BMW:n jättimäinen X7 – konseptin pellin alla saattaa olla polttokenno

Esimerkiksi BMW X5:n Black Fire Editionin takaluukkuun saa haluttaessa lisäistuimet, mutta vasta X7:n kolmas penkkirivi tarjoaa kunnon tilat.

Esimerkiksi BMW X5:n Black Fire Editionin takaluukkuun saa haluttaessa lisäistuimet, mutta vasta X7:n kolmas penkkirivi tarjoaa kunnon tilat. (Kuva BMW)

Seitsemänpaikkainen konseptiversio nähtäneen ensimmäistä kertaa Frankfurtin autonäyttelyssä.

AUTOT BMW:n X-malleina tunnettujen katumaasturien valikoima ulottuu nykyään X1:stä X6:een, mutta yläpäässä on vielä tilaa. Erityisesti Kiinan, USA:n sekä Lähi-idän markkinat janoavat nimittäin vieläkin suurempia ja näyttävämpiä SUV-autoja, ja arkkivihollinen Mercedeksenkin valikoimaan kuuluu massiivinen seitsemänpaikkainen GLS. BMW ilmoitti jo muutama vuosi sitten kehittävänsä autolle X7-nimisen kilpailijan, jonka naamioituja prototyyppejä on testattu viime aikoina ahkerasti jopa Nürburgringin radalla.

Viimeisimpien huhujen mukaan X7 saatetaan nähdä koko komeudessaan syyskuussa avautuvassa Frankfurtin autonäyttelyssä. Kyseessä on virallisesti vielä konseptiversio, mutta se lienee hyvin lähellä lopullista tuotantomallia. Suurin yllätys liittyy tutkielman voimanlähteeseen, koska auto on sisäpiiritietojen mukaan vetykäyttöinen. Baijerilaiset ovat esitelleet menneinä vuosina erilaisia vetykoemalleja, mutta ne ovat jääneet lähes yksittäiskappaleiksi. Niiden sijaan panokset on suunnattu sähkö- ja hybridiautoihin.

Sähköautot ja pistokehybridit ovat parhaimmillaan kaupunkikäytössä, jolloin polttomoottoriautoja niukemmasta toimintamatkasta ei ole välttämättä mitään haittaa. Pidemmän matkan tekemisessä sähkökulkineiden rajat tulevat sen sijaan edelleen turhan pian vastaan, kun taas vetykäyttöiset polttokennoautot ovat silloin omimmillaan. BMW esitteli jo pari vuotta sitten 5-sarjan GT:n pohjalta tehdyn vetykäyttöisen koemallin ja kertoi, että polttokennotekniikan käyttö on järkevää vasta 5-sarjan yläpuolelle asettuvissa malleissa. Pitkiä etäisyyksiä on mukava taittaa ison auton mukavuudessa, ja juuri sen pitäisi olla tulevan X7:n parasta osaamisaluetta.

BMW X7:stä tulee historian kookkain Bemari, ja myös luksuksen pitäisi olla muiden mallien viitoittamaa huippuluokkaa.
BMW X7:stä tulee historian kookkain Bemari, ja myös luksuksen pitäisi olla muiden mallien viitoittamaa huippuluokkaa. (Kuva BMW)

Massiivinen SUV on baijerilaisten ensimmäinen aidosti seitsemänpaikkainen auto. X5:nkin takaluukkuun saa haluttaessa lisäistuimet, mutta vasta isoveljen kolmas penkkirivi tarjoaa kunnon tilat. Väljyys selittyy sillä, että X7:stä tulee historian kookkain Bemari, ja myös luksuksen pitäisi olla huippuluokkaa. Verrokkina on mainittu Range Rover, ja BMW aikoo tarjota X7:stä myös Rangen superylellistä Autobiography-varustetasoa vastaavan version.

Polttokenno nähtäneen auton tuotantomallissakin, ja lisäksi saataville tulee hyvin todennäköisesti pistokehybridi. Sen voimalinja saattaa olla sama kuin 7-sarjan 740e-mallissa, jota vauhdittaa kaksilitraisen bensaturbon ja sähkömoottorin yhdistelmä. Perinteisempiä vaihtoehtoja edustavat kolmilitraisella dieselillä varustetut 30d-, 40d- ja 50d-versiot sekä 50i-mallin pellin alta löytyvä tupla-ahdettu bensakasi.

Täysiveristä M-versiota ei välttämättä kehitetä näin kookkaasta ja painavasta autosta, mutta jenkkien ja Lähi-idän öljysheikkien kaipaama V12-malli saattaa olla luvassa kaikista ekopaineista huolimatta. X7 tulee markkinoille vuoden 2019 alkupuolella, ja se myös valmistetaan yhdellä päämarkkina-alueista. Tuotantopaikkana toimii nimittäin USA:n Etelä-Carolinan osavaltiossa sijaitseva Spartanburgin tehdas, jolla on jo pitkät perinteet BMW:n katumaastureiden valmistuksessa.

Kommentoi Facebookissa