BMW antoi etukäteistietoja tulevasta lippulaivastaan – uudessa M8:ssa on yli 600 heppaa ja neliveto

Baijerilaismerkki vahvisti, että uutta super-coupéa vauhdittaa tuplaturbokasi.

Baijerilaismerkki vahvisti, että uutta super-coupéa vauhdittaa tuplaturbokasi. (Kuva BMW)

Kaksiovisen coupén jälkeen luvassa on vielä M8:n avomalli ja Gran Coupé.

AUTOT BMW esitteli syksyllä 1989 mallistonsa kruunuksi aikansa huipputeknologiaa sisältäneen 8-sarjan coupén. Auton pohjalta kehitettiin jopa äärimmilleen viritetyllä vapaasti hengittävällä V12:lla varustettu M8, mutta se jäi valitettavasti yksittäiskappaleeksi. Tavallinenkin Kasi kävi syvimmän lama-ajan syövereissä sen verran heikosti kaupaksi, että vielä kalliimpaa sporttimallia ei uskallettu ottaa tuotantoon.

Nyt BMW:n valikoimassa on jälleen 8-sarja, kun aiemman 6-sarjan coupén manttelinperijä päätettiin asemoida edeltäjäänsä arvokkaammaksi. Kaksiovisen coupén myynti on käynnistymässä näinä päivinä, ja avoversiokin on jo esitelty. Kolmantena korimallina joukkoon liittyy neliovinen Gran Coupé, jonka pitäisi tulla myyntiin ensi vuoden aikana. Tällä kertaa myös M8 pääsee tuotantoon asti, ja autosta julkaistiin jo ensimmäisiä virallisia tietoja.

Baijerilaismerkki vahvisti, että uutta super-coupéa vauhdittaa tuplaturbokasi, joka on periaatteessa sama 4,4-litrainen mylly kuin nykyisen M5:n keulalla. Neliovisessa sedanissa se luovuttaa tasan 600 hevosvoimaa, mutta M8 saa kuulemma vielä enemmän tehoa. M5:n puhdikkaammassa Competition-versiossa on peräti 625 heppaa, mikä voisi olla todennäköinen teholukema myös M8:n kohdalla. Maksimivääntö kirjattaneen noin 750 newtonmetriin, ja kiihdytyksen nollasta sataan pitäisi viedä vain karvan verran yli kolme sekuntia.

M8 saa moottorin lisäksi myös M5:stä lainatun nelivedon.
M8 saa moottorin lisäksi myös M5:stä lainatun nelivedon. (Kuva BMW)

M8 saa moottorin lisäksi myös M5:stä lainatun nelivedon. M xDriveksi nimetty järjestelmä on jo vakiona takapainotteinen, ja Sport-moodissa se siirtää vielä enemmän voimaa taka-akselille. Lisäksi tarjolla on puhdas takavetoasetus, jossa takarenkaat katoavat haluttaessa hyvin nopeasti savuna ilmaan. Myös jousitusta peukaloidaan sporttisempaan suuntaan ”tavalliseen” M850i:hin verrattuna, ja korirakennetta sekä alustan kiinnityspisteitäkin jäykistetään.

Jo 8-sarjan perusversiossa käytetään jonkin verran hiilikuitua, mutta auto on silti liian painava aidoksi urheiluautoksi. M8:n massaa saadaan kuulemma laskettua lähtökohtaan verrattuna, mutta tarkkoja lukemia ei ole vielä julkaistu. Painonjakauma on sen sijaan kerrottu, ja sen pitäisi olla ihanteellinen 50:50. Lisäksi raideväliä levitetään, ja hiilikuitukatto on vakiona monen muun M-mallin tavoin.

Muita tunnusmerkkejä ovat muun muassa isoilla ilmanottoaukoilla varustettu etupuskuri, M-tyyliset ulkopeilinkotelot, takapuskurin diffuusorin alta pilkottavat neljä pakoputkenpäätä sekä M3:n ja M4:n Competition-versioiden kaltaiset hunajakennovanteet. Lokasuojia ei sen sijaan olla levittämässä ainakaan BMW:n julkaisemista virallisista naamiokuvista päätellen.

M8 tuodaan koko komeudessaan julkisuuteen ensi vuoden aikana. Vahva vaihtoehto esittelypaikaksi voisi olla maaliskuun alussa ovensa avaava Geneven autonäyttely, joka on täynnä luksus- ja superautoja. Kaksiovisen coupén jälkeen luvassa on vielä M8:n avomalli ja Gran Coupé, jotka astuvat aiemman M6:n vastaavien versioiden saappaisiin.

Lue myös: BMW esitteli lippulaivansa avoversion – 8-sarja on kaunis myös ilman kattoa

Kommentoi Facebookissa