Donald Trump teki saman tempun kuin Tony Halme

Yhdysvaltain valitsijamieskokous kokoontuu 19. joulukuuta valitsemaan presidentiksi Donald Trumpin.

Yhdysvaltain valitsijamieskokous kokoontuu 19. joulukuuta valitsemaan presidentiksi Donald Trumpin. (Kuva AOP)

Gallupit eivät uskoneet Viikingin pääsevän vaaleissa edes läpi.

YHDYSVALLAT Vaaliaamuna äänestysalueen vaalilautakunnan puheenjohtaja ei ollut uskoa silmiään. Oven takana oli jono. Kaupungin laiskimmat äänestäjät olivat lähteneet liikkeelle. Jotain oli tosiaan ilmassa.

Nyt ei puhuta Yhdysvaltain presidentinvaaleista, vaan vuoden 2003 eduskuntavaaleista Suomessa. Tuolloin valtakunnan suurimpiin aikakauslehtiin kuulunut Seura oli teettänyt gallupin mahdollisista läpimenevistä kansanedustajista Helsingissä.

Raskaan sarjan ammattinyrkkeilyn mestari TonyViikinkiHalme ei ollut tuolla listalla. Mutta hänen kannattajiltaan ei edes kysytty. Halme sai maanvyörymäsaaliin äänistä, peräti viidenneksi eniten koko maassa, taakse jäi jopa tuleva pääministeri Anneli Jäätteenmäki. Halmeen kantoraketti vei eduskuntaan ensimmäistä kertaa myös erään Timo Soinin.

Ammattinyrkkeilijä Tony Halme yllätti äänivyöryllään eduskuntavaaleissa vuonna 2003. (Kuva Olli Mannila)
Ammattinyrkkeilijä Tony Halme yllätti äänivyöryllään eduskuntavaaleissa vuonna 2003. (Kuva Olli Mannila)

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump ei ole ollut vaalien gallupsuosikki. Hänen on odotettu hetkellä millä tahansa kompastuvan suuttumusta aiheuttaneisiin kommentteihinsa. Poikkeuksellisesti jopa valtamedia on avoimesti kertonut kannattavansa jotain ehdokasta, Washington Post sekä Huffington Post liputtivat avoimesti Hillary Clintonin puolesta.

Yleisradion vaalitoimittaja kertoi suorassa lähetyksessä ”sivistyneesti ihmettelevänsä” Tony Halmeen saamaa äänimäärää. Yhdysvaltain presidentinvaaleja seuranneet Yleisradion pääkommentaattorit olivat nyt sekä Suomessa että Yhdysvalloissa pukeutuneet mustiin.

Donald Trump sai nykyiseen valtionhallintoon pettyneiden hiljaisten ihmisten äänet, valkoisen köyhän työväenluokan. Kansantalous on kohdellut kovalla kädellä esimerkiksi Keskilännen kaupunkeja, joista kaivosteollisuuden tai autoteollisuuden konkurssit kadottivat mukanaan myös työpaikat.

Viimeisiä nauloja Clintonin arkkuun oli, kun Floridan eläkeläiset voittivat alueen latinoäänestäjät. Demokraatit eivät pystyneet kääntämään vaa´ankieliosavaltioita edukseen. Yhdysvaltain väistyvä presidentti Barack Obama lupasi muutoksen, nyt Hillary Clinton ei voinut sitä tarjota.

Hillary Clintonin on nähty olleen korruptoituneen eliitin edustaja, mutta tuskin Trump häntä vankilaan on lähettämässä, kuten vaalikampanjassaan lupasi. Se oli kampanjaretoriikkaa, nyt Trumpilla on täysi työ yhdistää Yhdysvaltain kansa, sillä viha myös häntä kohtaan on syvässä.

Esimerkiksi vähemmistöryhmät tuntevat varmasti kipeää katkeruutta tuloksesta. Hämmenystä ehti herättää jo Clintonin kampanjapäällikkö toteamalla, että ”tämä ei ole vielä ohi”.

Hillary Clinton ei lopulta onnistunut yhdistämään kaikkia kannattajiaan. (Kuva AOP)
Hillary Clinton ei lopulta onnistunut yhdistämään tarpeeksi suurta joukkoa kannattajiaan. (Kuva AOP)

Päivän Lehden suomalaisgallupin Clinton voitti 37 prosentilla Trumpin 24 prosenttia vastaan. Suomalaiset olisivat antaneet amerikkalaisia enemmän ääniä myös vaihtoehtoehdokkaille. Suomi ei olisi aikoinaan valinnut Yhdysvaltain presidentiksi Ronald Reagania, ei George W. Bushia.

Yksi henkilö Suomessa on avoimesti kannattanut Donald Trumpia. Hän on Tony Halmeen entinen kampanjapäällikkö Veikko Vallin.

– Trumpin nousu tähän kaksintaisteluun on historiallinen sosiaalisen median voitto vanhasta lehdistöstä. Äänestäjät ovat paljon tietoisempia kuin perinteinen media luulee. Tämä oli jatkoa Brexitille ja Unkarin äänestykselle, Veikko Vallin tylyttää.

Katujen kasvatti Tony Halme ei ollut omimmillaan valtionhallinnon vaatiman byrokratian ja eduskuntatyön edellyttämien mappipinojen keskellä. Entinen Gladiaattorit-ohjelman väkivahva Viikinki ampui lopulta itsensä. Liikemieheltä ja tosi-tv-tähdeltä Donald Trumpilta vaaditaan nyt pitkän matkan juoksijan kestävyyttä.

Republikaaneilla on Yhdysvalloissa enemmistö sekä senaatissa että edustajainhuoneessa. Myös varapresidentin rooli voi nousta aikaisempaa merkittävämmäksi. Donald Trumpin varapresidentti on konservatiivinen Mike Pence.

Presidentillä on kuitenkin kuuluisa ydinasenappi peukalonsa alla. On maailmanrauhan kannalta oleellista, millaisiksi Donald Trumpin ja Vladimir Putinin suhteet lopulta muodostuvat.

Trump vs. Clinton

Linkin takaa löydät CNN:n uutispalvelun tulokset Yhdysvaltain presidentinvaaleista 2016.

Kommentoi Facebookissa