Luolaan loukkuun jääneet pojat ovat kuulleet koiran haukuntaa – uutta pelastusreittiä tutkitaan

Thai Navy Seals on julkaissut avaruushuopiin kääriytyneistä pojista uuden videon, jossa he kertovat olevansa kunnossa.

Thai Navy Seals on julkaissut avaruushuopiin kääriytyneistä pojista uuden videon, jossa he kertovat olevansa kunnossa. (Kuva AOP)

Suomalaissukeltaja kertoo Ylelle uudesta mahdollisuudesta pelastaa jalkapallopojat.

PELASTUSTEHTÄVÄ Maailma on seurannut Thaimaan pohjoisosassa sijaitsevaan Tham Luangin luolastoon Chiang Raissa loukkuun jääneiden nuorten jalkapallopoikien kohtaloa.

Kahdestatoista alle 16-vuotiaasta nuoresta koostunut jalkapallojoukkue sekä heidän 25-vuotias valmentajansa olivat meneet rankkasateilta suojaan luolastoon, kun tulviva vesi nosti veden pintaa ja jätti heidät loukkuun.

Joukkuetta etsivät muun muassa Thaimaan laivaston erikoissukeltajat, brittisukeltajia, australialaisia poliiseja sekä amerikkalaisia sotilaita. Pojat löydettiin lopulta vapaaehtoisten brittisukeltajien toimesta. Maailman parhaisiin luolasukeltajiin kuuluvat palomies ja tietokoneinsinööri, Rick Stanton, 56, ja John Volanthen, 47, pääsivät loukkuun jääneiden poikien luokse ensimmäisinä.

Poikien ulospääsy ei ole kuitenkaan aivan helppoa, sillä uimataidottomien nuorten pitäisi oppia sukeltamaan laitteilla ehkä jopa kilometrien matka luolastossa. Toisena vaihtoehtona on harkittu uuden reitin poraamista luoliin.

Nyt paikalle saapunut suomalaissukeltaja Mikko Paasi on kertonut Yleisradiolle uudesta mahdollisuudesta.

– Lapset ovat kertoneet, että he ovat kuulleet eläinten ääniä, kuten koiran haukuntaa luolan sisältä. Se on herättänyt toivoa, että luolaan johtaisi jonkinlainen halkeama, josta äänet kuuluvat, Paasi sanoi Ylelle puhelinhaastattelussa.

Äänten lähdettä yritetään nyt paikallistaa, jolloin pojat voitaisiin ehkä saada lopullisesti turvaan luolaston halkeamien kautta.

– Nyt yritetään etsiä muuta keinoa sisään kuin sukeltaminen tai poraaminen.

Veden pinta ei ole viime päivinä noussut, mutta sadekausi jatkuu edelleen alueella. Thai Navy Seals on julkaissut avaruushuopiin kääriytyneistä pojista uuden videon, jossa he kertovat olevansa kunnossa. Loukkuun jääneille on toimitettu myös ruokaa ja lääkkeitä.

  • Video: Thai cave rescue: Boys in ’good health’ in new navy video

Lue myös: Luolastoon loukkuun jääneet jalkapallopojat löytyivät – kaikki 12 poikaa ja valmentaja elossa

Kommentoi Facebookissa