Thaisukeltaja kuoli pelastustehtävissä – luolaan loukkuun jääneiden poikien mahdollisuudet vähenevät

Luolaan jääneiden poikien pelastamiseksi työskentelee noin tuhat pelastustyöntekijää.

Luolaan jääneiden poikien pelastamiseksi työskentelee noin tuhat pelastustyöntekijää. (Kuva AOP)

Pelastustyöntekijä oli kuljettamassa happisäiliöitä luolaston ulospääsyreitin varrelle.

PELASTUSTEHTÄVÄ Tham Luangin luolaverkkoon loukkuun jääneiden jalkapallopoikien pelastusoperaatiossa on sattunut ensimmäinen kuolonuhri. Thaimaalaiset viranomaiset kertoivat tiedotustilaisuudessa, että kyseessä oli pelastustyöntekijä.

Menehtynyt on entinen Thai Navy Seal -sukeltaja ja vapaaehtoisena operaatiossa työskennellyt henkilö. Pelastustyöntekijä ei kuollut sukeltaessaan, vaan hän oli kuljettamassa happisäiliöitä luolaston ulospääsyreitin varrelle. Kuolinsyyksi kerrotaan hapen puute.

– Hän oli matkalla takaisin ulos. Menetimme yhden miehen, mutta meillä on silti luottamusta siihen, että saamme työn tehtyä, Thai Navy Seal -joukkojen komentaja Arpakorn Yookongkaew vakuutti.

Rankkasadetta luolastoon suojaan menneiden Wild Boar eli Villisika-jalkapallojoukkueen kahdentoista alle 16-vuotiaan pojan ja heidän 25-vuotiaan valmentajansa vankeus luolastossa on kestänyt nyt kaksi viikkoa. Viime päivät on kuumeisesti tutkittu mahdollisuuksia nopeaan pelastusoperaatioon, sillä sääennusteiden mukaan uusi saderintama lähestyy.

Aikaisemmin kerrottiin poikien kuulleen eläinten ääniä luolaan, mutta uusien halkeamien ja pelastusreittien etsiminen ei johtanut mihinkään. Myös uusien tunneleiden poraamisesta on toistaiseksi luovuttu.

Pelastustyöntekijät pumppaavat sen sijaan kuumeisesti vettä pois, jotta uimataidottomat pojat eivät joutuisi mahdollisessa pelastusoperaatiossa sukeltamaan kilometrien matkaa luolaverkostossa. Sukeltamista pidetään joka tapauksessa vaarallisena kokemattomille pojille äärimmäisen vaikeissa olosuhteissa.

Eräs mahdollisuus on odottaa sadekauden päättymistä ja veden pinnan laskemista, jolloin pojat voisivat kävellä ulos. Tämä saattaa kuitenkin kestää kuukausia ja viimeisten tietojen mukaan luolaston happitasot ovat laskeneet.

Pelastusoperaatioon osallistuu tuhannen hengen pelastusmiehistön mukana myös suomalainen sukeltaja.

Lue myös: Luolaan loukkuun jääneet pojat ovat kuulleet koiran haukuntaa – uutta pelastusreittiä tutkitaan

Kommentoi Facebookissa