Britanniassa järjestetään ennenaikaiset parlamenttivaalit – labourin voitto voi tuoda uuden brexit-äänestyksen

Pääministeri Boris Johnson uskoo saavansa parlamenttivaalien avulla enemmistön, jonka turvin Britannia voisi hyväksyä hänen neuvottelemansa brexit-sopimuksen.

Pääministeri Boris Johnson uskoo saavansa parlamenttivaalien avulla enemmistön, jonka turvin Britannia voisi hyväksyä hänen neuvottelemansa brexit-sopimuksen. (Kuva AOP)

Britannian parlamentti on äänestänyt selvin lukemin vaalien järjestämisestä 12. joulukuuta.

BREXIT Britanniassa kehitetty brexit-sotku aukesi yhden solmun osalta, kun brittiparlamentti äänesti lukemin 438–20 ennenaikaisten vaalien järjestämisestä 12. joulukuuta. Pääministeri Boris Johnson on yrittänyt saada ennenaikaisia vaaleja aikaan. Konservatiivit saivat ensin tuekseen brexitiä vastustavat liberaalidemokraatit sekä Skotlannin kansanpuolueen.

Työväenpuolue kallistui myös vaalien kannalle, kun se katsoi saaneensa takuut, ettei brexitiä voi tehdä ilman erosopimusta. Parlamentin alahuone hylkäsi aiemmin äänin 315–295 Jeremy Corbinin esityksen vaalien aikaistamisesta joulukuun 9. päiväksi. Ylähuoneen on määrä vahvistaa vaalit keskiviikkona.

Myös Euroopan unioni on kirjallisesti vahvistanut Britannialle uuden brexit-jatkoajan. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ilmoitti ensi tammikuun loppuun kestävästä pidennyksestä jo aikaisemmin Twitterissä. Nyt hän lähettää saarivaltiolle myös pienen piikin pikaviestipalvelussa muistuttaen, että jatkoaikoja ei voida myöntää loputtomiin:

“To my British friends. The EU27 has formally adopted the extension. It may be the last one. Please make the best use of this time.”

Pääministeri Boris Johnson uskoo saavansa parlamenttivaalien avulla enemmistön, jonka turvin Britannia voisi hyväksyä hänen neuvottelemansa brexit-sopimuksen. Labourin Jeremy Corbin puolestaan on luvannut, että työväenpuolue neuvottelee uuden brexit-sopimuksen, ja kansalaiset saavat tämän jälkeen äänestää uuden sopimuksen ja Euroopan unioniin jäämisen välillä.

Tällä hetkellä konservatiivit ovat olleet gallupeissa suositumpia kuin työväenpuolue, mutta yhtä mahdollista on, että kumpikaan pääpuolue ei saisi enemmistöä.

Lue myös: Euroopan unioni myönsi brexitille jatkoajan – Boris Johnson ajaa Britanniaan ennenaikaisia vaaleja

Kommentoi Facebookissa