Britannia karkottaa 23 venäläistä diplomaattia – Niinistö tuomitsee myrkyllisten kemikaalien käytön aseena

Pääministeri Theresa Mayn mukaan nyt karkotettujen diplomaattien epäillään olevan vakoojia ja heillä on viikko aikaa poistua.

Pääministeri Theresa Mayn mukaan nyt karkotettujen diplomaattien epäillään olevan vakoojia ja heillä on viikko aikaa poistua. (Kuva AOP)

Ex-vakoojan myrkytystapauksesta keskustellaan EU:n huippukokouksessa ja YK:n turvallisuusneuvostossa.

MYRKYTYS Pääministeri Theresa May kertoi tänään Britannian parlamentille, että maa karkottaa 23 venäläistä diplomaattia. Toimenpide on vastaveto entisen venäläisvakoojan Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä Julia Skripalin myrkytystapauksen vuoksi.

Saliburyssa tapahtuneessa teossa kriittisessä tilassa edelleen olevat Skripalit myrkytettiin käyttämällä neuvostoaikaista sotilastason Novichok-hermomyrkkyä. Theresa Mayn mukaan nyt karkotettujen diplomaattien epäillään olevan vakoojia ja heillä on viikko aikaa poistua. Britannia keskeyttää myös kaikki kahdenväliset tapaamiset Venäjän kanssa.

Odotettavissa on, että Venäjä karkottaa puolestaan brittejä. Tapausta käsitellään sekä EU-huippukokouksessa että myös YK:n turvallisuusneuvostossa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö antoi tänään lausunnon, jonka mukaan Ison-Britannian maaperällä tapahtunut sotilasluokan hermomyrkyllä tehty murhayritys on järkyttävä teko ja erittäin vakava isku kansainväliselle turvallisuudelle.

– Suomi tuomitsee myrkyllisten kemikaalien käytön aseena kaikissa tilanteissa ja kenen tahansa toimesta. On välttämätöntä että tapaus tutkitaan perusteellisesti.

Niinistö toteaa, että tapauksesta on saatava täysi selvyys ja syylliset on saatettava vastuuseen teostaan. Myös Venäjän myötävaikutus asian selvittämiseksi on tarpeen.

– Molemmat tapauksen taustasta esitetyt vaihtoehdot, Venäjän tietoinen toiminta tai se, että vaaralliset aineet eivät ole sen hallinnassa, ovat hyvin huolestuttavia. Suomi on valmis antamaan kaiken tukensa ja apunsa Isolle-Britannialle. Keskustelemme asiasta tiiviisti muiden EU-maiden ja kumppaniemme kanssa, Niinistö sanoo.

Kun vuonna 2007 entinen agentti Aleksandr Litvinenko myrkytettiin poloniumilla Lontoossa, britit osoittivat syyllisiksi kaksi nykyään duumassa toimivaa entistä turvallisuuspalvelun henkilöä, joita Venäjä ei suostu luovuttamaan. Tuolloin karkotettiin neljä venäläisdiplomaattia.

Kommentoi Facebookissa