McLarenin Longtail-sarja saa jatkoa – uusi 600LT tulee saataville vain rajoitetuksi ajaksi

Longtail-saaga jatkuu aloitusmalli 570S:n pohjalta tehdyn erityisen urheilullisen painoksen myötä.

Longtail-saaga jatkuu aloitusmalli 570S:n pohjalta tehdyn erityisen urheilullisen painoksen myötä. (Kuva McLaren)

Longtail-sanaa käytettiin ensimmäisen kerran jo yli 20 vuotta sitten McLarenin Le Mans -kilpurissa.

AUTOT LT-kirjaimilla on hyvin erityinen merkitys kilpa-autoistaankin tunnetulle brittiläiselle McLarenille. Ne viittaavat Longtail-sanaan, jota käytettiin ensimmäisen kerran jo yli 20 vuotta sitten McLarenin silloisessa Le Mans -kilpurissa. Legendaarisen F1 GTR Longtailin perää jatkettiin aerodynamiikan kohentamiseksi ja entistä kovempien nopeuksien saavuttamiseksi muun muassa Le Mansin kuuluisalla Hunaudières-suoralla.

Pitkäperän paluu koettiin muutama vuosi sitten katuautopuolella, kun britit esittelivät 675-superautonsa huippumalliksi LT:ksi nimetyn tehoversion. Nyt McLarenin Longtail-saaga jatkuu puolestaan aloitusmalli 570S:n pohjalta tehdyn erityisen urheilullisen painoksen myötä, joka on nimetty 600LT:ksi. Auton inspiraation lähteenä ovat kuulemma toimineet sekä F1 GTR Longtail -ratakilpuri että parin vuoden takainen 675LT-katusuperauto, joten uutuuden pitäisi osoittaa kyntensä niin radalla kuin kadullakin.

Mairittelevat painolukemat on saatu aikaan hiilikuituisen korirakenteen avulla.
Mairittelevat painolukemat on saatu aikaan hiilikuituisen korirakenteen avulla. (Kuva McLaren)

Auton sivuprofiilia on jatkettu mallinimen mukaisesti 74 millillä ”tavalliseen” 570S:ään verrattuna. Jatkos on saatu aikaan venytetyn etusplitterin, pidemmän takadiffuusorin ja kiinteän takasiiven avulla. Moni muukin komponentti on mennyt uusiksi, koska yli 23 prosenttia auton osista on kuulemma erilaisia 570S Coupeen nähden.

Painoa on saatu puolestaan laskettua 96 kilon verran, joten keskimoottorisen superauton massa ilman nesteitä on ainoastaan 1247 kiloa. Se on todella kunnioitettava saavutus monien ylipainoisten nykyautojen joukossa. Tehon ja painon välinen suhde on vähintään kohdallaan, koska McLarenin 3,8-litraisesta tuplaturbokasista irtoaa mallimerkinnän kertomat 600 hevosvoimaa. Tuhatta kiloa kohti tehoa on mukavat 481 heppaa, ja moottorin huippuvääntö kirjataan 620 newtonmetrin lukemaan.

Mairittelevat painolukemat on saatu aikaan hiilikuituisen korirakenteen avulla, jota toki hyödynnetään myös lähtökohtana käytetyssä 570S:ssä. 600LT:n uniikkeihin piirteisiin lukeutuvat esimerkiksi moottoritilan kannen läpi työntyvät pakoputket, jotka osoittavat uhmakkaasti taivasta kohti. Muita erikoisherkkuja ovat mm. taotusta alumiinista valmistetut jousituksen tukivarret, erityisen kevyet jarrut, ratakäyttöönkin sopivat Pirelli P Zero Trofeo R -renkaat ja nopeampi ohjausvälitys.

Uniikkeihin piirteisiin lukeutuvat esimerkiksi moottoritilan kannen läpi työntyvät pakoputket.
Uniikkeihin piirteisiin lukeutuvat esimerkiksi moottoritilan kannen läpi työntyvät pakoputket. (Kuva McLaren)

Lisäksi kaasu- sekä jarrupolkimen vastetta on nopeutettu, ja moottori on saanut entistä tukevammat kiinnikkeet. Takapään iso diffuusori tuottaa puolestaan enemmän maaefektiä, joka imee McLarenia kohti tienpintaa. Sisällä on P1-hyperautosta lainatut hiilikuituiset kuppipenkit, ja perinteisiä verhoilumateriaaleja kevyempää alcantaraa on käytetty runsaasti ympäri ohjaamoa. Lisähintaan tarjolla ovat vielä superkevyet hiilikuitupenkit, jotka on kehitetty McLarenin hiljattain esittelemään Senna-rataspesiaaliin.

McLaren Special Operations -divisioonan kautta 600LT:hen saa vielä monia yksilöllisiä varusteita, kuten hiilikuituisen katon tai ilmanpoistoaukoilla varustetut, myöskin hiilikuidusta tehdyt etulokasuojat. Autoja ei välttämättä riitä kaikille halukkaille, koska 600LT:tä valmistetaan ainoastaan noin vuoden ajan. Tuotanto alkaa lokakuussa, joten kiinnostuneiden kannattaa olla heti yhteydessä Ison-Britannian Wokingiin.

Lue myös: Formulalegendan mukaan nimetty McLaren Senna tuo rata-autoteknologiaa kadulle

Kommentoi Facebookissa