Brittipariskunnan vahvistetaan sairastuneen Novitshok-hermomyrkystä – “He altistuivat käsiteltyään saastunutta esinettä”

Sata tutkijaa terrorisminvastaisesta yksiköstä tutkii Britanniassa paljastunutta uutta myrkytystapausta.

Sata tutkijaa terrorisminvastaisista yksiköistä tutkii Britanniassa paljastunutta uutta myrkytystapausta. (Kuva Metropolitan Police)

Myrkky on sama venäläinen sotilaskäyttöön suunniteltu aine, jolla myrkytettiin entinen venäläisvakooja.

NOVITSHOK Britannian poliisi kertoo, että sata tutkijaa terrorisminvastaisista yksiköistä tutkii maassa paljastunutta uutta myrkytystapausta. Britannian kansalaiset Dawn Sturgess, 44, ja Charlie Rowley, 45, ovat altistuneet Novitshok-hermomyrkylle ja ovat parhaillaan hoidettavina sairaalassa Salisburyssä, Englannin eteläosassa.

Myrkky on sama venäläinen sotilaskäyttöön suunniteltu aine, jolla myrkytettiin keväällä entinen venäläisvakooja Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julia Skripal. Venäjä on kiistänyt kaiken osallisuutensa myrkytyksiin.

Nyt ilmennyt tapaus sattui Amesburyssa, joka on kymmenisen kilometriä pohjoiseen edellisestä tapahtumapaikasta. Pariskunta menetti kesäkuun 30. päivä tajuntansa asunnollaan, nainen aamupäivällä ja mies iltapäivällä. Muutamaa päivää myöhemmin tunnistettiin myrkky, jolle he olivat altistuneet.

– Lisätestien ja potilaista otettujen näytteiden jälkeen tiedämme, että he altistuivat hermomyrkylle käsiteltyään saastunutta esinettä, poliisi vahvistaa tiedotteessaan.

Parhaillaan pyritään kartoittamaan nopeasti paikat, jossa altistuminen olisi voinut tapahtua. Tutkinnan johdosta evakuoitiin muun muassa John Baker House, joka on kodittomien asuntola Salisburyssa. Tällä hetkellä ei tiedetä myrkytysoireita saaneen pariskunnan käyneen samoissa paikoissa kuin Skripalit.

Vuonna 2007 entinen agentti Aleksandr Litvinenko myrkytettiin poloniumilla Lontoossa. Britit osoittivat syyllisiksi kaksi nykyään duumassa toimivaa entistä turvallisuuspalvelun henkilöä, joita Venäjä ei suostu luovuttamaan.

Lue myös: Britannia karkottaa 23 venäläistä diplomaattia – Niinistö tuomitsee myrkyllisten kemikaalien käytön aseena

Kommentoi Facebookissa