Citroën esitteli uuden pienen crossoverin – C3 Aircross korvaa C3 Picasson

Aircrossin tyyli on nuorekkaan räväkkää, joten se haastaa muun muassa Nissan Juken ja juuri lanseeratun Hyundai Konan.

Aircrossin tyyli on nuorekkaan räväkkää, joten se haastaa muun muassa Nissan Juken ja juuri lanseeratun Hyundai Konan. (Kuva Citroen)

Yksilöllisyyttä korostetaan tarjoamalla 90 eri ulkoväriyhdistelmää ja viisi sisustan muotoilutyyliä.

AUTOT Tila-autot ovat muuttuneet kovin epätrendikkäiksi viime vuosina, kun crossoverit ja katumaasturit ovat vallanneet alaa lähes kaikissa kokoluokissa. Citroënilla on ollut näihin päiviin asti tarjolla C3-pikkuauton pohjalta tehty pieni tila-auto, joka on nimetty C3 Picassoksi. Edes maailmankuululta taiteilijalta lainattu nimi ei ole kuitenkaan enää siivittänyt auton myyntiä kunnon lentoon, joten se korvataan crossover-henkisemmällä mallilla.

Sitikan uutuus on nimetty C3 Aircrossiksi sitä enteilleen konseptiauton mukaan, joka esiteltiin keväällä Geneven autonäyttelyssä. Aircrossin tyyli on nuorekkaan räväkkää, joten se haastaa muun muassa Nissan Juken ja juuri lanseeratun Hyundai Konan. Yksilöllisyyttä korostetaan tarjoamalla peräti 90 eri ulkoväriyhdistelmää ja viittä sisustan muotoilutyyliä.

Perinteisestä tila-auton kaavasta luopuminen näkyy auton muotoilussakin. Design on kovin katumaasturihenkistä, ja siinä on myös monia yhtymäkohtia uuteen C3:een, hieman suurempaan C4 Cactukseen ja Kiinassa esiteltyyn isompaan C5 Aircrossiin. Niinpä ranskalaisten uutuuden nokkaa koristavat kahdessa tasossa olevat valot, ja takavaloissa toistuu reunoistaan pyöristetyn suorakulmion malli.

Sitikan tunnusmerkiksi viime aikoina nousseet Airbump-kylkisuojat loistavat poissaolollaan.
Sitikan tunnusmerkiksi viime aikoina nousseet Airbump-kylkisuojat loistavat poissaolollaan. (Kuva Citroen)

Sitikan tunnusmerkiksi viime aikoina nousseet Airbump-kylkisuojat loistavat kuitenkin poissaolollaan. Ehkä erikoisin muotoilupiirre on takimmaisissa kattopilareissa komeilevat läpinäkyvät ritilät, jotka nähtiin jo konseptissakin.

C3 Aircross on tehty samalle pohjalle kuin tuore konsernikumppani Opel Crossland X ja tuleva Peugeot 2008, mutta asia ei näy millään tavalla ulospäin. Sisustakin on taattua Sitikkaa, ja kojelaudassa painotetaan kahdessa kerroksessa olevia vaakasuuntaisia muotoja. 4,15 metrin pituisen uutuuden tiloja sekä muunneltavuutta mainostetaan luokkansa parhaimmiksi, ja takapenkkiä voi säätää pituussuunnassa kahdessa osassa. Lisäksi etumatkustajan istuimen voi taittaa alas, jolloin sisään mahtuu peräti 2,4 metrin mittaisia esineitä.

Tavaratilan perusvetoisuus on puolestaan 410:n ja 510 litran välillä. Sisätilojen herkkuihin kuuluvat muun muassa seitsemäntuumaisella kosketusnäytöllä varustettu tietoviihdejärjestelmä, älypuhelinten langaton latausmahdollisuus ja suuri määrä erilaisia säilytyslokeroita ympäri ohjaamoa.

Muunneltavuutta mainostetaan luokkansa parhaimmiksi, ja takapenkkiä voi säätää pituussuunnassa kahdessa osassa.
Muunneltavuutta mainostetaan luokkansa parhaimmiksi, ja takapenkkiä voi säätää pituussuunnassa kahdessa osassa. (Kuva Citroen)

Vaikka C3 Aircross on katumaasturimaisen näköinen, kaikki versiot ovat pelkästään etuvetoisia. PSA-yhtymän Grip Control -systeemin pitäisi kuitenkin kohentaa pitoa, ja lisäksi tarjolla on erityinen alamäkiavustin. Moottorivalikoima koostuu puolestaan kolmipyttyisistä PureTech-bensakoneista ja nelisylinterisistä BlueHDi-dieseleistä. Perusbensakoneesta irtoaa 82 heppaa, ja samasta 1,2-litraisesta myllystä on tarjolla myös turboahdetut 110- ja 130-hevosvoimaiset versiot. 1,6-litrainen nakuttaja luovuttaa puolestaan joko 100 tai 120 heppaa.

Ajoavustinvalikoima kattaa muun muassa värillisen head up -heijastusnäytön, uuden Top Vision -peruutuskameran, pysäköintiavustimen, kaupunkiliikenteen hätäjarrutustoiminnon, kaistavahdin, kuolleen kulman varoittimen ja kaukovaloautomatiikan. Uusi C3 Aircross valmistetaan Espanjassa Zaragozan tehtaalla, ja myynti Euroopan markkinoilla alkaa tämän vuoden jälkipuoliskolla. Ainakin joidenkin maiden hinnat on luvattu kertoa heinäkuun aikana.

Kommentoi Facebookissa