisestä kantista. Kyllä mun mielestäni ansaitsivat sen jatkopaikan.

Kanervan mukaan tappion jälkeen tuntuu tyhjältä, mutta saavutuksia arvostaa paremmin, kun aikaa kuluu.

– Vähän tyhjä olo on nyt. Nää on ikimuistoisia pelejä ja näitä osaa arvostaa sitten vähän myöhemmin. Olen ylpeä siitä, että jätettiin Venäjä taakse. Harva olisi uskonut, että sijoitutaan kolmanneksi.

Eikä Suomen turnausurakka ole välttämättä ohi. Jatkopaikkaa saadaan jännittää keskiviikkoon saakka. Kuudesta lohkosta neljä parasta lohkokolmosta pääsee jatkopeleihin Suomen jännittäessä vielä kolmen lohkon kohtaloa. Ukraina ja Sveitsi ovat lohkokolmosista edellä.

– Onhan meillä oljenkorsi olemassa. Tulokset muista lohkoista eivät ole olleet suosiollisia, mutta onhan siellä pelejä vielä jäljellä. Kolmossija tässä kovassa lohkossa on jo hyvä saavutus.

Karjalan kannaksella siis ollaan vielä pari päivää.

– Toistaiseksi Terijoella ollaan. Katsotaan, mihin matka vie. Täältä jonnekin lähdetään, jos matka jonnekin vie, Kanerva päätti.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Huuhkajien pyristely ei auttanut – Belgialle suvereeni voitto

Kommentoi Facebookissa