Betoniteollisuuden yli tuhannen työntekijän lakko alkoi – ”Kyse on puhtaasti rahasta”

Työtaistelu kohdistuu tässä vaiheessa vain rakennustuoteteollisuuteen.

Työtaistelu kohdistuu tässä vaiheessa vain rakennustuoteteollisuuteen. (Kuva Fotolia)

Rakennusliiton lakko sulkee seitsemän yrityksen valmisbetonin ja betonielementtien tuotannon.

TYÖRIITA Valtakunnansovittelija Minna Helteen mukaan rakennusalan työriitaan ei ollut mahdollista löytää ratkaisua ja tänään alkoi rakennustuoteteollisuutta koskeva työtaistelu. Osapuolet kuitenkin jatkavat neuvotteluja. Työtaistelu kohdistuu rakennustuoteteollisuuteen, mutta riidassa on kyse koko rakennusalan työehtosopimuksista.

Rakennusliiton lakko sulkee seitsemän yrityksen valmisbetonin ja betonielementtien tuotannon käytännössä lähes kuukaudeksi. Lakkoon osallistuu reilusti yli tuhat työntekijää ja lakossa olevien yritysten tuotanto vastaa yli puolta elementtien ja lähes kahta kolmannesta valmisbetonin tuotannosta. Lakko vaikuttaa laajalti koko rakentamiseen.

Rakennusteollisuus RT:n mukaan runkovaiheessa olevien rakennusten aikataulut sotkeutuvat ja lakko aiheuttaa huomattavasti lakkopäivien määrää suurempia viipeitä valmistumiselle. Betonituotannon kapasiteetin käyttöaste on muutenkin huipussaan eikä viipeitä saada kiinni moneen kuukauteen.

– Rakennusteollisuus on tarjonnut samantasoista palkkaratkaisua kuin miljoona yksityisen sektorin palkansaajaa on jo hyväksynyt. Rakennusliitto haluaa rikkoa yleisen linjan. Rakennusliiton julkisuudessakin esittämät puheet työnantajien heikennysesityksistä ovat pelkkää propagandaa. Kyse on puhtaasti rahasta, Rakennusteollisuus RT ry:n työmarkkinajohtaja Tapio Kari sanoo.

Rakennusliitto kehotti eilen jäseniänsä pidättäytymään sellaisella valmisbetonilla työskentelystä, joka tulee lakkopäivänä lakkoon julistetusta yrityksestä. Liitto toteaa, että yritysten ja työmaajohdon kannattaa siirtää betonivalut lakon jälkeiseen aikaan, mikäli valmisbetonin toimittaja on lakkoon julistettu yritys.

Lakko rakennustuoteteollisuudessa voi venyttää myös Ammattiliitto Pron tes-neuvotteluja. Pron neuvottelijoille vaikein asia on työnantajan sitoutuminen niin sanottuun yleiseen linjaan palkkaratkaisussa.

– Emme ole yleisestä linjasta sopineet, eikä se vastaa rakentamisen suhdannetilannetta, joka on nyt erinomainen, sanoo puolestaan rakennusalan sopimusalavastaava Jyrki Suihkonen Ammattiliitto Prosta.

Pron mukaan tämä on aiheuttanut sen, että tekstikysymyksistä ei ole pystytty keskustelemaan kuin yleisellä tasolla. Pron rakennusalan toimihenkilöiden työehtosopimus määrittelee rakennusteollisuudessa noin 8 000 henkilön ja rakennusaine- ja betoniteollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimus määrittelee yli 1 000 henkilön työehdot.

Nyt alkaneen lakon piirissä ovat seuraavat yritykset: Betonimestarit Oy, Betset Oy, Parma Oy, Rajaville Oy, Parmarail Oy Ab, Rudus Oy, Ruskon Betoni Oy ja edellä mainittujen tytäryhtiöt, jotka soveltavat rakennustuoteteollisuuden työehtosopimusta. Lakkopäivät ovat ilmoitukset mukaan 19., 20., 23. ja 24.4.2018 sekä 3., 4., 7. ja 8.5.2018.

Kommentoi Facebookissa