Donald Trump sai edustajainhuoneessa odotetun virkarikossyytteen – muutama demokraatti lipesi rintamasta

Virkarikossyyte voi ristiriitaisesti vain lisätä Donald Trumpin kannatusta kahtiajakautuneessa Yhdysvalloissa.

Virkarikossyyte voi ristiriitaisesti vain lisätä Donald Trumpin kannatusta kahtiajakautuneessa Yhdysvalloissa. (Kuva AOP)

Presidentin virkarikossyyte käsitellään seuraavaksi senaatissa, jossa on republikaanienemmistö.

VIRKARIKOSSYYTE Donald Trumpista tuli kolmas Yhdysvaltain presidentti, joka on saanut virkarikossyytteen. Ensimmäinen presidentti oli Andrew Johnson vuonna 1868 ja toinen Bill Clinton vuonna 1998.

Yhdysvaltain kongressin alahuoneen enemmistö hyväksyi molemmat syytekohdat, jotka olivat vallan väärinkäyttö ja kongressin tutkinnan vaikeuttaminen.

Vallan väärinkäytössä katsottiin Trumpin painostaneen Ukrainaa aloittamaan tutkinnan Joe Bidenista ja tämän pojan liiketoimista Ukrainassa. Entinen varapresidentti Biden pyrkii demokraattien presidenttiehdokkaaksi. Tutkinnan vaikeuttaminen perustui siihen, että Trump ei suostunut itse kuultavaksi asiassa. Valkoinen talo myös kielsi useiden kuultavien todistamisen.

Tuntikausien keskustelun jälkeen kongressin alahuone eli edustajainhuone suoritti äänestyksen. Demokraateilla on edustajainhuoneessa enemmistö, joten syytteiden hyväksyminen oli odotettua. Vallan väärinkäytössä äänet olivat 230–197, tutkinnan vaikeuttamisessa 229–198. Ensimmäisessä äänestyksessä kaksi ja toisessa kolme demokraattiedustajaa äänesti syytekohtia vastaan, yksikään republikaani ei kannattanut syytteitä.

Seuraavaksi virkarikossyyte käsitellään kongressin ylähuoneessa eli senaatissa. Senaatin jäsenistä on 53 republikaaneja, 45 demokraatteja ja kaksi sitoutumatonta. Presidentin viraltapano vaatisi senaatissa kahden kolmasosan enemmistön, mikä tuntuu äärimmäisen epätodennäköiseltä.

Senaatti ottaa virkarikossyytteen käsittelyynsä tammikuussa. Presidentti Trump on kutsunut virkarikossyytettä poliittiseksi noitavainoksi.

Lue myös: Näin Donald Trump puhui Ukrainan presidentin kanssa – demokraatit aloittivat virkarikostutkinnan

Kommentoi Facebookissa