BMW:llä riittää kiireitä uusissa malleissa

Tämän vuoden uutuuksiin kuuluu myös kompakti lifestyle-crossover X2.

Tämän vuoden uutuuksiin kuuluu myös kompakti lifestyle-crossover X2. (Kuva BMW)

Tässä on baijerilaisten viisivuotissuunnitelma uutuuksien osalta.

AUTOT BMW on laajentanut viime vuosina mallistoaan melkoiseen tahtiin vanhoista periaatteista välittämättä. Niinpä merkin valikoimaan kuuluu nykyään jopa etuvetoisia tila-autoja, ja hybrideihin sekä sähköautoihinkin on panostettu oikein urakalla. Toisaalta monet uudet mallit syövät jo toistensa asiakkaita, koska esimerkiksi 3-sarjan GT ja 4-sarjan Gran Coupé ovat lähes toistensa kaltaisia.

Tästä huolimatta baijerilaiset painavat täydellä höyryllä eteenpäin, ja seuraavien viiden vuoden aikana markkinoille tuodaan peräti 28 uutta tai uudistettua mallia. Niistä ensimmäinen esitellään jo muutaman viikon päästä Geneven autonäyttelyssä. Kyseessä on tuoreen 5-sarjan Touring-farkkuversio, joka noussee monilla markkina-alueilla jopa sedania suositummaksi.

Seuraavana putkessa on samalle pohjalle tehty viisiovinen luiskaperä, joka toimii 5-sarjan GT:n seuraajana. Tällä kertaa auto nimetään kuitenkin 6-sarjan GT:ksi, ja ylellinen vaikutelma varmistetaan mm. 7-sarjasta lainatulla kojelaudalla. Paino putoaa kuitenkin noin 100 kilon verran nykyisen Viitosen GT-versioon nähden, ja neljä-, kuusi- sekä kahdeksanpyttyisten koneiden tehoskaala ulottuu 190 hevosvoimasta lähes 470 heppaan.

Tämän vuoden uutuuksiin kuuluu myös kompakti lifestyle-crossover X2, joka toimii tavallaan X1:n coupé-versiona. Auton kattolinja ei ole kuitenkaan yhtä viisto kuin X4– ja X6-isoveljissä, mikä lupaa parempaa käytännöllisyyttä. Tekniikka on pitkälti samaa kuin X1:ssä, kun taas tämän vuoden toinen SUV-uutuus, eli pykälää isompi X3 tehdään tuoreelle CLAR-pohjalevylle. X3 on ensimmäinen tätä perusrakennetta hyödyntävä katumaasturi, ja myös ensi vuonna esittelyvuorossa oleva seuraavan sukupolven X5 sekä jo vähän aiemmin nähtävä massiivinen X7 rakennetaan saman pohjalevyn varaan.

BMW:n tuoreen 5-sarjan Touring-farkkuversio noussee monilla markkina-alueilla jopa sedania suositummaksi.
BMW:n tuoreen 5-sarjan Touring-farkkuversio noussee monilla markkina-alueilla jopa sedania suositummaksi. (Kuva BMW)

Sporttiautojen osalta BMW paljastaa loppuvuodesta uuden, yli 600-heppaisen M5:n, jota saa ensimmäistä kertaa myös nelivetoisena. M-uutuuksien toista ääripäätä edustaa puolestaan kompakti ja kevyt M2 GTS, jonka kolmilitraisesta turbokoneesta irtoaa noin 400 hevosvoimaa. Lisäksi BMW elvyttää vanhan mallinimen, kun 6-sarjan kaksiovisen coupén ja avon seuraajat nimetään 8-sarjaksi. Kuvankaunista coupéa odotellaan markkinoille ensi vuoden loppupuolella, ja avomalli esitellään noin vuotta myöhemmin.

Pienempää kaksipaikkaista roadsteria kaipaaville tarjotaan puolestaan uutta Z5:tä, jossa palataan klassiseen kangaskattoon. Tämän vuoden loppupuolella tai ensi vuoden alussa paljastettava sportti kehitetään yhteistyössä Toyotan kanssa, ja japanilaisten umpikattoinen versio nimetään Supraksi vanhojen hyvien aikojen tyyliin.

Yksi Bemarin malliston kantavista voimista, eli 3-sarja uusiutuu puolestaan ensi vuoden aikana. Seuraavasta Kolmosesta tulee tarjolle myös puhdas sähköversio ajan hengen mukaisesti. Kompakti 1-sarja siirtyy puolestaan etuvetoon vuonna 2019 esiteltävän seuraavan sukupolven myötä. BMW:n lähivuosien uutuusvyörytyksen viimeistelee i-sähköautoperheen kolmas jäsen, eli crossover-henkinen i5 vuoden 2021 tai 2022 tienoilla.

Kommentoi Facebookissa