Tulossa toinen hyvä marjavuosi – luonnonmarjojen kukinta on ollut runsasta

Marjojen satonäkymät tarkentuvat, kun saadaan enemmän raakiletietoja.

Marjojen satonäkymät tarkentuvat, kun saadaan enemmän raakiletietoja. (Kuvituskuva Fotolia)

Edellytykset mustikan, puolukan ja suomuuraimen hyvälle sadolle ovat suotuisat.

MARJAT Mustikan kukinta alkoi eteläisessä Suomessa toukokuun puolessa välissä ja on nyt päättynyt koko maassa. Kukinta on vuoteen 2020 verrattuna ollut hieman runsaampaa, ja pölytystulos on tähänastisten havaintojen perusteella ollut pitkäaikaiseen keskiarvoon nähden hyvä.

Myös puolukka ja suomuurain ovat kukkineet tai kukkivat runsaana.

– Pölytystulos eli raakileiksi saakka päässeiden kukkien osuus on ollut keskimäärin lähes 70 prosenttia kun pitkäaikainen keskiarvo on alle 60 prosenttia. Olosuhteet ovat tähänastisten havaintojen perusteella olleet mustikan pölytykselle suotuisat, kertoo erikoistutkija Rainer Peltola Luonnonvarakeskuksesta.

Puolukan pääkukinta alkoi eteläisessä Suomessa kesäkuun alkupuoliskolla, pohjoisilla alueilla pääkukinta ajoittuu kuluvalle viikolle. Puolukan kukat on laskettu 37 havaintometsästä. Tulosten perusteella myös puolukka on kukkinut vuoteen 2020 verrattuna hieman runsaampana.

Suomuuraimen kukinta alkoi Keski- ja Pohjois-Suomessa kesäkuun alkupuoliskolla. Kukat on nyt laskettu 25 havaintopaikasta. Kukinta on ollut pääsääntöisesti keskinkertaista tai sitä runsaampaa, ei kuitenkaan yhtä runsasta kuin vuonna 2020.

Edellytykset toiselle hyvälle marjavuodelle ovat hyvät. Satonäkymät tarkentuvat, kun saadaan enemmän raakiletietoja marjahavainnot.fi-järjestelmästä.

– Puolukan ja suomuuraimen pölytyksen onnistumisesta ei ole vielä tuloksia. Eteläiseen Suomeen olisi myös hyvä saada sateita, sillä pitkittyessään helteet tekevät kypsästä mustikasta pienikokoista, Peltola toteaa.

Luken ja Suomen 4H-liiton yhteistyö marjahavaintojen teossa jatkui vuonna 2021. Tähänastiset havainnot on tallennettu kaikille avoimeen marjahavaintojen tiedotusjärjestelmään, joka löytyy osoitteesta marjahavainnot.fi. Marjahavaintojen tekijäksi voi ryhtyä kuka hyvänsä marjasadoista ja luonnon tarkkailusta kiinnostunut.

Lue myös: Mansikan satokausi käynnistyi vauhdilla – täältä löydät itsepoimintatilat

Kommentoi Facebookissa