Bernerin mystiset miljoonatulot selvisivät – taustalla on tonttikaupat ja kerrostalohanke

Anne Berner ei ole halunnut kommentoida yli miljoonan pääomatulojaan. Espoon rakennushankkeet ovatkin herättäneet myös kritiikkiä.

Anne Berner ei ole halunnut kommentoida yli miljoonan pääomatulojaan. Espoon rakennushankkeet ovatkin herättäneet myös kritiikkiä. (Kuva AOP)

Hallituksen kovatuloisin henkilö ei ole pääministeri vaan liikenneministeri.

HALLITUS Vuosittaisissa verotietojen julkaisemisessa ei ole yhteiskunnallista merkitystä sillä, mitä joku iskelmätähti tai jääkiekkoilija ansaitsee, vaikka nekin tuntuvat kiinnostavan lukijoita.

Verotietojen läpinäkyvyydestä on hyötyä, kun voidaan tutkia lainsäädännön vaikutusta kansalaisten veronmaksuun. Esimerkiksi ansiotulojen ja pääomatulojen erilainen verokohtelu voi houkutella aggressiiviseen verosuunnitteluun – varsinkin jos lainsäädäntö antaa sellaiseen helpon mahdollisuuden.

Toisaalta näin myös huomataan yhteiskuntavastuuta kantavat yritykset ja niiden johtohenkilöt, kuten aikaisemmin saamansa yhteiskunnan tuen korkojen kera takaisin maksavat Supercell-yhtiön perustajat. Päivän Lehden artikkelin Suomen parhaista veronmaksajista löydät tästä.

Julkiset verotiedot ovat aiheellisia myös silloin, kun tarkastellaan yhteiskunnan korkeimpien päättäjien toimia.

Valtioneuvoston jäsenet eli hallituksen ministerit joutuvat tekemään myös ilmoituksen sidonnaisuuksistaan. Ne sisältävät tiedot ministerien elinkeinotoiminnasta, omistuksista yrityksissä, muut merkittävät tulolähteet ja velat sekä sellaiset tehtävät ja sidonnaisuudet, joilla voi olla merkitystä arvioitaessa hänen toimintaansa valtioneuvoston jäsenenä.

Tällä hetkellä ministerin palkkio on 9 102,84 kuukaudessa ja pääministerin palkkio 10 920,06 euroa kuukaudessa. Palkkio on veronalaista tuloa.

Pääministeri Juha Sipilä ansaitsi vuonna 2016 yhteensä 375 802 euroa, pääomatuloja kertyi vajaat 214 000 euroa. Pääomatulot ovat Sipilän sidonnaisuusilmoituksen perusteella tulleet rahoitusomaisuudesta ja metsätilasta.

Sipilä ei ole kuitenkaan hallituksen kovatuloisin ministeri. Hän on koko eduskunnan tulokuningatar, liikenneministeri Anne Berner, jonka tulot vuonna 2016 olivat yhteensä 1 523 999 euroa. Ministeripalkan lisäksi Bernerin tulot koostuvat pääosin reilun 1 311 011 euron eli yli miljoonan pääomatuloista.

Veroja Berner maksoi vuonna 2016 yhteensä 544 135 euroa, joka on hieman alle 36 prosenttia tuloista.

Anne Berner omistaa sukuyrityksestä Vallila Interior Oy:stä yli 30 prosenttia ja on sen hallituksen puheenjohtaja. Hänen osuutensa oli aikaisemmin yli 60 prosenttia, mutta sukupolvenvaihdoksessa omistusta on siirretty pojille. Kukin Bernerin kolmesta lapsesta omistaa konsernista nyt kymmenen prosenttia.

Sidonnaisuusilmoituksessa Berner on kertonut saavansa Vallila Interiorin osinkojen lisäksi vuokratuloja sijoitusasunnoista ja liikekiinteistöistä. Aikaisempina vuosina Bernerin kokonaistulot ovat olleet kuitenkin alle puolet vuoden 2016 tuloihin verrattuna. Vuonna 2014 hän ansaitsi noin 566 000 euroa ja vuonna 2015 – noustuaan ministeriksi – noin 614 000 euroa.

Liikenneministeri Anne Berner ei ole suostunut kertomaan STT:lle, mistä tulojen reilu nousu nyt johtuu. Tarkemmin sanottuna ministeriöstä oli ilmoitettu tietotoimistolle, että Berner on ”tiiviisti varattu”.

Miljoonatulojen lähde voidaan kuitenkin päätellä hänen liiketoimiensa johdosta. Päivän Lehti kirjoitti aikaisemmin Espoossa olevasta pienkerrostalojen rakennushankkeesta, jossa paikalliset asukkaat syyttivät ohituskaistan käytöstä kaavoituksessa. Artikkelin voit lukea tästä.

Kauppalehti puolestaan kirjoitti lokakuussa 2016, kuinka liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner oli tehnyt aikaisemmin kyseisenä vuonna maaliskuussa kaupat Hartelan kanssa Espoon Ristiniemessä sijaitsevasta tontista. Tontille oli nousemassa pienkerrostaloja.

Maanmittauslaitoksen mukaan Berner oli myynyt Rakennusosakeyhtiö Hartelalle yhden neljäsosan 8 966 neliömetrin suuruisesta tontista ja Bernereiden omistama Oy Interior Invest Ab toisen neljäsosan.

Anne Berner sai osuudestaan 1,5 miljoonaa euroa ja Vallila-konserniin kuuluva Interior Invest 780 000 euroa. Myyntihinta ei suoraan kerro Anne Bernerin pääomatulojen sisältöä ja tehtyjä vähennyksiä, mutta selittää kuitenkin tulojen suuruusluokan selkeän nousun.

– Tontille on tulossa neljä kerrostaloa, joista kaksi on meidän omaa RS-tuotantoa. Tämän lisäksi rakennamme Bernerin suvulle kaksi kerrostaloa siihen kylkeen, Rakennusosakeyhtiö Hartelan toimitusjohtaja Marko Heino kertoi Kauppalehdelle.

Hartela ja Interior Invest solmivat noin 8,2 miljoonan euron KVR-urakkasopimuksen. Vallila-konsernin toimitusjohtaja Mathias Berner ei halunnut kommentoida asiaa Kauppalehdelle. Bernerit omistavat Ristiniemessä kaupan jälkeenkin useita tontteja, joiden yhteenlaskettu maapinta-ala on 4,1 hehtaaria.

Muista hallituksen jäsenistä ulkoministeri Timo Soinin kokonaistulot olivat 171 000 euroa ja kuntaministeri Anu Vehviläisen 164 000 euroa. Valtiovarainministeri Petteri Orpon tulot olivat 146 000 euroa. Neljän tänä vuonna hallitukseen nimitetyn ministerin tulot olivat alle 100 000 euroa.

  • EDIT 3.11. klo 7.00: Lisätty Anne Bernerin maksamat verot

Kommentoi Facebookissa