Bosnian supertähti Huuhkajien haasteena: ”Vähän, kun antaa prässiä ja muutama kopautus jaloille”

Lukas Hradecky tietää keinot, joilla Bosnia-Hertsegovina pidetään kurissa.

Lukas Hradecky tietää keinot, joilla Bosnia-Hertsegovina pidetään kurissa. (Kuva AOP)

Suomi ja Bosnia-Hertsegovina kohtaavat jalkapallon EM-karsintaottelussa lauantaina Tampereella.

JALKAPALLO Suomen miesten jalkapallomaajoukkue Huuhkajat kohtaa EM-karsintaottelussa lauantaina Tampereella Bosnia-Hertsegovinan. Panos matsissa on valtava, sillä voitto voi olla jo ratkaisevassa asemassa EM-kisapaikan kannalta.

Italia on lohkon selkeä voittajasuosikki. Suomi, Kreikka ja Bosnia-Hertsegovina taistelevat lohkon toisesta kisapaikasta.

Bayer Leverkusenia seuratasolla edustava Suomen maalivahti Lukas Hradecky päätti kautensa Bundesliigassa jo pari viikkoa sitten, mutta ei ole aloittanut lomailua täysillä. Huuhkajien EM-unelma on sen verran tärkeä juttu.

– Yksi unelma, joka on rastittamatta, on Huuhkajien arvokisapaikka. Sitä halutaan niin paljon, että olen jättänyt jopa muutaman oluen väliin sen takia. Se on niin iso juttu. Pitkä on vielä matka, mutta lauantaina voidaan ottaa askel sitä kohti, Hradecky sanoi.

Hradecky kiittelee Huuhkajien minileiriä, johon osallistuivat ne pelaajat, joiden seurajoukkuekausi oli jo päättynyt.

– Minileiri oli loistava veto. Kaikki maajoukkueet eivät sellaisia tee. Jätkät näyttivät teräviltä treeneissä. Luotto kova, että kaikki on tehty oikein.

Mieluusti Hradecky olisi pelannut EM-karsintapelit Bosniaa ja Liechtensteinia vastaan jo toukokuussa, mutta aikatauluihin vaikuttavat monet intressit. Sarjat ovat käynnissä eri maissa eri aikaan.

– Ymmärrän, että eri sarjoissa pelit loppuvat eri aikaan ja FIFA:lla tai UEFA:lla on hankalaa määrätä pelipäiviä. Olisi luonnollisempaa, että pelit olisivat heti kauden päätyttyä. Teemulla (Pukki) on haastavinta, kun hänellä oli melkein kuukauden tauko. Siinä ehtii yllättävän paljon hävitä.

Lepo on raskaan kauden jälkeen tarpeen, mutta pelituntumaakin tarvittaisiin.

– Kun pelejä on koko ajan, kroppa tottuu. Kun on pidempiä välejä, ei se välttämättä ole niin helppoa. Mutta kyllä Teemu osaa silti maaleja tehdä, vaikka jättää yhden spurtin ottamatta, Hradecky sanoi.

Lukas Hradeckyn kesäloma keskeytyy Huuhkajien EM-karsintapelien ajaksi.
Lukas Hradeckyn kesäloma keskeytyy Huuhkajien EM-karsintapelien ajaksi. (Kuva Otto Palojarvi)

Suomi aloitti EM-karsinnat maaliskuussa. Italiassa Huuhkajat hävisi 0–2, mutta Armeniassa tuli 2–0-voitto. ”Budjetoitujen pisteiden” osalta ollaan tavoitteessa.

– Pelillisesti on alkanut hyvin, vaikka Italialle hävittiinkin. Mutta sekään peli ei ollut sellaista ”toivotaan, toivotaan, räiskimistä”. Armenia oli vähän epäsuomalainen peli. Ei hallittu niin ylivoimaisesti, mutta raavittiin se voitto, Hradecky sanoi.

Hradeckyn mukaan Bosnia-Hertsegovinan pelitapa muistuttaa Armenian pelitapaa.

– Vähän laadukkaampi kuin Armenia, mutta samantyylinen. Edin Dzekolle halutaan palloja ja se pudottelee niitä. Henrikh Mkhitaryan oli samanlainen Armenialla. Jos saadaan tukittua ne, mitä se pudottelee. Eihän sekään mikään Messi tietenkään ole. Vähän kun antaa prässiä ja Paulus (Arajuuri) hengittelee niskaan, ja muutama kopautus jaloille, niin ei ole varmaan ihan ykköspelipäälläkään.

Paha takaisku bosnialaisille on Miralem Pjanicin puuttuminen ottelusta. Mutta AS Romassa pelaava Dzeko on todella vaarallinen kaveri. Hän on ottelussa avainroolissa.

– Meillä on oikeat terrierit häiritsemässä Dzekoa ja blokkailemassa sitä kautta niiden hyökkäyksiä. Pjanicin poissaolon myötä heidän pelirytmityksensä varmaankin vähän hankaloituu. Pjanicin poissaolo on tietenkin positiivinen juttu meille. Helpottaa meidän puolustamista. Toivottavasti saadaan olla enemmän pallossa kuin he, eikä menetetä palloja. Bosnia on vastaiskujoukkue myös, toteaa Hradecky.

Suomi voitti lohkonsa Kansojen Liigassa ja sai sitä kautta paikan ylimääräiseen EM-karsintaan, joka pelataan ensi keväänä. Menestys näkyy Hradeckyn mukaan Huuhkajien itseluottamuksessa. Joukkueessa on positiivinen draivi päällä.

– Se on ollut muuttumassa parempaan suuntaan. Jos mä johtaja olen, niin yritän saada sellaisen ilmapiirin tähän joukkueeseen, että jokainen pystyisi siihen parhaimpaan suoritukseen pelkäämättä tai stressaamatta. Albin Granlund, Juha Pirinen, Joona Toivio, kaikki tuntuvat olevan paljon rauhallisempia. Ollaan selkeästi otettu iso harppaus siinä. Virheen tekemisestä ei vaivuta koomaan, niin siinä ollaan menty eteenpäin, hän sanoo.

Hradecky on ollut menestyksissä merkittävässä roolissa. Hän on kiistatta Suomen joukkueen ykkösmaalivahti.

– Ihmettelen useasti, missä olen parempi kuin Jesse (Joronen) tai Anssi (Jaakkola). Kaikki ovat todella hyviä veskareita. Kyllä pään kestävyydessä tulee sitten ero. En mä teknisesti ole urheilullisin tai nopein, mutta jollain tavalla pystyn lukemaan peliä ja olemaan oikeassa paikassa. Oikean position löytämisessä, siinä mä olen aika hyvä, Hradecky arvioi itse.

Suomen ja Bosnia-Hertsegovinan EM-karsintaottelu alkaa lauantaina kello 19.

Haastattelu Otto Palojärvi

Lue myös: Huuhkaja-vahti Lukas Hradecky yllätti karaokessa Barcelonassa: ”Oli hyvin suomalaiset juhlat”

Kommentoi Facebookissa