BMW:n sähköauto sai faceliftin ja sporttiversion – uusi i3 esitellään Frankfurtin autonäyttelyssä

Sähköauto pinkaisee näillä voimavaroilla 6,9 sekunnissa nollasta sataan, eli suoritus on samaa luokkaa kuin muutaman vuoden takaisilla GTI-luokan autoilla.

Sähköauto pinkaisee näillä voimavaroilla 6,9 sekunnissa nollasta sataan, eli suoritus on samaa luokkaa kuin muutaman vuoden takaisilla GTI-luokan autoilla. (Kuva BMW)

Suurin uudistus on mallivalikoimaan lisätty i3s-huippuversio.

AUTOT BMW kohahdutti automaailmaa melko tarkalleen neljä vuotta sitten, kun se esitteli Frankfurtin autonäyttelyssä samalla kerralla sekä i3-sähköauton että i8-hybridisportin. Ne molemmat näyttivät lähes ufoilta baijerilaisten muun malliston rinnalla, millä haluttiin korostaa merkin etumatkaa sähköistymisessä kilpailijoihin nähden.

I8 on tuonut Bemarille roppakaupalla julkisuutta ja mennyt suhteellisen mukavasti kaupaksikin omassa segmentissään, mutta i3 ei ole ollut mikään suuri menestys. Tötterömäinen ulkonäkö on saanut monet potentiaaliset ostajat takajaloilleen, vaikka itse auto on ollut yllättävän sporttinen sekä suorituskyvyltään että ajettavuudeltaan.

Nyt i3on ehtinyt malli-ikänsä puoleenväliin, ja sähköauton facelift-versio tuotiin julkisuuteen juuri ennen tämänvuotista Frankfurtin näyttelyä. Suurin uudistus on mallivalikoimaan lisätty i3s-huippuversio, jota voisi kutsua jopa sähköiseksi hot hatchiksi. Moottorin tehoa on kasvatettu sen ohjausjärjestelmää peukaloimalla ja uusien laakerien avulla 14 hevosvoiman verran, eli huipputeho kirjataan nyt 184 hepan lukemaan. Vääntöä on nyt puolestaan 270 newtonmetriä, eli 20 newtonia tavallista i3:a enemmän.

Isommat pyörät ja parempi varustelu ovat nostaneet i3s:n painoa 20 kilolla perusversioon nähden, mutta suorituskyky on silti parantunut kasvaneen tehon ansiosta.
Isommat pyörät ja parempi varustelu ovat nostaneet i3s:n painoa 20 kilolla perusversioon nähden, mutta suorituskyky on silti parantunut kasvaneen tehon ansiosta. (Kuva BMW)

Sähköauto pinkaisee näillä voimavaroilla 6,9 sekunnissa nollasta sataan, eli suoritus on samaa luokkaa kuin muutaman vuoden takaisilla GTI-luokan autoilla. Huippunopeus on kuitenkin rajoitettu vain 160 km/h:n lukemaan, eli tässä suhteessa sähkötekniikan rajat tulevat edelleen vastaan. I3:n perusmallin moottori on sen sijaan ennallaan, eli siitä irtoaa 170 hevosvoimaa ja 250 newtonin huippuvääntö. Tavallisen i3:n 19-tuumaiset pyörätkin ovat edeltäjästä tutut, mutta s-versio on saanut peräti 20-tuumaiset kiekot hieman leveämmillä renkailla.

Isommat pyörät ja parempi varustelu ovat nostaneet i3s:n painoa 20 kilolla perusversioon nähden, mutta suorituskyky on silti parantunut kasvaneen tehon ansiosta. S-mallissa on myös 40 millillä levitetty takaraideväli, 10 millin verran madallettu urheilualusta sekä uusiksi säädetyt jouset, iskunvaimentimet ja kallistuksenvaimentimet. Näiden toimenpiteiden pitäisi tehdä autosta entistä ketterämpi, ja samaa tarkoitusta palvelee myös ajovakaudenhallinnan aiempaa nopeammaksi säädetty softa. Urheiluversiossa on lisäksi sporttimoodi, joka saa ohjauksen ja kaasun reagoimaan terävämmin.

Sisustan uudistuksiin lukeutuvat tuoreet verhoilukankaat sekä värit, ja tietoviihdejärjestelmän uutta 10,3-tuumaista näyttöä käytetään tiilimäisten valikoiden avulla.
Sisustan uudistuksiin lukeutuvat tuoreet verhoilukankaat sekä värit, ja tietoviihdejärjestelmän uutta 10,3-tuumaista näyttöä käytetään tiilimäisten valikoiden avulla. (Kuva BMW)

Molemmissa i3-malleissa on edeltäjästä tuttu 94 Ah:n litiumioniakku, jonka kapasiteetti kirjataan 33,2 kWh:n lukemaan. Perusversiolla pitäisi päästä NEDC-syklin mukaan 300 kilometrin päähän, mutta sporttimallin toimintamatka jää 280 kilometriin. Realistisemman WLTP-mittaustavan mukainen toimintamatka on puolestaan 235–254 kilometriä. Sekä tavalliseen i3:een että i3s:ään saa lisäksi toimintamatkaa pidentävän pienen bensakoneen, joka toimii generaattorina ja lataa akkuja.

Muotoilurintamalla i3 on saanut uudet puskurit, ja myös etuvalot on laitettu uusiksi. Ne ovat täysledimallia, ja lisäksi takaluukun kantta sekä kattolinjaa pitkin kulkee hopeinen koristelista. Kaikissa versioissa on nyt musta katto, mutta edeltäjästä tutut siniset tehosteet loistavat poissaolollaan. Kokonaisvaikutelma on siis entistä kypsempi, mutta i3s-sporttiversion ärhäkkyyttä korostetaan mustilla lokasuojanlevikkeillä ja muilla pienillä tehosteilla.

Sisustan uudistuksiin lukeutuvat puolestaan tuoreet verhoilukankaat sekä värit, ja tietoviihdejärjestelmän uutta 10,3-tuumaista näyttöä käytetään tiilimäisten valikoiden avulla. Ruutu ei toimi vieläkään koskettamalla, mutta iPhonen pystyy nyt liittämään autoon Applen CarPlayn avulla. Uusittu i3 tulee ensimmäisillä markkinoilla myyntiin marraskuussa, mutta Suomen tilanteesta ei ole vielä tietoa.

Kommentoi Facebookissa