Biden sanoo Venäjän tehneen pahan virhearvion – ”Putin oli väärässä. Me olimme valmiita”

Yhdysvalloissa sekä republikaanit että demokraatit osoittivat suosiotaan presidentin puheelle. (Kuvituskuva Fotolia)

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden piti perinteisen puheen kansakunnan tilasta.

UKRAINA Presidentti Joe Biden on pitänyt Yhdysvaltain kongressitalon edustajainhuoneessa perinteisen State of the Union -puheensa. Biden otti odotetusti vahvasti kantaa Ukrainan tilanteeseen heti puheen alkuosassa.

– Kuusi päivää sitten Venäjän Vladimir Putin yritti horjuttaa vapaan maailman perustuksia ajatellen voivansa saada sen taipumaan uhkaamalla. Mutta hän laski pahasti väärin. Hän luuli voivansa vyöryä Ukrainaan ja maailma myöntyisi. Sen sijaan hän kohtasi voimakkaan muurin, jota hän ei koskaan kuvitellut. Hän kohtasi ukrainalaiset.

Biden ylisti Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin ja tavallisten kansalaisten tekoja sekä vakuutti, että Amerikka pysyy Ukrainan rinnalla. Putin sen sijaan hyökkäsi suunnitellusti ja ilman provokaatiota uskoen, ettei tekoihin vastattaisi ja muut valtiot olisivat erimielisiä.

– Putin oli väärässä. Me olimme valmiita.

Biden kertoi käyttäneensä paljon aikaa pyrkiessään yhdistämään erityisesti Euroopan valtiot. Taloudelliset pakotteet iskevät Bidenin mukaan niin Venäjän talousjärjestelmään ja pankkeihin, teknologian saavutettavuuteen kuin oligarkkien luksusasuntoihin ja huvijahteihin. Hyökkäyksen jälkeen Venäjä on Bidenin mukaan heikompi ja muu maailma vahvempi.

Harvinaista kyllä, aikaisemmin sisäpoliittisesti pahoin jakautuneessa USA:ssa sekä republikaanit että demokraatit osoittivat suosiotaan presidentin puheelle.

Lue myös: Suomi lähettää Ukrainaan aseellista materiaaliapua – ”Päätös ei vaaranna kansallista puolustuskykyä”

Kommentoi Facebookissa