Bocuse d’Or -kisassa Suomi maistuu herkkutatille ja kuuselle

Bocuse d'Or Team Finland 2017 -vadista löytyy Bressen kanaa ja eurooppalaista hummeria, suunnittelija on Harri Koskinen.

Bocuse d'Or Team Finland 2017 -vadista löytyy Bressen kanaa ja eurooppalaista hummeria, suunnittelija on Harri Koskinen. (Kuva Juha-Pekka Laakio)

Suomen tiimin kilpailusuoritus Lyonissa näkyy tuomareiden lautasilla myös katajaisena savuna.

RUOKA Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu, jossa 24 kilpailijaa valmistaa 5 tunnissa ja 35 minuutissa 14 lautasannosta sekä 14 annoksen vadilla tarjoiltavan ruoan. Molemmissa kilpailuannoksissa tulee olla esillä maan oma ruokakulttuuri ja maut.

Lautasannokset tehdään tänä vuonna sataprosenttisesti kasvisraaka-aineista. Suomen kilpailuannoksen pääraaka-aine on Suomen kandidaatin Eero Vottosen omiin suosikkeihin lukeutuva maa-artisokka. Suomalainen tunnelma annokseen rakentuu herkkutatilla ja kuusenkerkällä.

Lautasella on maa-artisokkamosaiikki maustettuna suomalaisella herkkutatilla ja kuusenkerkällä; paahdettua keltajuurta; sipulia, omenaa ja poltettua salottisipulia; rapea maa-artisokkakroketti; tattihyytelöä; viinietikalla maustettua omenaa; pikkelöityä kuusenkerkkää ja paahdettua viljaa. Kastikkeena annoksessa on kuusiöljyllä maustettu sipuli-herkkutattiliemi.

– Halusin luoda modernin vegaanisen annoksen, joka on uskollinen tyylilleni. Annoksen lähtökohtana ovat maanläheiset, juurevat raaka-aineet – juurekset ja viljat. Niitä korostan suomalaisen luonnon mauilla: suomalaisella herkkutatilla ja kuusenkerkällä. Vegaaniannoksen aromit ovat rehellisiä, voimakkaita ja muhevia, kertoo Vottonen vegaaniannoksesta.

Vadilla tarjoiltavan ruoan pääraaka-aineina ovat Bressen kana ja eurooppalainen hummeri. Myös tässä annoksessa maistuu suomalainen metsä: kuusi, mänty ja sienet sekä katajainen savu. Puhdaslinjainen vati on muotoilija Harri Koskisen suunnittelema.

Kansainvälinen tuomaristo maistelee kuusella ja nuorella männyllä maustettua Bressen kanaa, mustaa tryffeliä ja metsäsieniä; katajasavustettua hummeria, voita ja rakuunaa; keltajuurta, kanannahkaa ja omenaviinietikkaa; sipulia, omenaa, selleriä ja sinappia sekä maa-artisokkatartalettia tryffelillä, maa-artisokkakermalla ja rapealla viljalla. Kastikkeena annoksessa on hummerilla, kananrasvalla ja sitruunatimjamilla maustettu paahdettu kanaliemi sekä valkoviinillä, ruskistetulla voilla ja sitruunalla maustettu kanakerma.

– Bressen kana ja äyriäiset kunnioittavat Bocuse d’Or-kilpailun 30-vuotista historiaa. Tulkitsen annosta modernisti ja suomalaisin sävyin: savustamalla hummerin katajalla ja nostamalla kanan rinnalle vahvoja ja syviä aromeja. Annoksessa maistuvat mänty, kuusi ja metsän antimet, ja tekstuuria annos saa rapeista viljoista, Vottonen kuvailee.

Tuomaristo arvioi makua, annoksen ulkonäköä sekä kilpailijoiden omien maiden vaikutteiden esiintuomista. Lisäksi lopulliseen sijoitukseen vaikuttaa keittiötyöskentely: hävikinhallinta, tekniikka ja hygienia. Suomen tuomari Pekka Terävä arvioi kahden päivän ajan vegaaniannoksia.

Suomen tiimi on jo aloittanut kilpailusuorituksensa, tulokset julkistetaan huomenillalla. Bocuse d’Oria voi seurata suorana lähetyksenä verkossa osoitteessa www.sirha-tv.com.

Kommentoi Facebookissa