Donald Trump perui kirjeellä tapaamisen Kim Jong-unin kanssa – ”Olisi sopimatonta tällä hetkellä”

Pohjois-Korea on viime päivinä uhitellut huipputapaamisen peruuttamisella, mutta Donald Trump ehti ensin.

Pohjois-Korea on viime päivinä uhitellut huipputapaamisen peruuttamisella, mutta Donald Trump ehti ensin. (Kuva AOP)

Pohjois-Korea sanoo tuhonneensa ydinkoealueensa Punggye-rinissä räjäyttämällä.

HUIPPUTAPAAMINEN Suunniteltu huipputapaaminen Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ja Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-unin välillä ei toteudu, ainakaan alkuperäisten suunnitelmien mukaan. Valtionjohtajien oli määrä neuvotella Singaporessa kesäkuun 12. päivä.

Pohjois-Korean suhteet muun maailman kanssa olivat tätä ennen lähentyneet yllättävänkin nopeasti. Huhtikuun lopussa Kim Jong-un ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in kättelivät yli valtioiden rajan, vanhojen verivihollisten tapaamista kuvattiin lämminhenkiseksi.

Viime päivinä Pohjois-Korea itse on kuitenkin uhannut perua tapaamisen Yhdysvaltain presidentin kanssa ja poliittinen kielenkäyttö oli jälleen koventunut. Pohjois-Korean apulaisulkoministeri Choe Son Hui nimitteli muun muassa USA:n varapresidentti Mike Penceä ja uhitteli ydinaseilla.

Yhdysvallat teki oman ratkaisunsa ensin. Donald Trump ei tavoistaan poiketen kirjoittanut Twitter-viestiä, vaan Valkoinen talo julkaisi kohteliaan kirjeen.

”Surullisesti, perustuen uusimmassa julistuksessanne olevaan valtaisaan vihaan ja avoimeen vihamielisyyteen, olisi sopimatonta tällä hetkellä toteuttaa pitkään suunniteltua tapaamista.”

Trump muistuttaa Yhdysvaltain massiivisesta ydinasearsenaalista, mutta myös kiittää hienosti kehittyneestä keskustelusta ja pahoittelee menetettyä mahdollisuutta. Hän toivoo vielä joskus tapaavansa Kim Jong-unin ja kehottaa tätä soittamaan tai kirjoittamaan halutessaan.

Ennen kirjeen julkaisua Pohjois-Korea ilmoitti tuhonneensa maan ydinkoealueen Punggye-rin. Kansainvälinen media raportoi alueella olleen valtaisia räjähdyksiä.

Lue myös: ”Toivottavasti ohjuskokeemme eivät valvottaneet” – Pohjois- ja Etelä-Korean johtajat huippukokouksessa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kirje julkistettiin Valkoisen talon toimesta.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kirje julkistettiin Valkoisen talon toimesta. (Kuva White House)

Kommentoi Facebookissa